Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
planet čovjek
Najmanje jedno od Aidinih mladunaca preživjelo je zimu. Foto: WolfAlps EU

Dobra vijest:
Mali ris preživio zimu

Najmanje jedno od Aidinih mladunaca preživjelo je zimu. Foto: WolfAlps EU

O risovima i međunarodnom projektu LIFE Lynx, kojemu je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima, u Alpama itd. smo na stranicama ovog portala pisali niz puta. Bilo nam je drago i kada je jedan od risova nazvan Tris, a društvu iz LIFE Lynx projekta je posebno drago jer su nedavno dobili potvrdu kako je jedan mladunac, mali ris, preživio zimu u slovenskim planinama.

-Jedan od najvećih izazova našeg projekta  je bilo naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje risova uopće nema desetljećima. Na ovaj način pokušavamo povezati risove u ostatku Alpa s onima u Dinaridima, kako bi došlo do prirodne migracije životinja koja bi riješila problem parenja u srodstvu. Krajem travnja prošle godine u Gorenjsku u Sloveniji smo ispustili 5 risova – dečke Zois i Tris, te djevojke Aida, Lenka i Julija. Kod ispuštanja na područje gdje nema drugih risova veća je mogućnost da će životinje otići izvan područja na kojem želimo da ostanu, i svi smo jako odahnuli kada je petorka ostala baš tamo gdje smo htjeli, te nisu emigrirali npr u Austriju. Zatim nam u kolovozu stižu još bolje vijesti – Aida ima tri mladunca! Postotak smrtnosti risova tijekom prve godine života je vrlo visok i od tada napeto pratimo njihovo odrastanje. A sada smo napokon dobili fotografiju mladog risa s platoa Jelovica – dokaz da je barem jedan mladunac preživio zimu! – oduševljeni su u Life Lynx projektu. 

Ris TRIS – foto: Miha-Krofel/Lynx

Kako ponosno ističu, Aidini mačići bili su prvi potvrđeni slučaj razmnožavanja risa na području pokrajine Gorenjske koje je obuhvaćeno projektom LIFE Lynx.

-Aida je puštena u šumu Jelovica zajedno s mužjakom Zoisom u travnju 2021. Samo mjesec dana kasnije, grupa planinara imala je sreće da naiđe na mačiće risa stare oko mjesec dana. Od tada smo redovito dobivali znakove da su mladunci s majkom, ali sada imamo dokaz da je najmanje jedno od njih preživjelo zimu. Lokalni lovac namjestio je fotozamku kako bi nadgledao kretanje vukova na visoravni Jelovica, obuhvaćenoj EU projektom LIFE WolfAlps. Fotozamka je zabilježila mnogo divljih životinja u prolazu, uključujući i gotovo odraslog risa. Sezona parenja risova (od veljače do travnja) je vrijeme kad prošlogodišnji mladunci napuštaju majke i kreću u potragu za slobodnim teritorijem. No, za sada se čini da su mladi risovi na Jelovici još uvijek uz svoju majku. – vele u LIFE Lynxu.

Nadamo se kako je i naš imenjak, ris Tris, također dobro.

Najmanje jedno od Aidinih mladunaca preživjelo je zimu. Foto: WolfAlps EU

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI