Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
crovid / split / zdravlje
Alarmantno stanje u KBC-u Split: Zatražena pomoć, pogotovo medicinskih sestara, i izvan Splita

Alarmantno stanje u KBC-u Split:
Zatražena pomoć, pogotovo medicinskih sestara, i izvan Splita

Pandemija covida-19 u Hrvatskoj eksplodira. Pogotovo u Dalmaciji.  Više ni brojke od preko 9 tisuća novozaraženih dnevno nisu šokantne. Posebno je teška situacija u Splitu gdje je trenutno čak 47 covid-pozitivnih pacijenata na respiratoru, što zahtijeva posebno educirane i dodatne zdravstvene radnike, kako je to dramatično priopćio ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović

Meštrović je također kazao i da je reorganizacijom odjela u splitskom KBC-u osigurano još 32 mjesta za najteže covid- bolesnike koji moraju biti priključeni na kisik. Inače, ravnatelj upozorava da su svi bolesnici KBC-a Split zapravo u teškom kliničkom stanju, a neki, nažalost, i životno ugroženi, što zahtijeva angažman svih raspoloživih snaga u bolnici i dodatne kapacitete, koji su pripremljeni na Križinama.

Sve se još nekako dade premostiti, ali manjak zdravstvenog osoblja najteže, a pogotovo medicinskih sestara koje već rade i dodatno. Organizirani su novi timovi za rad s covid-bolesnicima, i zdravstveno i nezdravstveno osoblje su dodatno angažirani, ali unatoč tome, s obzirom na eksploziju novooboljenih , ljudski resursi u bolnici su nedostatni.

Split je stoga zatražio pomoć izvani, i kako je najavio Meštrović, stiže im u pomoć osam medicinskih sestara izvan grada i 10 iz splitskog Doma zdravlja.

Međutim, s obzirom na mobilizaciju postojećih i dopunskih kapaciteta za liječenje zaraženih covidom, bolesnici koji trebaju zdravstvene usluge zbog drugih problema, morat će “na čekanje”.

-Morat ćemo raditi hitne operacije, održavati onkološki program kao dosad, a svi ostali elektivni zahvati, dakle oni koji su dogovoreni, a nisu hitni, morat će biti odgođeni. Osim kirurškog programa, sve službe i djelatnosti morat će smanjivati svoje programe i rad, ne ugrožavajući cjelovitost rada i uslugu svakom od bolesnika koji je trebaju- rekao je ravnatelj KBC-a Split, ne propuštajući odati priznanje svim zdravstvenim djelatnicima koji već dvije godine predano rade s oboljelima od covida, s puno entuzijazma i stručnosti..

Prema Meštrovićevim riječima, uz osmero hospitalizirane djece, ostali koji su na bolničkom liječenju zbog virusa korone uglavnom su starije životne dobi, ali su prosječno za oko osam godina mlađi od hospitaliziranih u prvom pandemijskom valu. Ali, danas je, tvrdi Meštrović, situacija ozbiljnija nego prije dvije godine, na samom početku epidemije, jer se sada hospitaliziraju samo pacijenti  s teškim simptomima, a u prvom valu na bolničko liječenje primani su i bolesnici s lakšim simptomima zaraze.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI