Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
iz š'benika
Šetnja Šibenikom: Od ponedjeljka će vas snimati 200 (slovima: dvije stotine) kamera

Šetnja Šibenikom:
Od ponedjeljka će vas snimati 200 (slovima:
dvije stotine) kamera

Uglavnom, kome je stalo do šetnje Šibenikom bez da ga snimaju sa svih strana, sa pročelja zgrada, stupova javne rasvjete, semafora, krovova, stabala… ima šanse to učiniti još danas i sutra. Kako se hvale iz šibenske gradske uprave, na 60 lokacija na području grada Šibenika od ponedjeljka, 24. srpnja, s radom započinje gradski sustav tehničke zaštite, kako je to nazvano. Pod pojmom ‘tehnička zaštita’ se krije činjenica kako će proraditi sustav od 200, čitaj slovima: dvije stotine kamera postavljenih na širem gradskom području, povezanih s 20 kilometara optičke mreže.

Natpis koji upozorava kako se snima (foto Grad Šibenik)

Zbog čega takva mreža kamera, gdje je minimalna privatnost, tko je nas išta pitao, čemu to… neka su od pitanja koje postavljaju građani (dakako po društvenim mrežama i po kafićima) već dulje vrijeme, otkada su čuli najave postavljanja ovog sustava. Iz Grada Šibenika pak uopćeno pojašnjavaju kako će mreža kamera služiti, kako kažu, u svrhu očuvanja visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost građana, djece, javne i privatne imovine.

Mnogi postavljaju pitanje čemu te silne kamere u gradu čiji žitelji imamu sreće da žive u sredini koja se može smatrati gotovo idiličnom i mirnom u odnosu na druge europske gradove, a da ne govorimo američke, azijske itd. Jesu li neki gledali previše američkih filmova? Ako ikoga pitaš u Šibeniku osjeća li se sigurno, mnogi će spremno odgovoriti: da.

Jedan je to od gradova gdje se i djeca  mogu šetati mirno po ulicama, bez da roditelji strepe što će im se desiti. U gradu se tek povremeno događaju događaju i koji se mogu smatrati težim povredama mira i sigurnosti, pokoji pijani noćni vozač, sezonske provale  i tome slično. Čini se kako su u gradskoj upravi ipak svjesni takvih stajališta pa dogradonačelnik D. Mileta u objavi ove vijesti na stranicama Grada Šibenika unaprijed odgovara na takve teze.

‘Prikaz lokacija sustava tehničke zaštite javnih površina Grada Šibenika ‘(foto Grad Šibenik)

-Mnogi će reći da nama ne trebaju kamere jer je Šibenik siguran grad. I zaista, u odnosu na druge sredine, mi živimo relativno mirno i sigurno. Ipak, treba znati da se na našem području godišnje dogodi između 200 i 300 razbojništava, krađa i oštećenja tuđe imovine. Tome treba dodati između 300 i 350 prometnih nesreća s materijalnom štetom, ozlijeđenim i poginulim osobama. Pritom smo svi skupa posebno osjetljivi na sigurnost djece. Stoga smo, pri definiranju rasporeda kamera, veliku pozornost posvetili pokrivanju prostora ispred vrtića, škola i dječjih igrališta. Također, prilikom svakog oštećenja javnih površina, objekata i imovine općenito te nemara prema okolišu naši sugrađani postavljaju pitanje zašto na dotičnim lokacijama Grad nije instalirao nadzorne kamere. To nas je dodatno ponukalo da pristupimo ovom projektu i njegovoj realizaciji – veli zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Kako se pojašnjava, nakon vrtića, škola i dječjih igrališta, najveći broj lokacija na kojima će se vršiti videonadzor su prometnice, križanja i ulazi u grad. Nadalje, kako se nadalje upozorava, puštanjem u funkciju videonadzora kontrolirat će se i nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila. Na ovo posljednje su posebno osjetljivi preostali žitelji stare gradske jezgre, koji, kako se vidi po komentarima, smatraju kako se ovime želi sankcionirati njih kada se zbog dostave tu i tamo moraju parkirati negdje ne bi li prenijeli namirnice do svojih domova.

Prikaz lokacija sustava tehničke zaštite javnih površina Grada Šibenika

Nadalje, u Gradu imaju još pojašnjenja zašto su postavili mrežu kamera kojom se ne bi mogli pohvaliti ni neka područja od tzv. najvišeg sigurnosnog značaja.

-Na ovaj način dobili smo integriran, skalabilan i moderan sustav videonadzora javnih površina sa svrhom stvaranja što boljeg i sigurnijeg okruženja građanima i turistima. Šibenik postaje jedan od vodećih gradova na području Republike Hrvatske po pitanju implementacije sustava tehničke zaštite i inteligentnih transportnih sustava što će posljedično rezultirati smanjenjem stope kriminaliteta i oštećenja javnih objekata i površina, kao i povećanjem poštivanja prometnih propisa te smanjenjem nesreća u prometu. Već radimo planove kako bi ga u sljedećem koraku proširili na nadzor nelegalnih odlagališta otpada u okolici Šibenika, i njihovih pristupnih puteva, odnosno na sve podzemne spremnike za otpad. Za sankcioniranje nelegalno i nepropisno odloženog otpada treba nam dodatni trud policije, te smo s MUP-om u fazi definiranja sporazuma o pristupu podacima“, pojašnjava Danijel Mileta.

No tko uopće imati pravo nagdledati slike s nadzornih kamera? I tko će pak nadgledati njihov rad?

Kako se pojašnjava, iz nadzornog centra s restrikcijom pristupa upravljat će se sustavom, te će se u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka procesuirati prekršaji i nezakonita ili nepropisna postupanja. Nadalje, veli se kako će ‘pristup sustavu bit će omogućen pojedinim zaposlenicima Policijske uprave šibensko-kninske.’

I to nije sve, što bi rekli u TV-reklamama za kojekakve proizvode: do kraja godine u planu je osposobljavanje 230 kamera na preko 70 lokacija.

Nadalje, iz Grada Šibenika otkrivaju i kako je ‘Sustav tehničke zaštite grada Šibenika  temeljem sklopljenog ugovora postavila tvrtka King ICT d.o.o., a vrijedan je 14 milijuna kuna bez pdv-a.’

Inače, ova zadnja informacija će nekima možda zvučati kao objašnjenje mogućeg razloga postavljanja silnih kamera: navedeno poduzeće je sretni dobitnik brojnih višemilijunskih poslova u državnim poduzećima, institucijama, ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, a poznata je i po otme jer joj je jedan od nekadašnjih vlasnika i osnivača  HDZ-ov bivši ministar Damir Krstičević.

Ilustracija

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI