Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
otpad / smeće
Jedna od prijašnjih akcija Zelene akcije kojom se tražila pametnija, pravednija i učinkovitija naplata zbrinjavanja otpada

Zelena akcija:
’Konačno pravedniji računi i kvalitetnija usluga odvoza otpada u Zagrebu’

Jedna od prijašnjih akcija Zelene akcije kojom se tražila pametnija, pravednija i učinkovitija naplata zbrinjavanja otpada

Zelena akcija, naša najutjecajnija okolišna udruga, smatra kako će građani Zagreba konačno dobivati pravednije račune i kvalitetniju usluga odvoza otpada u Zagrebu. Predložena odluka koja regulira prikupljanje i naplatu odvoza otpada u Zagrebu velik je korak u dobrom smjeru jer će omogućiti pravednije račune, više recikliranja i smanjenje otpada na Jakuševcu, smatraju u Zelenoj akciji.

Inače, prijedlog odluke donosi novosti vezane uz model prikupljanja otpada pri čemu bi se svi spremnici stavili pod ključ kako bi se onemogućio pristup trećim osobama.

“Smatramo da je to dobar potez za kojeg se godinama zalažemo jer bi se boljim nadzorom omogućilo pravilnije odvajanje otpada pa bi u konačnici i postotak recikliranja bio veći. To je dokazano u nizu uspješnih gradova diljem EU poput Ljubljane, tzv. europske prijestolnice čistoće”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Ilustracija: Brdo smeća na Jakuševcu u ljetnoj izmaglici, prije požara… (foto TRIS/G. Šimac)

Što se modela naplate tiče, predloženom odlukom se uvodi djelomična naplata po količini miješanog otpada i omogućuje ljudima da većim odvajanjem utječu na smanjenje svojih računa, što smatraju ‘svakako pozitivnim pomakom u odnosu na dosadašnju nepravednu naplatu po kvadraturi i broju članova kućanstva jer motivira ljude na odvajanje i smanjenje otpada.’

Smanjenje računa onima koji su plaćali nepravedno velike račune

“Doći će do značajnog smanjenja računa onima koji su nepravedno plaćali visoke račune zbog veće kvadrature ili većeg broja ukućana. Računi će se smanjiti i onima koji će pravilno postupati s otpadom te koristiti predviđene popuste, a povećati onima koji ne odvajaju otpad, kao što nalaže Zakon o otpadu”, komentirao je Košak.

U predloženom modelu velik će izazov biti nadzor nad odvajanjem i korištenjem službenih vrećica za miješani otpad, te je potrebno  osigurati sve preduvjete za utvrđivanje neodgovornih pojedinaca kako se zakonom propisane ugovorne kazne ne bi naplaćivale ljudima koji se trude pridržavati pravila, smatraju. U tu svrhu treba ojačati službu komunalnog redarstva te uvesti dodatne modele nagrađivanja onih koji se pridržavaju pravila, predlažu.

Zagrebački Jakuševac

“Očekujemo dugoročno prihvaćanje i našeg prijedloga da se vrećice za miješani otpad zamijene s prilagođenim manjim spremnicima i otpadomjerima. Tako bi se smanjio ekološki otisak jednokratnih vrećica te omogućio još bolji sustav individualizacije i kontrole pridržavanja pravila”, dodao je Košak.

Kontroliranije prikupljanje otpada te naplata koja nagrađuje trud onih koji odvajaju dugogodišnji su zahtjevi Zelene akcije, podsjećaju.

Dobar smjer – nakon titule najgore EU metropole

“Njih smo iznijeli i u sklopu radne skupine koja je raspravljala o ovom prijedlogu. Drago nam je da su ti prijedlozi prihvaćeni Prihvaćen je i prijedlog da se uvedu popusti za kompostiranje, poveća učestalost odvoza plastike i papira te besplatnog odvoza glomaznog otpada, da vrećice za biootpad budu manjeg volumena itd.”, rekao je Košak.

U svrhu dodatnog poboljšanja, treba omogućiti i vrećice manjeg volumena za miješani otpad. Također, potrebno je postupno smanjiti predloženi iznos fiksnog dijela cijene od 45 kuna, sukladno smanjenju troškova komunalnog poduzeća Čistoća vezanih za oporabu otpada koji se financiraju iz tog iznosa.

“Pohvalno je što se krenulo u samostalnu oporabu otpada kako bi se smanjilo plaćanje privatnim poduzećima. Očekujemo što bržu izgradnju potrebnih postrojenja, prvenstveno sortirnice, kompostane i centra za ponovnu uporabu otpada”, kazao je Košak.

Nakon dugogodišnjeg kaosa i neslavne titule europske prijestolnice smeća iz 2015. godine, kada je Zagreb bio najgora EU metropola u odvajanju otpada, napokon se krenulo u dobrom smjeru, smatraju u Zelenoj akciji.

“Uz manja poboljšanja i pravilnu implementaciju ove odluke, omogućilo bi se postizanje većeg postotka reciliranja i smanjenja odlaganja otpada. Prostora za unaprijeđenje još ima pa pozivamo sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje koje traje do 19. veljače”, zaključio je Košak.

Jedna od prijašnjih akcija Zelene akcije kojom se tražila pametnija, pravednija i učinkovitija naplata zbrinjavanja otpada

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI