Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
crkve / popis stanovništva
Popis stanovništva 2021. : Pretendira li Crkva sama popisivati svoju pastvu ?

Popis stanovništva 2021. :
Pretendira li Crkva sama popisivati svoju pastvu ?

Krenuo je popis stanovništva i odmah je nastala frka. U Katoličkoj crkvi. Koja se digla na sve četiri zbog e-popisa ( samopopisivanja ) jer je,  sumnjaju, u nekoj mjeri manipulativan i lažiran. Navodno, unuci ( mlađi članovi kućanstava ) popisuju starije članove obitelji,  svoje bake i djedove, i umjesto da ih u rubrici vjeroispovijesti upišu kao katolike, što jesu, upisuju ih kao ateiste! Možda doista ima i takvih, ali ako ih i ima njihov je postotak simboličan i neće bitnije narušiti sliku o Hrvatskoj kao katoličkijoj državi bezmalo od – Vatikana! Čemu onda takva apriorna uzbuna?

U nedjelju se zaključuje samopopisivanje, a od ponedjeljka, u drugoj fazi popisa, kreću popisivači po kućama, od vrata do vrata. Što je učinjeno, učinjeno je,, bogme i popisano preko 1,2 milijuna stanonvika u sustavu e- Građanin. S kojim Crkva nikako nije zadovoljna. Smatra ga makar djelom nevjerodostojnim.

Zašto se Katolička crkva, umjesto optužbe za falsificiranje vjeroispovijesti starijih, nije prije svega upitala zbog čega bi uopće mlađi članovi svojevoljno prevodili svoje starije u obitelji na nevjernike? Je li to čin protesta spram Crkve i njezinog eklatantnog licemjerja, spram crkvenog bogaćenja ( nasuprot zagovaranja skromnosti i poniznosti od vjernika ), uplitanja u sve pore sekularne države?

U Hrvatskoj, koja po zadnjem popisu ima preko 86 posto deklariranih katoličkih vjernika, danas nema društvenog događaja bez prisustva crkvenih predstavnika. Iz državnog proračuna imaju zajamčene ( Vatikanskim ugovorima ) milijarde kuna ( više od dvije milijarde ) , kojima treba pridodati i velikodušna davanja iz lokalnih i regionalnih proračuna diljem Hrvatske. A ipak, još im nije dosta. Možda bi htjeli biti novi stup vlasti u državi ( uz zakonodavnu, izvršnu i sudbenu još nam samo fali i crkvena ?! ), a za to bi im, valjda, dobro došla, po mogućnosti, 99- postotna katolička opredijeljenost Hrvata, jer, koji pravi Hrvat nije katolik?! Pa pušu i na hladno, na unučad koja, navodno, manipulira vjerskim osjećajima svojih bližnjih pretvarajući ih iz vjernika u nevjernike.

Kako je Crkva, naposljetku, došla u posjed ovih povjerljivih informacija, i prijeti li ozbiljna opasnost da netko distribuira podatke koji su, inače, tajni? Tko? Realno, to bi mogao samo Državni zavod za statistiku koji te podatke obrađuje i ima mogućnost kontrolirati njihovu pouzdanost ( ? ) usporedbom s podacima iz baza dosadašnjih popisa. Ali, tko bi takve usporedbe radio, osim ukoliko ne bi bilo indicija za konkretne slučajeve…? Konačno, zar nije moguće promijeniti stav prema vjeri i svojevoljno, pri punoj svijesti i zdravoj pameti napraviti otklon od vjere?

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković, za HTV je izjavila kako joj nije jasno otkud Crkvi takve informacije i podaci, kad Državni zavod još nije ni otvarao upisne upitnike.

– Sam popis se temelji na izjavi, a u prvoj fazi bilo je omogućeno svima koji koriste sustav e-Građani da popišu sebe i sve članove svoga kućanstva. Preporuka je bila da stariji članovi kućanstava koji nisu vičniji korištenju Interneta, mogu zamoliti svoje mlađe ukućane, primjerice unuke, da im pomognu pri popisivanju. Pretpostavljamo da oni dovoljno vjeruju svojim unucima, jer to su njihovi najuži članovi obitelji, te ne vidimo zašto bi ih popisali kao ateiste, ako se bake i djedovi ne osjećaju tako- kazala je ravnateljica DZS-a, napominjući da oni građani koji se nisu sami popisivali, nego je to za njih učinio netko drugi, imaju mogućnost dogovora s popisivačima da pogledaju i provjere svoj upitnik. Pa ako treba, vjerojatno i da ga korigiraju…

Očito je Crkva ovim prejudiciranim, pretpostavljenim nepravilnostima u popisu, postigla što je htjela.  Dodatne upute vjernici će, ne treba sumnjati, dobiti u svojim župama, pa  ako su doista pogrešno upisani kao ateisti, a zapravo su vjernici,  moći će grešku ispraviti.

Inače, mnogi smatraju da su pitanaj o vjeri, nacionaolnosti i materinjem jeziku zadiranje u privatnost građana.

-Mnoge države još prikupljaju podatke o vjerskoj pripadnosti jer proučavanje sastava stanovništva prema vjeri, odnosno religiji ima veliku važnost- ističe, međutim, u Glasu Koncila  demograf Nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar.

-Naime, činjenica je da vjera ima velik utjecaj na društvene i gospodarske procese u mnogim zemljama. Tako primjerice religija u mnogim zemljama ima važnu ulogu u bioreprodukciji stanovništva. Osim toga vjersko-etička pravila često su usko povezana s određenim gospodarskim djelatnostima, kultiviranjem tla, uzgojem stoke i prehranom- navodi Pokos, napominjući da se podaci iz popisa prikupljaju isključivo u statističke svrhe i nitko ih izvan Državnoga zavoda za statistiku neće i ne može vidjeti ( ? ) Smatra također da su konstatacije, prisutne u javnom prostoru, kako se pitanjima vjere i narodnosti zadire u privatnost građana i da na njih ne treba odgovoriti,  potencijalno kontraproduktivne. Na pitanja o vjeri, narodnosti i materinjem jeziku građani ne moraju odgovoriti, ili mogu dati bilo kakav odgovor, a popisivač ga je dužan unijeti.

Zanimljivo je i da je u popisima stanovništva 1991. i 2001. za katolike je bio posebno prikazan broj rimokatolika, grkokatolika i starokatolika, a u zadnejm popisu 2011.  prikazuje se samo broj katolika jer je pitanje o vjeri bilo poluotvorenoga tipa, tj. s jednim ponuđenim odgovorom – katolička, a za sve ostale vjernike ručno se upisivala vjera ( ?! ). Kako će ovogodišnji podaci biti prikazani, kaže Pokos, ovisi o Državnom zavodu za statistiku, ali zbog usporedivosti s ranijim popisima možda bi , sugerira demograf, bilo bolje izjašnjavati se rimokatolicima, grkokatolicima itd., a ne jednostavno samo katolicima.

Na kraju,  možda Crkva , kao vrhunaravni autoritet za vjerska pitanja, pretendira preuzeti popisivanje svoje pastve i time osigurati “pouzdanost” upisanih podataka, pogotovo kad je o starijim katolicima riječ ? S obzirom na snishodljivost politike spram Crkve, takvo što bi se u doglednoj budućnosti moglo i dogoditi, nastave li se rastući trendovi desekularizacije države i vladavina konzervativne desnice koja tradicionalno u Crkvi vidi svog najvažnijeg političkog partnera…

Zvonik i crkva Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI