Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
IZDVOJENO
Umro je, pisac, kritičar, novinar Igor Mandić: Obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici 20. stoljeća

Umro je, pisac, kritičar, novinar Igor Mandić:
Obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici 20. stoljeća

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, objavio je na svojem Facebook profilu književni kritičar Velimir Visković, javlja Hina.

Mandić je preminuo u nedjelju oko 18,30 sati, piše Visoković u svojoj objavi te navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, a u nedjelju poslijepodne mu je odjednom pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

Poznati novinar, pisac, antologičar, kritičar, esejist i publicist Igor Mandić obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005.

Rođen je u Šibeniku 20. studenoga 1939. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958., a diplomirao je 1963. godine na Katedri za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Objavio je od 1970. do danas preko 30 knjiga, što književnih i glazbenih kritika, što knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova, te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa. U njima je okupio dio od stotina ili tisuća novinskih tekstova, komentara i kritika koje je objavljivao u raznim medijima, počevši od Vjesnika, gdje je radio od 1966. do 1993. i gdje je 2000. kratko obavljao funkciju glavnog urednika.

Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima. Posljednjih je godina u Jutarnjem listu objavljivao redovitu kritičarsku kolumnu.

Što je govorio prije dvije i pol godina na 7. Festivalu alternative i ljevice ( FALIŠ-u ) u rodnom Šibeniku, možete pročitati OVDJE.

Igor Mandić u Šibeniku (Foto: SibenikIN)

Tags:

VEZANE VIJESTI