Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
onlajniranje
Radionice: Kako spriječiti online nasilje prema ženama

Radionice:
Kako spriječiti online nasilje prema ženama

Nakon vrlo posjećenih radionica u Zagrebu i Vinkovcima, Agencija za elektroničke medije i Udruga B.a.b.e. organiziraju dvije nove edukativne radionice na temu rodno uvjetovanog online nasilja prema ženama. Prva radionica održat će se sutra, u četvrtak, 21. travnja 2022. u Mediteranskom institutu za istraživanje života – MedILS u Splitu, u Maloj dvorani. Druga radionica održat će se u petak, 22. travnja 2022. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

-Pozvani su u prvom redu mediji s područja Dalmacije, no dobrodošli su i svi drugi koji to žele. Od iznimne je važnosti da se, uz pružatelje elektroničkih publikacija, u što većem broju odazovu i nakladnici radija i televizije. Nasilje prema ženama putem interneta obuhvaća različite pojave, poput osvetničke pornografije, online silovanja (sextortion), kao i online uznemiravanje i prijetnji. Na radionicama će se, uz ostalo, moći naučiti na koje se načine i kakvim politikama boriti protiv ovih problema, koji su, nažalost, vrlo prisutni i u našem društvu. – javljaju iz Agencije za elektroničke medije.

Rodno uvjetovano online nasilje prema ženama predstavlja rastući društveni problem, a čija pojava nije dovoljno prepoznata te predstavlja opasnost značajnom broju žena zbog sveobuhvatnosti i sveprisutnosti online načina društvene komunikacije i interakcije.

Cilj radionice je upoznavanje s ključnim međunarodnim i nacionalnim okvirima politika prevencije rodno uvjetovanog online nasilja te važnosti promicanja ljudskih prava i borbe protiv nasilja u online prostoru, uključujući etičke i rodno osjetljive pristupe u medijskom izvještavanju o rodno uvjetovanom nasilju.

Na radionicama će, među ostalim, sudjelovati Anita Malenica i Vanja Gavran, članovi Vijeća za  elektroničke medije, Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e., te Suzana Kunac iz udruge Peta disciplina. Raspravu o izvještavanju o online nasilju, te o prijedlozima za poboljšanje će voditi Marija Lalić iz  Agencije za elektroničke medije.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI