Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
biznis i politika / znanje i obrazovanje
Prof. Ante Pulić, izvrijeđao vijećnike ŠKŽ zbog neprihvaćanja njegovog “Elaborata”

Prof. Ante Pulić, izvrijeđao vijećnike ŠKŽ zbog neprihvaćanja njegovog “Elaborata”

Prof. dr. sc. Ante Pulić, svjetski priznati stručnjak u području intelektualnog kapitala, do prije pet-šest godina stalni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i gostujući profesor na Ekonomskom fakultetu u austrijskom Grazu, izazvao je ovih dana, jednom svojom taštom, neodmjerenom reakcijom, opravdani revolt vijećnika Šibensko-kninske županijske skupštine. Umirovljenom profesoru koji se prije nekoliko godina vratio u rodni Šibenik, gdje mu ne manjka konzultantskih, stručnih angažmana, a imao je i nekih poduzetničkih pokušaja, nije nikako “sjelo” da skupina “neukih, nekompetentnih” lokalnih političara odbija njegovo…

…”preliminarno rješenje” o opravdanosti objedinjavanja domova zdravlja u županiji u jedinstvenu zdravstvenu ustanovu. Pa se svom žestinom obrušio na njihovu neuku irelevantnost u njegovom znanstvenom svijetu.

Pulića je angažirao župan Marko Jelić za izradu Elaborata o opravdanosti spajanja šibenskog, drniškog i kninskog doma zdravlja u jednu ustanovu sa zajedničkim upravljačkim funkcijama, a radi racionalizacije i veće učinkovitosti. Ali, prijedlog nije dobio podršku većine u Skupštini, jer je od nekih vijećnika ocijenjen kao površan, nepotpun i nedovoljno obrazložen. Uz ostale, i predsjednik ŽS Stipe Petrina, iako pripadnik vladajuće većine u Skupštini, koja nakon gotovo 30 godina više nije pod paskom HDZ-a, problematizirao je koncept spajanja domova i Elaborat prof. Pulića. Spornim se, ili nedovoljno argumentiranim, posebno apostrofirao prijedlog da sjedište buduće jedinstvene ustanove bude u Drnišu. Je li u ovom sabotiranju županovog ( Pulićevog ) prijedloga bilo i nekih drugih primjesa i povoda, za reagiranje znanstvenika je nevažno. Jer, nema tih razloga koji bi ponašanje jednog uljuđenog intelektualca i stručnjaka, kakvo je uslijedilo nakon rušenja dokumenta, opravdalo.

A zapravo e ništa dramatično nije dogodilo, osim što će sada objedinjavanje domova pričekati dok se to ne bude moralo provesti “po sili zakona”, jer već sada, kako kaže župan Marko Jelić, od 20 županija u 15 ih je objedinjavanje već provedeno, kod nekih još od davne 2003. Da je prijedlog prihvaćen, moglo se uštedjeti do milijun kuna, tvrdi Jelić.  I to je šteta. Ali, nije, pa će morati “na popravni”.

E, baš ta činjenica da tamo neke “neuke neznalice” ruše njegov stručno promišljen dokument, gadno je naljutilo doktora znanosti Pulića koji se tim povodom obratio medijima izjavom u potpuno neprihvatljivom tonu, koja je izrazito uvredljiva.

-Poštovani predstavnici medija, molim vas da radi istine, ali i zaštite mog ugleda kao stručnjaka i znanstvenika, objavite ovu kratku objavu za medije u kojoj opovrgavam tvrdnje koje su se izrečene o navedenom elaboratu i meni kao autoru, na posljednjoj sjednici Skupštine Šibensko – kninske županije. Stojim iza svega napisanog u studiji. Brojke ne lažu. Jedan učeni čovjek je rekao:”Kad možete izmjeriti ono o čemu govorite i to izraziti brojevima, znate nešto o tome; ali kad to ne možete izmjeriti, kada to ne možete izraziti brojevima, vaše je znanje oskudno i nezadovoljavajuće.” Od kritičara Elaborata– tvrdi Pulić– nije se čula niti jedna relevantna brojka. U duhu onoga što je rekao lord Kelvin, radi se dakle, o neukim i nekompetentnim ljudima. Zašto se oni upuštaju u procjenjivanje kvalitete onoga što ne poznaju? S obzirom na to da su nekompetentni skreću pažnju s cilja, nemajući argumente razbacuju se izmišljotinama. To je pravilo neukih jer o suštini onoga o čemu se raspravlja nemaju pojma. Njih ne zanima niti sadržaj, niti izložene mogućnosti unapređenja, a niti financijski efekti. Žalosno je samo da se kvalitetne i društveno opravdane akcije ne uspijevaju provesti radi oskudnog znanja i samodopadnosti onih koji ne libe galamiti i blatiti samo da bi se nametnuli- poručio je, ne prezajući ni od najprizemnijih uvreda na račun vijećnika koji su oponirali njegovom prijedlogu.

Prof. Pulić očito ne razumije kako funkcionira demokracija, kako funkcioniraju predstavnička tijela, koja je uloga izabranih vijećnika. Oni koji su se usudili raspravljati o njegovom prijedlogu redom su etiketirani kao neuki i nekompetentni, štoviše optuženi su i za plasiranje izmišljotina, ali i za uskogrudnu samodopadnost.

No, reklo bi se nakon ovakvog izljeva bijesa, da je upravo autor Elaborata krajnje samodopadan, narcisoidan čovjek koji ne trpi ni jednog kritičkog tona na svoj rad.

Prof. Pulića prije više godina prvi je kao savjetnika angažirao šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je uredno honorirao njegove usluge. Javnost, pak, nikad nije uistinu saznala što je ovaj stručnjak respektabilne reputacije savjetovao gradonačelniku, ali je svakako dobio dobre preporuke za svoj rad, pa je njegove usluge zatražio i župan  Jelić. Nije prošlo kako su očekivali, ali to svakako nije razlog da se jedan vanjski suradnik županije tako nekontrolirano obruši na vijećnike. Pa i da su doista redom svi neuki i nekompetentni. Ali su izabrani voljom građana koji su im poklonili svoje povjerenje da ih u Skupštini županije zastupaju i brane njihove interese. Nažalost, najčešće se brane stranački interesi, ali tako ne bi trebalo biti. A prof. Pulić ima i dodatni problem s demokracijom, jer očito je navikao raditi bez suvišnih pitanja sa strane…

Recimo, kao što je radila tvrtka Smart Energy Šibenik, d.o.o. , kojoj je Pulić jedan od tri osnivača, a koja 2013. dobila koncesiju za korištenje bio plina na Bikarcu ( šibenskom gradskom deponiju koji je izrastao u Regionalni centar za gospodarenje otpadom ) , i vrlo brzo uspjela pribaviti sve dozvole za obavljanje toga posla. No, umjesto da s poslom krene, doživjela je likvidaciju. Bikarac je raspisao novi natječaj za dodjelu koncesije na koji se ponovo javila tvrtka istog imena i s istim osnivačima, ali pod novim matičnim brojem, i naravno, ponovo dobila koncesiju jer su joj pribavljene dozvole bile prednost pred drugim ponuditeljima. Nikad koncesiju nisu uistinu konzumirali, projekt su pokušali čak i prodati, i sve u svemu, iznimno priznati stručnjak svjetskog glasa, koji ne trpi da tamo neke neznalice dovode u pitanje njegov rad, na Bikarcu do danas nije realizirao svoj ambiciozno postavljen poslovni plan. Kako mu se to moglo dogoditi kod toliko znanja i stručnosti?

Ljudi poput prof. Pulića vjeruju da su veći i od istine, pa rado dociraju s visoka svakome i o svemu, ali na svoj račun ne trpe ni najmanje kritike, ili ne daj bože sumnje. E, pa tako ne ide. Nitko nije neupitan, a kako smo vidjeli na slučaju tvrtke Smart Energy – ni savršen…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI