Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Valentina Wiesner

DZNAP o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima:
Krajnje je vrijeme da spriječimo katastrofu

Valentina Wiesner

Prenosimo priopćenje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava u kojem upozoravaju kako je danas prijedlog zakona koji ugrožava prava novinara i fotoreportera u drugom čitanju, te kako je zadnji čas da spriječimo katastrofu:

Porazna je činjenica da resorno ministarstvo one kojih se Zakon o autorskom pravu najviše tiče – autore – nije prihvatilo kao sugovornike u procesu donošenja novog zakona! Gotovo ništa od naših primjedaba, posebno onih koje se odnose na imovinska prava u radnom odnosu, nije uvaženo niti uvršteno u nacrt konačnog prijedloga Zakona. Podignu li zastupnici ruku za ovakvo zakonsko rješenje bit će grobari autorstva u Hrvatskoj i sudionici u zloupotrebi implementacije Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom internetskom tržištu EU u hrvatsku legislativu – upozorava Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava uoči puštanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u drugo čitanje u Hrvatskom saboru.

U utorak 14. rujna zakon je na dnevnom redu 14. sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (izravan prijenos na poveznici: https://youtu.be/9qlb73sp8lU) i to je zadnja šansa da saborski zastupnici osvijeste u čemu sudjeluju i da se spriječi izglasavanje zakonskih promjena koje ugrožavaju autorstvo u medijima.

–        Za autorska djela stvorena u radnom odnosu imovinska se prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek – i nakon što ugovorni odnos prestane. Takvo nešto ne postoji nigdje u europskoj, ali ni globalnoj legislativi vezanoj uz autorska prava; najduže je trajanje korištenja autorskog prava ono kod autora – i to za života, i 70 godina nakon smrti uživaju ga nasljednici. Direktiva koja je iskorištena kao izlika da se cijeli zakon mijenja, jer u sadašnjem zakonu prijenos prava traje koliko i radni odnos, štiti prava autora i nakladnika u odnosu na monopolističke platforme dvije godine. Tako da nema ama baš nikakva razloga da se prava korištenja autorskih djela prenose – zauvijek, osim pogodovanja poslodavcima – ističe predsjednica DZNAP-a.

Više informacija, kao i DZNAP-ov prijedlog amandmana na ZAPSP, možete naći u prilozima.

  1. DZNAP-priopćenje – katastrofalni nacrt konačnog ZAPSP-a
  2. DZNAP – Izmjene nacrta konačnog prijedloga ZAPSP-a

    Valentina Wiesner

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI