Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Vodički antifašisti u povodu Dana oslobođenja Vodica od fašizma: Četvrtina tadašnjeg vodičkog stanovništa sudjelovala je u NOB-i, treba im odati počast!

Vodički antifašisti u povodu Dana oslobođenja Vodica od fašizma:
Četvrtina tadašnjeg vodičkog stanovništa sudjelovala je u NOB-i, treba im odati počast!

Vodička  Udruga antifašističkih boraca i antifašista obilježava 77-tu godišnjicu oslobođenja Vodica od fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu. Na polaganje vijenaca i svijeća na spomenik herojima grada, bijeli cvijet, iz UABA su pozvali građane da im se, bez obzira na ideološka i politička uvjerenja, pridruže i odaju počast palim rodoljubima i svojim osloboditeljima, pripadnicima partizanskih jedinica koje su 1. studenoga 1944. oslobodile Vodice.

Dan poslije, osloboditelji su ušli i u Šibenik, 2. studenoga 1944. gdje su dočekani oduševljenim građanima. Vodice su nekoć bile u prvim redovima otpora nacizmu i fašizmu, danas, osim antifašista, tek rijetki Vodičani iskazat će poštovanje prema svojim palim sugrađanima, partizanskim borcima u Drugom svjetskom ratu, jer je već tri desetljeća u cijeloj Hrvatskoj na djelu sustavno negiranje antifašističke borbe i njezino izjednačavanje s komunizmom.

Pogled unatrag, otkriva, da je skoro četvrtina stanovništva ( 642 ) koje je tada živjelo u Vodicama, a bilo ih je oko tri tisuće,  sudjelovala u Narodno- oslobodilačkoj borbi  protiv okupatora, na strani slobode i jednakosti, dok je u okupacijskim formacijama aktivno sudjelovalo tek nešto preko 1 posto Vodičana ( njih 40 ), radi čega je ovo mjesto desetljećima nazivano “crvene Vodice”.

Svoj doprinos antifašističkoj borbi, bilo u partizanskim postrojbama ili u civilu, dalo je čak 1.428 Vodičana, a u službi okupatora je bilo 69 vodičkih kolaboracionista. Sve te brojke govore apsolutno u prilog vodičke antifašističke povijesti koja se, nažalost, od hrvatske neovisnosti sustavno zatire.

Vodička mladost znala je, kako to navodi predsjednik UABA Vodica Josip ZanzeMusolinijevim fašistima i Hitlerovim nacistima i njihovim kolaboracionistima, među kojima je bilo i Vodičana, reći povijesno “no pasaran”, i – nisu prošli. Ali, ostaje kao povijesna činjenica da su plaćeni vodički kolaboracionisti naci-fašizma sukrivci za 898 zatvaranih Vodičana, za odlazak 320 svojih sumještana u zbijegove, za 106 ubijenih ili strijeljanih u Vodicama, ne na ratnoj fronti od metka, već od izdaje- ističe Zanze u svom priopćenju u povodu Dana oslobođenja Vodica 1. studenoga 1944.

U povodu 77. obljentice slobode Vodica, prilika je, ističe Zanze, sjetiti se 642 vodička borca u partizanskim jedinicama Narodno-oslobodilačke vojske, ali i na 196 njihovih očeva, braće i sestara , njihovih rođaka, Vodičana, koji se nisu vratili u svoje Vodice nakon pobjede antifašističke koalicije, a kojima je, zajedno s onih 106 ubijenih i strijeljanih u samim Vodicama, podignut veliki bijeli spomenik u centru mjesta, cvijet koji simbolizira mladost, hrabrost, rodoljublje onih koji su dali život za slobodu. Negacija i zatiranje svih antifašističkih vrijednosti, kao i svih žrtava koje su pale boreći se protiv nacizma i fašizma, ma kako se neki trudili revidirati povijest, ne može i neće proći,  ni u Vodicama, ni u Hrvatskoj, ni u Europi, vjeruje Zanze.

Uz čestitke sugrađanima u povodu obljetnice oslobođenja Vodica u Drugom svjetskom ratu, iz UABA poručuju svima kojima je antifašizam na srcu da slobodno i bez straha svakodnevno polažu cvijeće oko bijelog spomenika na rivi ( rad kipara M.Bungera u čast 302 smrtno stradala u Drugom svjetskom ratu ) ali i svih drugih, pa i devastiranih spomenika NOB-i , pa neka se zna, kaže Zanze.

Antifašisti pozivaju Gradsko vijeće Vodica, sve vijećnike, gradonačelnika i sve građane da se odazovu obilježavanju ove velike obljetnice u slavu vodičke antifašističke prošlosti. Poseban poziv upućen je Vodičkoj narodnoj glazbi od koje očekuju da prigodom komemoriranja žrtava naci-fašizma odsviraju prigodne koračnice i sjete se kako je Vodička glazba i povijesnog 1. studenoga 1944. ušla u grad s partizanskim osloboditeljima. Vrijeme je da se poklonimo svojim Vodičanima koji su časno branili svoje mjesto i svoju domovinu, poručili su iz UABA.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI