Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
političarenje / rvatska
Slučaj splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića : Sadi stablo, a ipak je – panj!

Slučaj splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića :
Sadi stablo, a ipak je – panj!

Zasadi stablo, ne budi panj- sintagma je pod kojom su “zeleni aktivisti” mobilizirali osviještene hrvatske građane na akciju obnavljanja devastiranih, bolesnih i iskrčenih šuma. No, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević pokazao je da i među onima koji sade i obnavljaju šume ima pravih pravcatih panjeva! A njih bi prve trebalo odstraniti…

Pohvalio se čovjek na službenim Facebook stranicama Grada Splita prvim stablom posađenim na Marjanu nakon više od 30 godina, i kako reče, prvom organiziranom sadnjom novih stabala koju dosad ne pamti u svom životu. Jer, do njegova dolaska u gradsku upravu nitko nije vodio računa o plućima grada, samodopadno je zaključio.

Problem je u tome što nije rekao istinu, što ima i onih s boljim i dužim pamćenjem od njega, pa mu je kolegica iz Slobodne Dalmacije Nikolina Lulić precizno pobrojala tko je i kada, prije njega, sadio na Marjanu.

Žestoki Ivošević, koji evidentno ima problema s kontrolom bijesa ( a vjerojatno i drugih ) i treba stručnu, a ne radioničku pomoć, to jednostavno nije mogao otrpjeti, nazvao je urednicu gradske rubrike SD, Nikolinu Lulić i opleo po njoj nebiranim verbalnim streljivom. Izvrijeđao je na pasja kola, a uz ostalo i ozbiljno priprijetio: Napit ću vam se krvi!

Time je prešao sve granice i zašao u teren kaznenog djela prijetnje.

Problem je što Ivoševiću to nije prvi put. Naprotiv, on se redovito obračunava s novinarima kad god netko od njih objavi nešto što mu nije po volji i ukusu. A kad to čini netko tko je u funkciji zamjenika gradonačelnika, onda je problem dvostruko veći. I ne može se rješavati tek iznuđenim isprikama.  Ivošević je agresivan, konfliktan, neprilagođen, a takav jednostavno ne može biti ni na korist Grada, ni njegovih građana. On nije sposoban za javnu komunikaciju niti mu ona smije biti prepuštena. I ne samo javna komunikacija.

Ivošević je svoju poziciju u Gradu potpuno diskreditirao i nema toga političkog pragmatizma koji bi mogao opravdati njegov ostanak na dužnosti. Bolje je da ode sam, ali ako mu to nije na umu, treba ga dobrohotno poslati kući gradonačelnik Puljak, koji se žali da se od incidenta budi s grčem u želudcu. Jer “znam da smo pogriješili tamo gdje nismo smjeli, jer je komunikacija i pristojno ponašanje dio našeg programa, jednako kao i beskompromisna borba za uvođenje reda u Split”, kaže Puljak.

Gradonačelnik tvrdi da ne žele ni na koji način relativizirati ni ublažavati problem neprimjerene komunikacije dogradonačelnika Bojana Ivoševića s novinarkom Nikolinom Lulić. Pa, veli, zbog toga, uz ispriku, najavljuju i da će se Ivošević na neko vrijeme povući iz bilo kakve komunikacije s medijima i “poraditi na sebi”.

No, tu najavu oblaže hvalospjevom na račun svoga zamjenika:

-Ne želim izgubiti ovako poslovima predanog dogradonačelnika, Split ne treba izgubiti ovako beskompromisnog borca za bolji i uređeniji grad, a vi mediji ne smijete izgubiti pravo da sve to pratite i valorizirate na slobodan i nepristran način. Vrijeme koje ćemo si svi sada uzeti ne samo jednokratnom isprikom, nego i povlačenjem dogradonačelnika iz javnosti radi podizanja komunikacijskih standarda, ulaganje je u budućnost naših odnosa i još predaniji rad za boljitak našeg Splita– poručuje Puljak, ipak relativizirajući problem. Dakle, po njemu Ivoševiću treba time-out u kojem će se “zbrojiti”, stati na loptu, smiriti strasti, učiti kontroli bijesa na radionicama ( ?), i nakon nekog vremena vratiti na svoju poziciju u Gradu.

Nakon svega što je dogradonačelnik izgovorio, nakon svih incidenata koje je imao, čak i da Puljak osobno jamči da će u slučaju novog Ivoševićevog incidenta nakon faze rehabilitacije, sam odstupiti s dužnosti gradonačelnika, to ne bi bila adekvatna mjera. Naprosto, Bojan Ivošević ima “grešku”, s kojom se ne zna sam nositi, pa nije u redu ni da se građane Splita prisiljava da se nose s njim takvim kakav jest, da bez posljedica vrijeđa, psuje i pljuje sve koji mu ne pušu u piriju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI