Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
OTOK / POLITIKA
Ivana Marković, gradonačelnica Supetra: Život na otoku je opasna improvizacija…

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra:
Život na otoku je opasna improvizacija…

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, svojom dramatičnom objavom na Facebooku ponovo je podsjetila Vladu na realitet života na našim otocima i razloge njihove depopuliranosti. Svim obećanjima i svim predizbornim politikama vladajućih nomenklatura unatoč, hrvatski otoci nemaju osigurano ni ono elementarno- hitni prijevoz zdravstveno ugroženih pacijenata s otoka na kopno. Dokle će se taj problem rješavati improvizacijama, pita se, s pravom revoltirana, gradonačelnica Supetra.

Objavu gradonačelnice Ivane Marković ( SDP ) donosimo u cijelosti:

-Do kada će trajati improvizacija u hitnom prijevozu pacijenata sa otoka na kopno?

Preksinoć je jedno sasvim malo dijete na Braču imalo težak napad radi kojeg je hitno upućeno sa gliserom u Split.

Bilo je oko 17:15.

Gliser, sjećate se onaj novi, “savršeni i sređeni” koji je 4 mjeseca bio na remontu dok smo imali onaj zamjenski koji se raspadao, nije isplovio jer mu je pregorio motor ili već što (po tko zna koji put od kada je “nov” i “savršen”).

Onda je pozvan helikopter koji je odmah poletio i krenuo prema Braču a kao osiguranje na tlu zatražena je asistencija vatrogasaca koji su se odmah odazvali.

Dispečer na telefonu vatrogascima nije znao kazati gdje će helikopter sletjeti, da li na aerodromu iznad Bola na heliodrom u Novo selo ili već gdje, pa su vatrogasci upućeni prema svim mogućimlokacijama.

Toliko o racionalnom trošenju resursa.

Helikopter je ipak došao na aerodrom udaljen preko 30 km od Supetra što je značilo da se vozilo hitne s djetetom moralo penjati prema Vidovoj gori. Cesta je na tim predjelima zbog velike nadmorske visine često prekrivena vlagom i ledom a ponekad i snijegom (o Novom selu da i ne pričam, jer je on još nekik 15 km dalje od aerodroma).

Kad su svi napokon došli na drugu stranu otoka pilot nije htio sletjeti dok mu se ne upale svjetla na pisti. Što je u redu jer i on sigurno ima svoje sigurnosne protokole. No na aerodromu po noći nitko ne radi što znači da nije bilo nikoga da upali ta svjetla na pisti.

Dok su prolazile minute i dok se čekalo da helikopter napokon sleti našao se tu vatrogasac koji inače radi na aerodromu, a našao se tu na intervenciji kao član DVD-a sa Brača, dakle vatrogasac koji je znao gdje se nalaze svjetla i kako ih upaliti. Ušao je unutra bez ovlaštenja, na svoju ruku u očaju da dijete što prije bude prevezeno do bolnice.

I onda su napokon krenuli prema Splitu.

U 19:00 sati.

Sat i 45 nakon dolaska na hitnu.

Dužna sam ponovo upozoriti na organizaciju hitnog prijevoza pacijenata sa otoka na kopno jer je veći dio ovoga što se dešava na terenu čista improvizacija koja će se gurati dalje dok se nekome nešto ozbiljno ne dogodi.

Na moje inzistiranje da se izgradi i organizira heliodrom pokraj Supetra rečeno mi je da su u nekom ministarstvu rekli da mi na Braču imamo aerodrom.

Koji je kilometrima i kilometrima udaljen od Doma zdravlja i Hitnog prijema.

Koji su u Supetru.

Osim toga govorimo o privatnom aerodromu koji je zimi tijekom noći zatvoren i bez ikakvog ugovora za slijetanje i asistenciju.

Improvizacija.

Na moje upozorenja da gliser ne funkcionira kazali su da ja samo ”galamim” i da je gliser, citiram ”tehnički ispravan”.

Tj. Kad upali, ako upali onda upali.

Improvizacija.

Da stvari ne funkcioniraju kako bi trebale vidjeli smo i na ovom primjeru za koji se nadam da će završiti bez posljedica, a izvlače ih samo genijalni ljudi na terenu, doktori, sestre, medicinski tehničari, vatrogasci ….

Dok se nekome nešto ne dogodi pa će se vjerojatno i odgovornost na kraju slomiti na njima, što nikako ne bi trebalo.

Sustav ne funkcionira, odgovornost je na onima koji su zaduženi za organizaciju, na onima koji stalno govore kako je sve uredu.

Stanovnici otoka zaslužuju i trebaju istu medicinsku skrb kao i svaki stanovnik u Zagrebu, Rijeci ili bilo gjede drugdje na kopnu.

Život na otoku je dovoljno težak i bez neizvjesnosti hoćete li hitna doći do doktora.

Hoće li motor upaliti ili hoće li helikopter sletjeti.

Život na otoku nije jednostavan,

dapače život na otoku kompliciran je skroz,

jer život na otoku nije samo kolovoz- napisala je na Facebooku Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Foto: PEPSEA

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI