Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
ćihu-hu
Ilustracija - foto: Pixabay

Konačno dobra vijest s pruge:
Djeci i učenicima besplatan željeznički prijevoz do kraja godine (a valjda i nadalje)

Ilustracija - foto: Pixabay

Nakon što je željeznički promet u Hrvatskoj posljednjih desetljeća zahvaljujući nepametnim vlastima posve zanemaren, a željeznička infrastruktura zapuštena, evo konačno jedne dobre vijesti s pruge. Naime, Vlada RH, vjerojatno potaknuta zahtjevima iz europskih zemalja gdje se željeznica smatra izuzetno važnom, donijela je Zaključak o uvođenju pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH. Pilot-projekt uvodi se sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024., a provodit će se od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. godine. Valjda će tako biti i nadalje…

Kako javljaju iz HŽ-Putničkog prijevoza, pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja u 2. razredu redovnih vlakova.

-Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika.- kažu.

Šteta samo što se o tome nije razmišljalo i proteklih 25 godina, od kraja rata.

-Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.- zaključuju oni čime su, čini se, prihvatili činjenicu da se u naprednim državama željeznica drži kao ‘kap vode na dlanu’.

Sve one koji žele doznati kako se mogu iskoristiti mogućnosti besplatnog prometa za učenike, upućujemo na poveznicu na stranicu HŽ-Putnički prijevoz gdje je to detaljno objašnjeno.

Ilustracija – foto: Pixabay

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI