Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
aktivisti / EKOLOGIJA / klima(nje) / Vlada
Aktivisti inicijative Extinction Rebellion prosvjedom dočekali Davora Filipovića: Novi ministar je potpuno nekompetentan za klimatska pitanja!

Aktivisti inicijative Extinction Rebellion prosvjedom dočekali Davora Filipovića:
Novi ministar je potpuno nekompetentan za klimatska pitanja!

Jao, jao, Davor Filipović- ministar! Nije još ni potvrđen u Saboru, a već su ga eko-aktivisti dočekali s prosvjedom na Markovom trgu. A onda još i prvi intervju na jednoj od nacionalnih komercijalnih televizija, lišen bilo kakvog programskog sadržaja, tek najava izvanrednog sastanka u Bruxellesu zbog energetske krize, kojom je pokušao prekriti svoju nespremnost i nedoraslost poziciji, pa “anegdote” sa semaforom u Americi pred kojim je strpljivo stajao ne znajući što mu je činiti, pa izjava da je bolji od premijera u košarci ali nikad sebi ne bi dopustio da ga pobijedi, sve u svemu loš početak, ali ima vremena bar dvije godine da nas svih iznenadi. Tko zna, možda i aktiviste Extinction Rebelliona…

U svakom slučaju, aktivisti inicijative Extinction Rebellion nisu sretni njegovim izborom, pa su prosvjedom uoči Filipovićevog potvrđivanja za ministra gospodarstva i održivog razvoja jasno pokazali što misle o novom Plenkovićevom pulenu, izrazili nezadovoljstvo premijerovim odabirom i pritom blokirali prilaz Saboru pred sam početak zasijedanja.

-Nemojte podržati izbor ministra koji stavlja profit ispred budućnosti građana Republike Hrvatske!- sugerirali su aktivisti sabornicima. Na pod su postavili golemi rekvizit u obliku pješčanog sata ispred pješačkog ulaza na Markovom trgu i razvili transparente  s porukama “naša budućnost ispred vašeg profita”, “prisiljena sam djelovati jer ignorirate znanstvena upozorenja radi vlastitog profita“ i „užasnut sam budućnošću kakvu krojite našoj djeci“.

Novog ministra Davora Filipovića  smatraju potpuno nekompetentnim za klimatska pitanja, te stoga poručuju da Vlada treba odstupiti s vlasti ako se na poziciju ministra ne postavi osoba koja je dovoljno kompetentna baviti se klimatskim pitanjem: “Odstupanjem s vlasti vlada bi otvorila put za rješavanje klimatske krize”, smatraju iz inicijative Extinction Rebellion.

Gurnuvši pod zajednički nazivnik Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo zaštite okoliša, ističu, Vlada je dala vjetar u leđa korupciji i po okoliš kriminalnim projektima poput afere Krš-Pađene zbog koje se trenutno istražuje i bivšeg ministra Ćorića.

A “sada na tu poziciju dolazi Plenkovićeva marioneta, osoba iz fosilnog sektora, tj. upravnog odbora INA-e. To jasno pokazuje da ova vlada nema ni kadra ni ambicije za klimatsko djelovanje”, uvjereni su članovi Extinction Rebellion-a Zagreb.

Vlada, tvrde, treba osigurati uvjete za hitnu tranziciju na obnovljive izvore energije, u kojoj značajnu ulogu mora zauzimati energija u vlasništvu zajednica građana, a ne korporacija.

-Zahtijevamo da se na poziciju ministra, čija je odgovornost zaštita okoliša i klime, postavi kompetentna osoba s vizijom održive budućnosti koja je spremna na dijalog sa znanstvenicima i građanima- poručili su i svojim prosvjednim skupom pokazali da novog ministra gospodarstva i održivog razvoja ne smatraju kompetentnim sugovornikom.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI