Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
čovječanstvo
Pogledaj u kameru i plati: U Moskvi u metrou uvedeno plaćanje pogledom, odnosno licem

Pogledaj u kameru i plati:
U Moskvi u metrou uvedeno plaćanje pogledom, odnosno licem

U Moskvi se sada karta u podzemnoj željeznici može platiti pogledom u kameru. Umjesto pokazivanjem klasične pokazne karte, plaćanja gotovinom ili bankovnom karticom, u Moskvi je sada dovoljno zabuljiti se u jednu točku na instaliranoj kameri prije ulaska u metro. Moskovska metro mreža u petak je pokrenula sustav plaćanja karata koristeći tehnologiju prepoznavanja lica na svojih više od 240 postaja, a moskovske vlasti se hvale kako je to prvi takav sustav u svijetu, javlja Reuters. Čini se da sustav vjerojatno prepoznaje i zjenicu i šarenicu oka.

Ipak, neki uvođenje plaćanja pogledom u kameru smatraju zastrašujućim, kao i potpunim porazom privatnosti i dostojanstva čovjeka.

Moskva, grad s 12,7 milijuna stanovnika, ima jedan od najvećih svjetskih sustava video nadzora. Koristila je tehnologiju prepoznavanja lica za provođenje karantene COVID-19, a prosvjednici koji su prisustvovali političkim skupovima tvrde kako je policija koristila taj sustav za takozvana preventivna uhićenja i pritvaranja.

Vlasti sada pružaju putnicima mogućnost korištenja prepoznavanja lica za plaćanje karte putem sustava pod nazivom “Face Pay” na postajama opremljenim kamerama.

“Moskva je prvi grad na svijetu u kojem ovaj sustav funkcionira u takvim razmjerima”, rekao je u priopćenju Maxim Liksutov, šef transportnog odjela ruske prijestolnice.

Liksutov je rekao da je upotreba “Face Pay -a” dobrovoljna te da su ostali načini plaćanja ostali u uporabi.

Prije korištenja sustava, putnici moraju poslati svoju sliku i povezati je sa svojom transportnom i bankovnom karticom putem aplikacije Moskovski metro. Da bi koristili metro, putnici registrirani na “Face Pay” jednostavno moraju pogledati kameru postavljenu na postaji metroa.

Gradski prometni odjel tvrdi kako će svi podaci biti zaštićeni. No udruge  za zaštitu digitalnih prava, međutim, kažu da bi sustav mogao narušiti privatnost i ljudska prava.

Roskomsvoboda, skupina posvećena zaštiti digitalnih prava i slobodi informacija, upozorila je da bi se Face Pay mogao koristiti u svrhe nadzora.

Ured moskovskog gradonačelnika je uvodenje sustava prepoznavanja lica u metrou obrazložio, očekivano, sigurnosnim razlozima, a kako bi se uočili traženi kriminalci. Bilo je to 2018. godine, kada je Rusija bila domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI