Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
crovid / znanost
HLK zatražila od premijera da razriješi prof. Lauca iz vladinog Znanstvenog savjeta; Plenković se oglušio…

HLK zatražila od premijera da razriješi prof. Lauca iz vladinog Znanstvenog savjeta; Plenković se oglušio…

Gordanu Laucu, članu vladinog Znanstvenog savjeta, neće doći glave društvene mreže i njegove nekonvencionalne ( neznanstvene )  objave, ali bi, možda, mogla Hrvatska liječnička komora. Još krajem srpnja Komora je zatražila od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, članstva u Znanstvenom savjetu jer je tijekom pandemije u svojim javnim istupima sustavno i uporno iznosio teze koje bagateliziraju opasnost od covida – 19 i potrebu visoke procijepljenosti stanovništva kao najefikasnije obrane od zaraze.

Lauc je ne jednom, sasvim suprotno od Nacionalnog protupandemijskog stožera, javno ustvrdio da sve epidemiološke mjere treba ukinuti i živjeti normalno, jer korona nije nikakav bauk i čak je poželjno zaraziti se. Zbog toga je HLK , javlja N1,odlučila opetovati svoj zahtjev za njegovim razrješenjem iz Znanstvenog savjeta Vlade, jer je potpuno nekomptibilan vladinoj politici u borbi za suzbijanje širenja virusa.

-Nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sustavno čini, pri tome ne poštujući znanstveno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane. Njegovi istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije, ocjenjuju u Liječničkoj komori. Kao dokaz tome navode iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima što uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti.

– Kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, onda to postaje institucionalni problem. Prof. Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva, a na što Komoru višekratno upozoravaju njezini članovi- poručili su iz HLK-a.

Komora je, stoga, još u srpnju zatražila od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da prof. Lauca razriješi dužnosti člana vladinog Znanstvenog savjeta, čime bi, kažu, Vlada jasno pokazala, ne samo ograđivanje, nego i osudu Laucovog djelovanja, te bi time njegovi javni istupi izgubili legitimitet izvršne vlasti.

Na dopis Komore premijer nije odgovorio, a niti je prof. Lauca razriješio iz Znanstvenog savjeta, pa njegove javne opservacije o covidu-19, tvrde, i dalje proizvode štete. Više stotina istraživanja tijekom zadnjih godinu dana nedvojbeno je dokazalo učinkovitost cjepiva, oko čega je znanost najvećim dijelom suglasna, kao i oko stajališta da cjepivo protiv covida-19 smanjuje rizik od teških oblika bolesti, uključujući priključivanje na respirator, i možebitnu smrt. Nebrojeno puta dosad moglo se čuti iz znanstvenih krugova da je dobrobit od cjepiva neusporedivo veća od rizika od ozbiljnijih nuspojava. No, unatoč tome, zbog često oprečnih stavova nekih znanstvenika koji sebe doživljavaju kao estradne zvijezde, Hrvatska još nije dosegla procijepljenost ni od 50, kamoli od priželjkivanih i sigurnih 70 posto.

Hrvatska liječnička komora se ogradila od neznanstvenih istupa i nekih lječnika koji nisu utemeljeni na znanstvenim činjenicama i istini, a proizvode velike štete po javno zdravlje.

-Oni svojim neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje. Njihovi istupi ruše povjerenje građana u medicinu, liječnike i znanost općenito, a HLK ima dužnost na to ukazati- ističe se u komorskom očitovanju.

Također se navodi da je Povjerenstvo HLK za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo Časnom sudu Komore zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije, jer je učestalo u javnosti iznosila neistinite tvrdnje o cijepljenju, negirala znanstveno dokazane činjenice i time nanosila štetu borbi protiv pandemije i interesu javnog zdravlja, tvrde u Komori. Zatražena su očitovanje i od liječnika Damira Biloglava i kolegice Alme Demirović zbog njihovih javnih istupa kojima su relativizirali, pa čak i negirali pandemiju.

-Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti COVID-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa- smatraju u HLK-u, apelirajući na sve građane da se što prije cijepe.

Gordan Lauc (foto prinetscreen HRT)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI