Neovisni novinarski portal
20.5.2024.
hadezejština / POLITIKA / Vlada
Ivan Paladina iz IGH novi ministar prostornog uređenja i graditeljstva…?

Ivan Paladina iz IGH novi ministar prostornog uređenja i graditeljstva…?

Bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, Ivan Paladina,  u ponedjeljak će po svoj prilici postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kako doznaje Jutarnji list. Na toj će dužnosti naslijediti Darka Horvata koji je podnio ostavku nakon uhićenja i pokretanja kaznenog postupka u kojem ga se tereti za trgovanje utjecajem i pogodovanje kod dodjele bespovratnih državnih poticaja.

Paladina nije član HDZ-a, nestranački je stručnjak, blizak vladajućoj stranci, a Plenković se za njega odlučio zbog njegovih menadžerskih sposobnosti i iskustva u upravljačkim poslovima, piše JL. A čini se da ga je upravo odluka o preuzimanju Sberbanke od HPB-a nominirala za ministarsku dužnost, jer se ta odluka smatra iznimno uspješnom  za Plenkovićevu vladu.

Bio je tri godine na čelu IGH čiji je većinski vlasnik u to vrijeme bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, a od 2015. s njim je bio i suvlasnik i direktor tvrtke Avenue ulaganja, kasnije preimenovane u Kupari Luxory Hotels. koja je dobila koncesiju za projekt Kupari. Iz IGH je otišao 2018. i posvetio se projektu Kupari koji još nije realiziran. Lani je 50 posto vlasništva te tvrtke preuzela singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement iz Hong Konga u vlasništvu Gljadelkina, a 10 posto ima Paladina.

Radio je i kao direktor u tvrtki Adecco Hrvatska, bio je savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf  koja je stala iza projekta golfa na Srđu, te projekt menadžer u Titan Grupi kojoj je suvlasnica bila supruga jednog od nekadašnjih vodećih ljudi  Sberbanke Maksima Poletajeva. Osnivač je i direktor konzultantske tvrtke Delta savjetovanje koja je bila ključna kod preuzimanja IGH od ruskog milijunaša.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI