Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
mir
Šibenik: Mirno za mir – u srijedu i subotu

Šibenik:
Mirno za mir – u srijedu i subotu

Kulturna udruga Fotopoetika, Šibenska udruga mladih Š.U.M., Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” i udruga mladih Mladi u EU pozivaju građanke i građane Šibenika da podrže mirno okupljanje na šibenskoj Poljani sutra, u srijedu (2. ožujka 2022.) u 17 sati i 30 minuta, te u u subotu (5. ožujka 2022.) u 11 sati i 30 minuta.

-Okupljanje se organizira u svrhu zagovaranja kulture mira, kao kritika militarizaciji društva, kritika postojećeg stanja u Ukrajini i zaoštravanja odnosa među narodima na području europskog kontinenta. Kroz okupljanje želimo ukazati na ono što nas povezuje. Imamo puno više razloga za suradnju, dijalog i mir nego za rat, sukobe i antagoniziranje među narodima. Nijedan rat ne stvara pobjednike, ali stvara nemjerljive gubitke. Razara narode, uništava zajednice, produbljuje razlike i osiromašuje u svakom smislu. Zbog toga, apeliramo na kulturu dijaloga i mira, mirno rješavanje svakog sukoba. – kažu Snježana Klarić  (KU Fotopoetika)  i Maja Šintić (Š.U.M.).

-Korak prema međusobnom poštivanju i uvažavanju je razumijevanje zajedničke kulturne baštine i ostavštine i kulture općenito. Kultura, pa tako i književnost neodvojivi je dio naše svakodnevice i nepresušni izvor zajedničke identifikacije.  Tekstovima ruskih i ukrajinskih književnika, ukazat ćemo na zajedničke prostore međusobnog dijaloga, pozivajući sve još jednom na odustajanje od destruktivnih ideja i činjenja. Poučeni tragičnim iskustvima nasilnih povijesti znamo u kojem smjeru ide još jedan rat. Europski narodi žele mir! Sad!
Nakon inicijalnog okupljanja na Poljani, organizatorice će pročitati Apel za mir, čitat će ruske i ukrajinske književnike_ice te pozivamo građane_ke da nam se pridruže u čitanju. Istaknut će se poruke mira te time, makar simbolički, poslati poruka da je rat kao rješenje nedopustiv. – ističu u pozivu na mirno okupljanje za mir.

Dođite i podržite mir.

Ilustracija: okupljanje povodom Međunarodnog dana mira 2018. godine

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI