Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
ptičice / životinje i ljudi
Krka: Brojalo se dva dana pa prebrojano – 1900 ptica vodarica

Krka:
Brojalo se dva dana pa prebrojano – 1900 ptica vodarica

Na području Nacionalnog parka Krka“ 15. i 16. siječnja 2022. obavljeno je zimsko prebrojavanje ptica vodarica: zabilježene su ukupno trideset i tri vrste s više od 1 900 jedinki, javljaju iz te ustanove.

Prebrojavanje je obavljeno promatranjem i osluškivanjem iz plovila i s kopna. Dakle – ukupno su zabilježene trideset tri vrste s više od 1 900 jedinki.

-Kao i prethodnih godina, brojnošću su prevladavale liske, te glavate, divlje i krunate patke, koje ujedno čine 85 % ukupno zabilježenih jedinki ptica vodarica na zimovanju. Ove godine na zimovanju je zabilježen nešto veći broj vrste veliki vranac, te četiri vrste grabljivica i, u kanjonskom dijelu, dvije jedinke vrste zidarčac. Najviše ptica na zimovanju zabilježeno je na području Visovačkog jezera, osobito u uvali Podbara i uz obale Stinica, te na širem području jezera Torak. Usput su bilježene i ostale vrste usko vezane za vodena staništa na tom području. – kako kažu nakon prebrojavanja kojega je obavio Ivan Budinski, ornitolog volonter iz udruge Biom, zajedno s djelatnicima JU „NP Krka“.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica provodi se od 1967. godine a organizira ga Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. To je najstariji program volonterskog monitoringa na svijetu. U Hrvatskoj se provodi od 1982. godine. Zbog uništavanja močvarnih staništa, ptice vodarice sve se ugroženija skupina ptica.

Na području RH određena su ukupno 573 lokaliteta za monitoring, od toga se sedam nalazi na području NP „Krka“ (https://umap.openstreetmap.fr/en/map/iwc-hrvatska_696143#8/).

-Kontinuirano višegodišnje praćenje brojnosti ptica vodarica pridonosi boljem razumijevanju ugroženosti vrsta i njihovih staništa i, zahvaljujući tomu, konkretnijem planiranju i provođenju mjera zaštite.- vele u NP Krka.

Dakako, najveći neprijatelj pticama, kao i svemu ostalom živom u parku i drugdje je – čovjek.

*Fotografije: NP Krka

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI