Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
potres
Novi potres u BiH od 4,8 po EMSC-u: Epicentar 17 kilometara od Stoca

Novi potres u BiH od 4,8 po EMSC-u:
Epicentar 17 kilometara od Stoca

U rano nedjeljno jutro, nešto prije 6:30, novi snažan potres, magnitude 4,8  po EMSC-u, pogodio je susjednu BiH. Prema dostupnim podacima, epicentar je bio 17 kilometara od Stoca u Hercegovini, na dubini od 10 kilometara.

Tresla se i cijela Dalmacija

Prema izvješću Seizmološke službe u Hrvatskoj, magnituda potresa je bila 5.0, no korigirani podaci EMSC-a govore o magnitudi od 4,8. Nakon subotnjeg, još snažnijeg potresa od 5,6 po Richteru, koji je prouzročio i pogibiju jedne mlade žene, u dobi od 28 godina, novo podrhtavanje tla izazvalo je strah i paniku ne samo u BiH nego i na prostoru cijele regije.

Posebno snažno potres se osjetio u Dalmaciji, na Braču, Hvaru, Pelješcu, u Splitu, Šibeniku, Trogiru, Omišu, Kaštelima, Metkoviću,  Dubrovniku, Korčuli, Makarskoj, Benkovcu, ali i drugim dijelovima Hrvatske, Crne Gore

Diljem Hercegovine građani su dojavljivali na stranicama EMSC-a o novom jakom potresu koji ih natjerao van iz kreveta, a neki su, poput jednog Nevesinjana, čak napisali: “Čuje se zemlja, lomi li se, lomi”. Potrajao je, kažu oko 10-ak sekundi. Materijalne štete su ozbiljne, no, najstrašnija posljedica ovog potresa je pogibija 27-godišnje Elmire Sefo, tragično stradale djevojke pod stijenom koja je pala na kuću njezine obitelji, prvog dana potresa koji je pogodio Stolac i okolicu, a radi kojega je u Stocu ove nedjelje dan žalosti.

Googleove obavijesti i upute o potresu

Neposredno prije potresa u petak navečer, na tisuće korisnika Androida dobilo je Googleovo upozorenje o potresu prije negoli je zemlja počela podrhtavati.

Kako navodi Index, Android je nedavno na području Europe počeo slati upozorenja o potresima. Radi se o sustavu ShakeAlert koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u, a razvili su ga američki seizmolozi.

Desetak sekundi prije potresa korisnici Androida su dobili notifikaciju u kojoj, uz upozorenje na potres, stoje i upute kako se ponašati nakon potresa i  pripravan dočekati eventualne naknade potrese koji su uobičajeni.

-Obujte cipele. Prije nego što krenete bilo gdje, čak i u susjednu prostoriju. Provjerite plin. Ako osjetite miris plina, zatvorite glavni ventil za cijelu zgradu. Ako ne možete, napustite zgradu. Izbjegavajte oštećene zgrade. Provjerite ima li pukotina i oštećenja. Napustite zgradu ako se čini da bi se mogla srušiti- stoji u uputama.

Googlova obavijest je sadržavala i procjenu magnitude, kao i vrijeme kada se potres dogodio, no, došla je, nažalost, samo korisnicima Googlea koji su bili udaljeni od epicentra jer signal putuje brže od potresa, piše Index, dodajući kako Android mobiteli diljem svijeta mogu danas poslužiti i kao seizmometri.

Šteta je samo da su obavijest o potresu mnogi u Hrvatskoj, za razliku od onih u izravno pogođenoj Hercegovini, dobili nekoliko sekundi prije negoli se oko njih sve počelo tresti. Jer, signal putuje puno brže od potresa…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI