Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
HRVATSKA / novčići / referendum
Hrvatski suverenisti počeli prikupljati potpise za referendum o euru

Hrvatski suverenisti počeli prikupljati potpise za referendum o euru

Od nedjelje, 24. listopada, kreće prikupljanje potpisa birača temeljem kojih bi se zatražilo raspisivanje referenduma o uvođenju eura. Da bi se referendum raspisao potrebno je prikupiti, kako je objavilo Ministarstvo uprave i pravosuđa, 10 posto od ukupnog broja registriranih birača, hrvatskih državljana s prebivalištem u RH na dan 24.listopada 2021. , a to znači da je za referendum treba najmanje 368.867 potpisa. Iza inicijative stoje Hrvatski suverenisti i HSP.

Ministarstvo uprave i pravosuđa je rješenjem utvrdilo da je na dan 24. listopada 2021. u registru bilo ukupno 3.688.671 birača na referentni dan u 00:00 sati i to je rješenje, sukladno zakonu, objavilo na svojoj web stranici i u Narodnim novinama.

Referendumska inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu”, odnosno njezin Organizacijski odbor, definirali su referendumsko pitanje u kojem stoji:

“Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: ‘Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa? Odluku o promjeni novčane jedinice donose birači na referendumu”.

A da bi se referendum raspisao inicijatori će morati osigurati preko 368 tisuća potpisa birača. Prikupljanje potpisa bit će organizirano na više od 300 lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o inicijativi kojom Hrvatski suverenisti i HSP-ovci zapravo traže odgodu uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

“Suverenisti” vjeruju da će uspjeti prikupiti potrebne potpise u dva tjedna, dakle, do 7. studenoga, a onda je sve na građanima ( biračima ) o čijoj odluci ovisi hoćemo li uskoro imati euro kao službenu valutu i u Hrvatskoj.

-Mi nemamo ništa protiv eura, ali smatramo kako Hrvatska još uvijek nije spremna za to i da je to samo dogovor premijera Andreja Plenkovića i Bruxellessa. Govore to i svi ekonomski pokazatelji koji kažu da je Hrvatska po BDP-u pretposljednja u EU gdje je samo Bugarska iza nas jer nas je u međuvremenu i Rumunjska prestigla. Hrvatska je na svega 65 posto prosječne razvijenosti EU. Tijekom osam godina, koliko smo dio EU, Hrvatska se nije odlijepila od dna EU. U takvim uvjetima naš stav je da o jednom tako važnom pitanju odluku trebaju donijeti hrvatski građani, a ne premijer iz bilo koje Vlade, pa tako niti Plenković– smatra predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, prenosi N1.

U Referendumskoj inicijativi strahuju od povećanja cijena uvođenjem eura, što vodi dodatnom padu standarda hrvatskih građana, a u prilog njihovoj bojazni govore i mišljenja brojnih ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj, tvrdi Pavliček, koji također smatra da Hrvatska još nije spremna za euro. Rast cijena i urušavanje gospodarstva pratilo je i uvođenje eura u druge zemlje EU, poput Mađarske, Češke, Poljske, Švedske, koje, ističe Pavliček, imaju jača gospodarstva, ali su ipak ustrajali na vlastitim valutama.

-Ako bi uveli euro, cijena kave u kafićima, koja sada košta 9 kuna, preko noći će narasti na euro i pol jer će cijene zaokružiti. Tako će biti i s ostalim cijenama. Pri tome rast cijena neće pratiti rast plaća i mirovina, a onda znamo do čega to dovodi. Strahujemo i od novog vala iseljavanja- izjavio je šef Hrvatskih suverenista, koji su i u nedjelju, na dan kad je počelo prikupljanje potpisa za referendum, izjavili kako ne žele da Hrvatska postane izletište za bogate Europljane.

Izvor N1:Hrvatski suverenisti na pressici u nedjelju
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI