Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
EKOLOGIJA / FILM
Deveti E?! – Okolišni filmski festival

Deveti E?! – Okolišni filmski festival

Deveti E?! – Okolišni filmski festival održat će se od 21. do 23. travnja u Kinu Kinoteka, KIC-u i Zelenoj akciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje festivala, kojeg organizira Aktivistička grupa Zelene akcije, pada na datume oko Dana planeta Zemlje. Kroz 12 filmskih naslova, od dokumentarnih do eksperimentalnih, festival će gledatelje upoznati s različitim aspektima jednog od najvećih izazova današnjice s kojim se kao civilizacija suočavamo. “Zaštita okoliša sveobuhvatna je tema i prošlih smo joj godina pristupali iz raznih kutova. Ove godine, odlučili smo se fokusirati i predstaviti filmski program s jednim zajedničkim nazivnikom – klimatskom krizom i društvenim pokretima”, izjavila je Dora Sivka iz Zelene akcije.

Festival će započeti hrvatskim dugometražnim eksperimentalnim filmom “Nulti krajolik” koji će gledateljice i gledatelje, u maniri opservacijskog filma, prenijeti u specifični kontekst malog mjesta na Jadranu okruženog masivnom industrijom. Ostatak glavnog dugometražnog programa uključuje poznati francuski film “Jednom kad znaš” koji na poetičan i intiman način istražuje dubine globalne krize i naše osobne reakcije na nju. “Posebno nam je drago što ćemo na programu imati filmove “Greta” i “Buntovnik” koji će nas upoznati s inicijatorima dvaju globalnih pokreta za klimatsku pravdu. To su “Fridays for Future” i “Extinction Rebellion koji su mobilizirali milijune ljudi diljem svijeta”, istaknula je Sivka.

Ostatak filmskog programa donosi pregršt zanimljivih naslova. Film “Energija smo mi” prikazat će nepokolebljivo srčane zajednice koje su postale energetske zadruge i sada ploče put energetske tranzicije, proizvodeći vlastitu energiju iz obnovljivih izvora. Film “Ostanite sigurni, progovorite javno!” približit će aktivističke priče iz naše regije te ono s čime se braniteljice i branitelji okoliša susreću u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Zadnji dan festivala, očekuje vas film “Mit o recikliranju” koji će prikazati stvarne dosege prakse recikliranja. “Festival ćemo zatvoriti hrvatskim eksperimentalnim filmom “Horizont” koji objedinjuje sve prethodno spomenute klimatske i okolišne teme u jednu impresivnu kontemplaciju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, dodala je Sivka.

No, to nije cijeli program! Uskoro će biti objavljen i popratni sadržaj.  “Očekujte još zanimljive diskusije na aktualne teme, dječji program, glazbeno otvorenje s Martinom Ladikom i jedan umjetnički performans u prirodi”, zaključila je Sivka.

Detaljan program po danima i sadržaj filmova pronađite uskoro na službenoj stranici festivala te u Facebook događaju.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI