Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
(NE)RED / SDP
Vodstvo SDP-a četiri svoja bivša zastupnika u Klubu ne želi ni pod razno…

Vodstvo SDP-a četiri svoja bivša zastupnika u Klubu ne želi ni pod razno…

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je, nakon sjednice u četvrtak navečer, kako je Predsjedništvo SDP-a odlučilo da izbačeni članovi stranke ne mogu ostati u Klubu zastupnika, a ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila , kazao je Grbin, Predsjedništvo će morati donijeti “odluke koliko god one teške bile”.

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Duboki rascjep u stranci  time još nije razriješen, jer tek treba vidjeti kako će odluka Predsjedništva proći na Klubu zastupnika za koji kažu da je doslovce podijeljen na dva nepomirljiva dijela, što bi moglo rezultirati i s dva zastupnička  kluba …

-Stav vodstva SDP-a je jasan: isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi kluba zastupnika SDP-a”, rekao je Grbin nakon sjednice Predsjedništva. Takvu odluku morat će poštivati svi članovi i članice stranke- poručio je, dodajući da će on i politička tajnica stranke Mirela Ahmetović u narednim danima pojedinačno o ovoj odluci razgovarati sa svim članovima SDP-ova Kluba.

Svjestan težine odluke, Grbin se poziva  na mandat koji je Predsjedništvo dobilo od članova da dalje vodi stranku i upravlja njome.

-Ovdje se radi o političkoj odluci i, ako želimo biti organizirani – a želimo, ako želimo provoditi našu politiku – a želimo, ako želimo biti jaki – a želimo, onda se odluke središnjeg tijela stranke moraju provoditi- decidiran je Grbin.

Najavio je također i sjednicu  Kluba zastupnika SDP-a, na koju, ističe, Predsjedništvo dolazi s jasnim stavom, a to je da isključeni  članovi na mogu biti u Klubu SDP-a. Grbin se nada da novih izbacivanja neće biti, ali, odluke vodstva stranke moraju se poštivati i ne mogu biti dva paralelna vodstva stranke.

Razgovori s članovima Kluba zastupnika obavit će se pojedinačno, ali se očekuje i zajednički sastanak Predsjendištva i Kluba zastupnika SDP-a. Teško je prognozirati kakav će biti konačni epilog ove trakavice koja samo dodatno slabi SDP, a neki kažu da ga vodi i prema potpunom raspadu. Jer, već se spekulira i s mogućim izbacivanjem iz stranke i Davorka Vidovića zbog njegovih kritičkih opservacija na N1 televiziji o stanju u stranci. Vidović je, naime, izjavio da stanje u SDP-u kakvo je danas, nije bilo nikad, pa ni u vrijeme komunističkog sustava.

U slučaju da bude izbačen, Vidović bi se pridružio kvartetu “odstrijeljenih” Nikši Vukasu, Rajku Ostojiću, Zvani Brumniću i Marini Bilić Opačak kojima je Predsjendištvo “presudilo”, slabeći time Klub zastupnika za četiri člana.

Inače, 18 zastupnika SDP-a ( od ukupno 32 ) zatražilo je sazivanje Kluba. Arsen Bauk smatra da odluka da se glasa o ostanku, odnosno odlasksu iz Kluba četvoro kolega, neće dobiti nijednog glasa, i da je sve to besmisleno, jer, čak i da se glasa o tome, ta bi odluka dobila nula glasova.

Bauk također smatra da je ovoj situaciji dijelom kumovao i Statut stranke koji je doveo do toga da je Klub zastupnika već u dva mandata “fan klub” bivšeg predsjednika Davora Bernardića i da se ponaša kao oporba aktualnom šefu Peđi Grbinu. Članovi SDP-a dužni su, kaže, poštivati odluke tijela SDP-a, a za sva ostala unutarstranačka pitanja  i odnose postoji Iblerov, a ne Markov trg.

“Pale” prve kandidature za šefa SDP-a Zagreba

I dok u stranci vrije, dok se doslovce cijepa na dva dijela, oni optimističniji ističu kandidature za šefa najveće stranačke organizacije- zagrebačke. Viktor Gotovac i javno se predstavio kao kandidat za ZG SDP-a te izjavio da želi mijenjati svijet tako što će se znanošću i strukom utjecati na političke procese. Gotovac tvrdi da nije “ničiji čovjek”, Grbin mu je bio student, o kandidaturi s njim nije razgovarao, u politiku želi donijeti ideje, a od politike ne živi.

Kandidaturu za predsjednicu zagrebačkog SDP-a najavila je i Danica Juričić Spasović, bivša novinarka koja je u mandatu Zorana Milanovića na čelu SDP-a bila glasnogovornica stranke, a kasnije i predstojnica  Ureda predsjendika Ive Josipovića. U objavi na Facebooku,  je napisala:

– Izlazim iz zone komfora. Kandidirat ću se za predsjednicu SDP ZAGREB. A kad se do kraja ulazi u politički krug, i u izborni ring, to je trenutak da se zaista izložimo za bolji svijet. Takvih ljudi u SDP-u ima. To je SDP u kojem ostajem.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI