Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
životinje i neljudi
Ilustracija: lavić © Juozas Cernius_WWF-UK.jpg

Crna Gora u lov kreće:
Traži se odbjegli lav

Ilustracija: lavić © Juozas Cernius_WWF-UK.jpg

Crna Gora u lov kreće. Zapravo, nastoji se pronaći mladi lav koji je pobjegao iz Budve, iz nečije kuće. Kako kažu, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF zabrinuta je zbog vijesti o odbjeglom mladuncu lava koji posljednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore. Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smještenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najvjerojatnije ušao nezakonitim putem. Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore objavila je javni natječaj za volontere koji će danas sudjelovati u potrazi za mladim lavom.

U WWF-u ističu da lavovi nisu kućni ljubimci, a pri zatočeništvu lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uvjete za njihovo držanje u nastambama što sličnijim njihovom prirodnom okolišu. Osim etičkih dvojbi, puno rašireniji problem čini nezakonita trgovina divljim životinjama, jedno od najunosnijih kriminalnih djela koje, prema podacima Europola, godišnje generira preko 4,4 milijarde eura na svjetskoj razini. Krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posljedice za bioraznolikost i mnoge vrste dovodi do ruba izumiranja.

Ilustracija: lavić – foto WWF

„Iako postoje brojni zakoni kojima se kaznena djela protiv divljih vrsta reguliraju, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog manjka kapaciteta i nedovoljne suradnje institucija. Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu suradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom kaznenih djela, ali i educirati javnost o njihovoj ozbiljnosti i štetnosti. Dužnost svih nas je prijavljivati kaznena djela protiv okoliša, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani”, kaže Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Mladunci, mrtvi lavovi, kosti, pandže…

Europske zemlje su vrlo često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mački poput lava i tigra. Osim što se uvoze mladunci ili mrtvi lavovi kao trofeji, europske zemlje su tranzitni putevi za prijenos lavljih kosti, zubi ili kandži iz Afrike u Aziju, gdje se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit. Iako uvijek ne dođu pred oči javnosti, takvi slučajevi nisu rijetki, a nezakonita trgovina najčešće uključuje i bjelokost, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptice.

Shvaćajući raširenost ovakvih zločina u Europi, WWF Adria u regiji provodi projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi” (LIFE SWiPE), kojim nastoji obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti nezakonite radnje kroz uspostavljanje uspješne suradnje između relevantnih institucija i podizanje svijesti javnosti o važnosti i raširenosti zločina protiv divljih vrsta.

Ilustracija: lavić © Juozas Cernius_WWF-UK.jpg

Slučajevi poput ovoga jasno potvrđuju da su zločini protiv divljih vrsta ozbiljan problem i u našoj regiji. Rad WWF-a usmjeren je na očuvanje prirode i divljih vrsta, ali je neophodno uključiti i javnost i institucije da bismo ugroženim životinjama poput ove velike mačke osigurali budućnost. Ovaj lavić nas sve upozorava da moramo hitno djelovati jer su sustavna rješenja dugotrajan proces, a ugrožene vrste nemaju puno vremena -kaže Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Inače, mladunče lava nestalo je posljednjeg dana u siječnjui 2022. godine između budvanskih naselja Lapčići i Markovići, potvrdili su iz budvanske policije.

‘Za dva, tri mjeseca će početi da jede pse, mačke, ljude…’

Iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore krenuli su danas u masovniju potragu za životinjom. Agencija je organizirala prijevoz iz Podgorice i u potragu je krenulo oko 30 ljudi, a među njima ima volontera, aktivista, tu su i policija i dvije lovačke organizacije, ali i brojne medijske ekipe.

Ako sretnu lavića, laici ga  nikako ne trebaju pokušavati sami uhvatiti,upozoravaju vlasti.

Interesantna je izjava Darka Saveljića iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

-Taj lav je danas mladunče, ali oni rastu brzo i za dva, tri mjeseca će početi da jede pse, mačke, ljude i situacija je prilično ozbiljna – rekao je Saveljić.

Skandalozna fotografija: kanadski par se ljubi nakon što su ustrijelili lava – foto Facebook

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI