Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
'rvatska / europska hrvatska
Skandal oko ‘hrvatskog’ eura s ‘posuđenom’ kunom: Oštro reagiralo Hrvatsko dizajnersko društvo, a nagrađeni ‘povlači svoj prijedlog dizajna’

Skandal oko ‘hrvatskog’ eura s ‘posuđenom’ kunom:
Oštro reagiralo Hrvatsko dizajnersko društvo, a nagrađeni ‘povlači svoj prijedlog dizajna’

Na skandal oko dizajna buduće hrvatske kovanice od jednog eura, za kojeg je stanoviti Stjepan Pranjković od Hrvatske narodne banke dobio nagradu od 70.000 kuna, iako se sumnja kako je izgled životinje kune ‘posudio’ od škotskog fotografa Iana H. Leacha, reagiralo je danas i Hrvatsko dizajnersko društvo. Evo njihova priopćenja:

Hrvatsko dizajnersko društvo strukovno je udruženje koje se bavi promicanjem zajedničkih strukovnih i socijalnih interesa članova Društva i sustavnim stvaranjem društvenih uvjeta koji vode poboljšanju rada na području dizajna. U slučajevima poput “Natječaja za izbor dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu eura i centa”, to činimo participacijom naših profesionalnih članova u tijelima javnih natječaja kako bismo kao struka bili prisutni u bitnim procesima odlučivanja o dizajnu, pogotovo kada su ti procesi od značajnog interesa za hrvatsku javnost. Svojim dugogodišnjim iskustvom uspješnog i kvalitetnog provođenja natječaja za dizajn dokazali smo da se javno zalažemo za profesionalizam u dizajnu čime doprinosimo edukaciji svih uključenih dionika, i u konačnici, unapređenju kvalitete života svih građana Republike Hrvatske.

Iako smo od samog početka Hrvatskoj narodnoj banci nudili cjelovitu suradnju u provođenju i organizaciji natječaja, u ovom slučaju za to nije bilo sluha, stoga smo procijenili da je jedini način uključivanja struke u natječaj za izbor hrvatske kovanice eura uključivanjem odabrane profesionalne članice našeg društva u Komisiju za odabir prijedloga likovnog rješenja. Osim toga, važno je istaknuti kako je predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Maša Milovac, 30. srpnja 2021. godine, dakle prije javne objave natječaja, uputila dopis guverneru HNB-a, gospodinu Borisu Vujčiću u kojemu je zatražila uvid u natječajnu dokumentaciju kako bi se kroz suradnju osigurala bolja kvaliteta samog natječajnog zadatka, te ponudila dodatno sudjelovanje naših profesionalnih članova u ocjenjivanju pristiglih rješenja. Taj prijedlog nažalost, suprotno očekivanjima, nije prihvaćen. Nadalje, nastavno na sve pokušaje komuniciranja s provoditeljem natječaja te izdvojena mišljenja naše predstavnice Ire Payer kojima je ukazivala na manjkavost postupka natječaja te usprkos svim dobronamjernim i konstruktivnim prijedlozima kojima se trudila osnažiti i učiniti cijeli proces kvalitetnijim, Hrvatska narodna banka uporno je odbijala suradnju. O rezultatima natječaja naša predstavnica nije bila službeno obavještena, već su oni po prvi puta objavljeni u medijima, čime nam je onemogućen bilo kakav prostor za stručnu, adekvatnu i pravovremenu reakciju koja bi predvidivo otklonila ovaj ishod u kojem se propituju rezultati ovog javnog natječaja kao i autorstvo jednog od rješenja za hrvatsku kovanicu eura.

Posebno ističemo da su brojni naši članovi koji su profesionalni dizajneri svjesno odbili sudjelovati na natječaju upravo zbog nedovoljno artikuliranog i profesionalno raspisanog natječajnog zadatka te nedostatka stručnjaka u tijelima koja rješenja ocjenjuju.

Smatramo kako ovaj slučaj može poslužiti kao dobar primjer zašto se svi javni natječaji koji se tiču dizajna u najširem i najužem smislu, ne bi smjeli provoditi mimo pravila struke i bez organizacijske podrške odgovarajuće strukovne matične organizacije, HDD-a. Hrvatsko dizajnersko društvo nastavit će beskompromisno inzistirati na provođenju odgovarajućih uvjeta i pravila struke koja osiguravaju odgovoran i transparentan proces koji uvijek ima za cilj iznjedriti najbolje rješenje dizajna na svim razinama.

U ovom slučaju, očekujemo preuzimanje odgovornosti Hrvatske narodne banke za neprofesionalno provođenje natječaja za dizajn koji je zbog svega navedenog rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Europi.


Dizajn novih kovanica među kojima je i sporna kuna – foto: HNB

Inače, Komisija za novac HNB-a je zaprimila dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od 1 eura, kojeg prenosimo u nastavku:

Poštovana gospođo Jakir-Bajo,

poštovani članovi Komisije za novac,

bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura. Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.”

Podsjetimo, javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autorom najboljeg dizajna te kovanice proglašen je Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Mnoge u Hrvatskoj ovaj slučaj nije iznenadio.

Dizajn novih kovanica među kojima je i sporna kuna – foto: HNB

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI