Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
'rvatska
Zgrada HNB-a - radno mjesto (foto TRIS/G. Šimac)

Hrvatski narodni bankomat:
Osmero bankovnih glavešina primalo ukupnu mjesečnu plaću 302 tisuće i 745 kuna i još nešto lipa… neto

Zgrada HNB-a - radno mjesto (foto TRIS/G. Šimac)

Glupo je otkrivati toplu vodu, kako se to kaže. Jer topla voda postoji od ranije. No evo ipak prenosimo toplu vodu od ranije, odnosno dijelove našeg vlastitog teksta otprije tri godine, točnije iz veljače 2019. godine. Inače to baš i ne radimo, ali šta se tu ima izmišljati novoga.

Ovdje rade najplaćeniji državni službenici(foto TRIS/G. Šimac)

Taj tekst je o tzv. astronomskim i brutalno bezobraznim mjesečnim plaćama državnih dužnosnika, a koje iznose i 40-ak tisuća kuna neto ili 40 nečijih mjesečnih penzija. Izraz astronomske nema puno veze s tim nezasitnim sisavcima državne tj. naše sise. Dobro… možda je jedina poveznica s astronomijom pojam crne rupe, a u koju nas bespovratno uvlače već desetljećima, uništavajući državu, te prošlost, sadašnjost i i budućnost njenih žitelja i budućih generacija svojom nesposobnošću i patološkom potrebom za bogaćenjem na našoj grbači, služeći se nekažnjeno odvratnim koruptivnim i kriminalnim radnjama.

Bla, bla… To svi znamo. Neki već danas pretpostavljaju kako se sudionicima novootkrivene afere (koju je otkrio portal Index) u koju je uključeno vodstvo Hrvatske narodne banke neće dogoditi baš ništa, u smislu eventualnih sankcija. Možda dobiju i kakvu nagradu nekog bankarskog časopisa. Evo što je, među ostalim, pisalo u tom našem tekstu:

Zgrada HNB-a – radno mjesto (foto TRIS/G. Šimac)

********

Inače, nedavno su izglasane izmjene poreza na dohodak, pa su zahvaljujući tome povećane plaće tzv. državnom vrhu – predsjednici, premijeru, ministrima i saborskim zastupnicima, kao i vrhu Hrvatske narodne banke. Ako ne po svojim moralnim kvalitetama i po dobrome, navedeni ipak spadaju u državni vrh, jer imaju vrhunske plaće.

 RTL javlja kako od tih državnih dužnosnika koje plaćamo mi (dakle: plaćamo MI) najveću plaću ima viceguverner HNB-a, stanoviti Slavko Tešija, koji mjesečno prima više od 44 tisuće kuna (44.435,40 kn). Neto. Svi iznosi koji budu spomenuti u ovom tekstu su neto iznosi.

Tzv. guverner HNB-a Boris Vujčić ima manju plaću od svoga podređenog Tešije: nešto više od 41 tisuću kuna (41.264,20 kn). Te novce zarađuje i za svoje zalaganje da se kao čelnik hrvatske monetarne institucije zalaže za izbacivanje hrvatske kune i uvođenje eura.

Možda mu je baš zato mjesečnik The Banker dodijelio  dva priznanja za 2018. godinu – za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima, štogod to uopće znači.

Gdje ima novaca nego u banci, pa je valjda normalno i da zamjenica guvernera Sandra Švaljek, koju pamtimo i po navodnom razilaženju s Milanom Bandićem, ima  mjesečnu plaću od 38 tisuća kuna.

U toj banci se valjda tuku tko će platiti turu pića kad odu u kafić, jer i ostali takozvani viceguverneri Neven Barbaroša i Bojan Fras primaju mjesečnu crkavicu 38 odnosno 37 tisuća kuna. Nadalje, drastično manje plaće imaju Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a – 35.613,64 kn, te Roman Šubić, viceguverner HNB-a – 34.509,53 kn, te Michael Faulend, viceguverner HNB-a – 33.860,81 kn.

Što pobogu rade ti ljudi?

Evo što: oni se, kako pišu, sastaju na sastancima koji se ‘u pravilu održavaju jednom mjesečno’ te ‘utvrđuju okvir i mjere monetarne i devizne politike te određuju strategiju i politiku upravljanja međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske’.  Taj se Savjet  sastoji od osam članova, a čine ga guverner, zamjenik guvernera i šest viceguvernera.

Za njihov jednomjesečni sastanak moćna osmorka primi ukupnu plaću 302 tisuće i 745 kuna i još nešto lipa.

**********

Hrvatski narodni bankomat.

Topla voda…

Tko se ovdje zaposli, može kupiti oko 2200 sirovih kokošiju mjesečno (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI