Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
gastronomija / turizam
Svečano uručene Michelin plakete za 2022. : U Hrvatskoj 84 restorana nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka

Svečano uručene Michelin plakete za 2022. :
U Hrvatskoj 84 restorana nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka

METRO, globalni partner Michelina za cijeli svijet, uručio je prestižne Michelin plakete hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2022. godinu. Svečanost je održana na prostoru Maškovića Hana, spomenika nulte kategorije, a po odabiru Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane , na gastronomskoj mapi od sada se nalaze ukupno 84 restorana u Hrvatskoj koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka.

-Predanost hrvatskih restorana u kontinuiranom održavanju kvalitete ponude i trud koji se ulaže u kreiranje gastronomske ponude, a time i u jačanje turizma i prepoznatljivost hrvatske gastronomije, neosporan su element visoke kvalitete koju potvrđuje novi Michelinov vodič. Naša namjera je da budemo preferirani partner HoReCa sektoru te da pritom dodatno proširimo suradnju s lokalnim proizvođačima i da na taj način implementiramo lokalne sastojake na jelovnike vrhunskih restorana- izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska, koja kao vodeća međunarodna veleprodajna tvrtka dugi niz godina tijesno surađuje s Michelin chefovima.

S obzirom da vrhunska gastronomija pridonosi nezaboravnom doživljaju turističke destinacije, značaj Michelin priznanja prepoznaje i Hrvatska turistička zajednica, kao jedan od partnera samog događanja, priopćili su iz Službe za odnose s javnošću METRO-a Hrvatska.

-Čestitam svim restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice, odnosno njihovim vlasnicima, chefovima i vrijednim timovima. Hrvatska od ove godine ima 84 restorana koja nose neku od prestižnih oznaka MICHELINA, 6 više nego lani. Izabrani restorani ušli su u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta i Hrvatska turistička zajednica, kao nacionalni partner MICHELINA, iznimno je ponosna na vas. Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će vjerujem destinacije već u ovoj turističkoj godini znati valorizirati i dodatno u budućnosti iskoristiti. Ulazimo u samu špicu turističke sezone te je pred nama dio godine kada u hrvatskim destinacijama u prosijeku boravi preko milijun gostiju dnevno i stoga s ponosom istaknite svoje plakete, svoje zvjezdice i oznake- kazao je na svečanosti direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši da će HTZ  i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije bogate i raznolike gastronomske ponude.

Po odabiru Michelina, na gastronomskoj mapi od sada se nalaze ukupno 84 restorana u Hrvatskoj koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka.

Svi dosadašnji nositelji najvišeg Michelinovog priznanja zadržali su svoje zvjezdice, a riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

Oznaku Michelin preporuke za 2022. godinu dobila su ukupno 62 restorana, pri čemu je na tu listu uvršteno 6 novih restorana: Taj Mahal (Dubrovnik), Johnson (Mošćenička Draga), Kinoteka (Split), Gallo (Zagreb), Nav (Zagreb), Il Ponte (Trogir).

Na listu dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas ima ukupno 12 restorana.

Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju od sada uz restoran Zinfandel’s (Zagreb) posjeduje i Konoba Mate (Korčula).

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI