Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
crovid
Covid-potvrda

Covid-potvrđeno:
Covid-potvrde idu na ocjenu ustavnosti

Covid-potvrda

Kako javlja RTL, takozvane covid potvrde ići će na ocjenu ustavnosti. To je covid-potvrđeno: odnosno to je RTL-u kazao dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji je tajnim glasanjem, ali ne jednoglasno, ponovno izabran na tu poziciju, pa je opet predsjednik Ustavnog suda.

Taj je sud u slučajevima kada se tražila ocjena ustavnosti nekih ‘mjera’ koje je donosio Stožer Civilne zaštite RH povodom covida-19 uvijek dao ‘stožerašima’ za pravo. Iznimka je slučaj kada je zatražena zabrana rada nedjeljom, kada je to Ustavni sud ocijenio kao neustavno, što je razveselilo korporacije i vlasnike mahom inozemnih trgovačkih lanaca i šoping centara po Hrvatskoj. Šeparović, nekadašnji ministar pravosuđa, te visoki dužnosnik u obavještajnim službama (čelnik nekadašnje Hrvatske izvještajne agencije, pa zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost)  je upitan što misli o covid-potvrdama…

Miroslav Šeparović u odjeći suca Ustavnog suda

-Ne mogu vam reći, jer upravo imamo predmet vezan za to. Jedan odvjetnik iz Koprivnice podnio je prijedlog za provjeru ustavnosti, ove najnovije odluke Stožera, vezano za covid potvrde”, kazao je Šeparović, koji, kaže, ne smije govoriti o predmetima koji su u toku, a posebno ne smije prejudicirati odluku.

Upitan je li taj predmet hitan…

“Svi su ti predmeti bili hitni”, odgovorio je na pitanje je li taj predmet hitan.

“Ali, opet to zahtijeva proceduru. To sad mora ići na očitovanje Vladi, koja će dobiti sigurno 15-ak dana da se očituje, onda mi ispitujemo druge okolnosti, eventualno možda i mišljenja neka i to sigurno prođe dva, tri mjeseca. Teško je to riješiti prije. – pojasnio je čelnik Ustavnog suda koji ocjenjuje ustavnost zakona i drugih propisa.

Dakle, ovaj predmet nije hitan. Vlada RH će se o njemu očitavati petnaest dana, pa će se drugi očitavati onda još dva, tri mjeseca. Možda dotle nevolja oko covida-19 i jenja, a spomenute covid-potvrde, kao u nekim drugim državama, više neće biti potrebne.

Sada su u Hrvatskoj nužne za mnogo što, a onima koji ih iz ovih ili onih razloga nemaju zapriječen je pristup brojnim ustanovama i uslugama, kulturnim, sportskim i drugim događanjima.

Covid-potvrda

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI