Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
hadezejština / hrvatski sabor / POLITIKA
Zekanović osniva klub u Saboru koji će podupirati HDZ-ovu vladajuću većinu? Očekivano!

Zekanović osniva klub u Saboru koji će podupirati HDZ-ovu vladajuću većinu? Očekivano!

Što ti je pragmatična politika! Hrvoje Zekanović, bivši “suverenist” kojeg se stranka odrekla ( izbačen je ! ) zbog javnog pozivanja zastupnika koji se nisu cijepili, navodno, osniva novi klub u Saboru. Kako je minimum za osnivanje kluba bar troje zastupnika, govori se kako je već obavio razgovore s Marijanom Petir i Goranom Dodigom koji su u Klubu HDZ-a jer su na listi te stranke i ušli u Sabor. Zasad još nema potvrde o njihovom pristanku, ali u to ne treba sumnjati jer to odgovara i HDZ-u i Zekanoviću…

U slučaju da Zekanović uspije u svom naumu, za koji je, izgleda, već tražio potporu i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, vladajuća HDZ-većina u parlamentu bit će i dodatno podebljana Zekanovićevim glasom. Jer, što bi drugo Hrvoje Zekanović iz perspektive “rezervnog HDZ-ovog kluba” mogao činiti do li podupirati vladajuće? Zašto bi Dodig i Petir izašli iz Kluba HDZ-a i pridružili se Zekanoviću ako će on oponirati HDZ-u? O tome nema ni govora, i ako se Zekanovićev klub dogodi, HDZ će moći računati na 78 sigurnih ruku u Saboru.

Hrvatski suverenisti odlučili su isključiti osnivača stranke Hrvoja Zekanovića nakon njegovog egzaltiranog govora kontra svih koji se protive cijepljenju, a napose saborskih zastupnika koji to još nisu učinili. Redom su to sabornici desne političke provenijencije, dojučerašnje Zekanovićeve kolege, koje mu takav istup nisu oprostile. Stranka je protiv Zekanovića najavila stegovni postupak, a “odmetnuti” zastupnik odlučio je skratiti im muke pa je sam otišao iz Hrvatskih suverenista. Mandat zastupnika u Saboru nastavio je kao nezavisni, a u međuvremenu je procijenio da mu je isplativije osnovati klub, čime će maskirati gubitak svoje neovisnosti i nastaviti figurirati kao član Kluba nezavisnih zastupnika koji podupiru vladajuću većinu.

Najava ovog pragmatičnog poteza Hrvoja Zekanovića nije nikoga iznenadila, jer, svoju političku karijeru na nacionalnoj razini bivši Suverenist duguje upravo HDZ-u na čijoj je listi prvi put i ušao u Sabor. Uostalom, Zekanović i na lokalnoj razini, primjerice u svom gradu, Šibeniku, već sada ostvaruje uspješnu suradnju s HDZ-om. Pa se s novim klubom zapravo samo stvari stavljaju na “pravo mjesto”.

A kako je to primijetila SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović,“bit će simpatično gledati kako Zekanović sljedeće godine zajedno s Pupovcem slavi Dan RS.”

Tko zna, možda i s Plenkovićem i Čovićem

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI