Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
književno / ljubav
Sa(n)jam knjige u Istri: Zašto ljubav?

Sa(n)jam knjige u Istri:
Zašto ljubav?

Stiže 27. Sa(n)jam knjige u Istri. Tema mu je – ljubav. Posve prigodno, prikladno i potrebno u ovim vremenima. U stvari… u svim vremenima.

-Uostalom, Sajam knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri i jest nastao iz ljubavi i iz predivnog ludila zaljubljenosti. Bilo je to u kasno ljeto 1995. godine kada se, kao i danas, moglo upitati zašto ljubav, a ne… – vele kreatori ovog festivala.

Drugi put u ovoj godini Sa(n)jam knjige u Istri tvorničke hale bivše Arena trikotaže pretvara u “pogon” za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom. Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli od 19. do 28. studenog 2021. kada će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspraviti tematski fokus 27. Sajma – Ljubav.

Ljubav treba ponovno izmisliti, rekao je pjesnik Rimbaud, a u specifičnosti trenutka bremenitog neizvjesnošću, radikalnim promjenama i drastičnim distancama, od fizičkih do emocionalnih, dvojbeno je pronalazimo li čvrsto uporište i dalje u ljubavi ili je ljubav ta koja traži siguran oslonac. Sajam, stoga, otvara desetodnevnu diskusiju o fenomenu za koji je upitno pokreće li i dalje svijet. Tema svoju prvu raspravu ostvaruje već s nagrađivanim dizajnerom, Olegom Šuranom i njegovim vizualnim identitetom koji zadane premise prati kroz knjiške citate i umjetnička remek djela: od Brancusijevog poljupca preko Magritteovih zaljubljenika do uspavanog Erosa. Ali, potrebno ga je probuditi jer opet, sada ima velikog i teškog posla, pozvati ljubav da se u njoj, parafrazirajući Vesnu Parun, smiri crna misao čovjeka, metalna duša svijeta.

Sajam je posvećen Dragi Orliću

Tradicionalni program Istra ispod kore ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige Arabeska, a Sajam posvećen njezinom autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću, čovjeku koji je s osmjehom arlekina pomjerao tektonske ploče Istre. Osim knjige na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi: Vamos a bailar e ballo della prostata i Istrijanke; radi se o tekstovima Drage Orlića koje je uglazbio Franci Blašković.

Neki od sudionika

Ljubav pišu autori 27. Sajma

Publika u Puli imat će priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija, ipak, ljubav. Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman Amadoca – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima. Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom Intimno – o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosimaS obje autorice se družimo ekskluzivno u programu “Slavenski đardin” i u suradnji s Forumom slavenskih kultura. U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019.), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: Kraljica šuti i Priča o duhovima – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta. Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa Muška koža, odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Svakako je poseban događaj knjiga Pola veka XX veka u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća ove najvažnije biblioteke u regiji i takvoj predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač, Ivan Čolović, urednica knjige, Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević. Iz regije nam stiže i popularni glumac Sergej Trifunović sa svojim putopisnim prvijencem Stovarište u izdanju ugledne Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov Hronika propasti, dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera, Darko Cvijetić sa svojim posljednjim djelom Noćna straža biti novo lice Pule.

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma, promocija je podnaslovljena kao Ljubav – radnicama Trikotaže. Dugo se čekalo na novi roman Renata Baretića (Zadnja ruka), koji se i dalje drži vlastite odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu. Ispod čekića dolaze i knjiga eseja Kartografija ljubavi. Dunavom Helene Sablić-Tomić i Mediteran u književnosti Inoslava Beškera. Premda već naširoko prisutan na književnoj sceni, roman Rujanska kupačica Mirjane Dugandžije napokon će službeno predstavljanje imati upravo na sceni Sajma. U Puli će nastupati još i: Damir KarakašIvica IvaniševićJurica PavičićĐorđe MatićMarija AndrijaševićGordana Benić i Andriana Škunca. Nakon dugo godina na Sajmu će gostovati Pričigin, a temi u prilog bit će to Pričigin o ljubavi uz Borisa Dežulovića, Emira Imamovića Pirkea, Ivicu Ivaniševića i Petra Filipića.

Ekipa koja voli Festival

Program “Ljubljana bere” ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine. I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, što će i pokazati u Puli monografijom i izložbom Naša jeza je brezmejna. Demonstracije 1968 – 2020. (Naš bijes nema granica. Demonstracije 1968 – 2020.). U Pulu dolazi i cijenjeni slovenski teoretičar, Mladen Dolar, jedan od osnivača Ljubljanske lakanske škole, sudjelovat će i slovenski pjesnik, dramatičar i prevoditelj, Boris A. Novak te pulskoj publici itekako drag, Goran Vojnović.

Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice: Dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik uz panelistice: Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira Amort ili razorna ljubavČetrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti s dobitnicima Nagrade Fric: Juricom Pavičićem, Markom Gregurom i Darkom Cvijetićem. Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi Pred zrcalom. Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.

 Monte Librić – kroz studeni, pulski mjesec dječje knjige, najavljuje Sajam

Struktura Sajamskog programa ovoga puta bit će nadopunjena 14. Festivalom dječje knjige Monte Librić, koji se iz epidemiološke predostrožnosti izmješta iz svog tradicionalnog proljetnog termina i programski realizira u hibridnoj formi, uglavnom online. S druge strane, uživo, osim u sajamskim prostorima, Monte Librić će otvoriti prvu dječju knjižaru u Istri u Klubu-knjižari Giardini 2. Dječja knjižara među krošnjama bit će otvorena 5. studenog i živjet će za djecu Pule do kraja mjeseca.

Nadalje, na ovoj poveznici možete proučiti cjeloviti program Festivala. Ako pak kliknete na ovaj link naći ćete esej Aljoše Pužara Ljubav, opet, sada

-Ljubav je tu stvorenjce što puže, plazi, prikrada se, unoseći treperenje i klonuće, neminovnu predaju. – veli Pužar.

U nastavku pak prenosimo objavu festivalske direkcije jednostavno  naslovljenu: Zašto ljubav?

Zašto ljubav a ne, recimo, pandemija, samoća, otuđenost, novo normalno, još noviji svijet i tako dalje i tako redom? Može i obrnuto: zašto pandemija, samoća, otuđenost, novo normalno, još noviji svijet i tako dalje i tako redom, a ne ljubav? Zapravo, samo tako može…

Svaki veliki, prekretnički, povijesni događaj – što uporna i dugotrajna pandemija nesumnjivo jest – zasjeni sve drugo. Tako je s ratovima, potresima i, vidimo, ofenzivom virusa. I, naravno, s još puno, previše toga. No, u svakom tom vremenu prevrata i ratova, nedaća i stradanja, život ne staje. Onaj umjetnički, spisateljski posebice. Posljedično – može i uzročno, jer se u toj neraskidivoj vezi autora, djela i publike ne može odrediti početak – i čitateljski.

Opsesija covidom, kako je skupina britanskih znanstvenika nazvala ono što slobodno možemo opisati kao globalno stanje svijesti, razumljiva je, ali i demotivirajuća. Drugačije rečeno, ako u ovom, groznom dobu ništa osim pandemije nije važno ili dovoljno važno, znači li to da ne treba pisati i tiskati knjige, čitati ih i njima se baviti na bilo koji način osim onoga kada ih se sklanja s polica da se obriše prašina?

Da smo jednog jedinog trena samo pomislili na pozitivan odgovor, ne bismo prošle godine pripremili 26. Sajam knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri, niti bismo ga s više od pola godine odgode održali. Naravno, ovaj sadašnji, 27., dogodio bi se možda nekad, ako ne i kasnije.

U proteklih 19 mjeseci ostali smo zauvijek bez, uz ostale, veličanstvenog Istrijana Drage Orlića i magičnog Josipa Ostija. U ovoj, 2021. godini navršava se punih pola stoljeća biblioteke XX vek, ali i 700 godina od smrti Dantea Alighierija, pa 200 od kraja života Fjodora Mihailoviča Dostojevskog i 40 od posljednjeg odlaska Miroslava Krleže.

Za sve to vrijeme, od prvog dana panike i straha, pa do evo ovoga trenutka, pisci i spisateljice su – pisali i pisale. A kako nitko ne piše zato da mu kompjutorska memorija ne zjapi prazna, tako su se te knjige čitale, bile nagrađivane, posuđivane i prepričavane. Život, da ponovimo, ni onaj umjetnički, kao ni onaj čitateljski nije stao, niti ima namjeru. Zato, eto, činimo sve da se kontinuitet Sajma održi, bez obzira na okolnosti, ograničenja i posljedice. No dobro, valjda se ništa drugo od nas i nije očekivalo.

Istina, možda se očekivalo da, ponovimo i to, umjesto ljubavi kao temu Sajma odaberemo nešto drugo, primjerenije trenutku. Kako je ono išlo: pandemiju, samoću, otuđenost, novo normalno, još noviji svijet i tako dalje i tako redom.

Autori i autorice čija djela predstavljamo na ovom, 27. sajmu knjiga i autora, kao i oni kojih se sjećamo, nisu pisali o tome. O puno toga drugoga jesu i uvijek su, što god im bile, jezikom lektira rečeno, tema i ideja, pisali i o ljubavi koja nije, kako kaže jedna stara balada, samo riječ.

O tome što sve jest, kakva može biti, koliko slojevita, različita, poticajna, bolna, strastvena i uvijek moćna razgovarat ćemo s gostima i gošćama Pule.

Uostalom, Sajam knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri i jest nastao iz ljubavi i iz predivnog ludila zaljubljenosti. Bilo je to u kasno ljeto 1995. godine kada se, kao i danas, moglo upitati zašto ljubav, a ne… Ma nije važno.

Eto zato ljubav. I zato Sajam!

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI