Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
'rvatska
(foto TRIS/G. Šimac)

256 dana nakon potresa ‘stožeraši’ zaključili kako ‘obnovu treba ubrzati i pojednostaviti’

(foto TRIS/G. Šimac)

Na sjednici još jednog u nizu stožera, Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa u u Petrinji su potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestili su gradonačelnike, načelnike i predstavnike Županije o izmjenama Programa mjera obnove kako bi se ona ubrzala i pojednostavila, kako javlja Hina. Odličan zaključak, reklo bi se, no problem je što su stožeraši to zaključili 256 dana nakon potresa koji je pogodio taj dio Hrvatske. 

Bivša trgovina u Petrinji(foto TRIS/G. Šimac)

Kako je  priopćeno, potpredsjednik Vlade Tomo Medved na sjednici je Stožera istaknuo važnost ukidanja limitirne naknade za samoobnovu koja je dosad iznosila 16.000 kuna za višestambene objekte, odnosno 25.000 kuna za obiteljske kuće.  Ukidanjem limita vlasnicima je omogućeno da angažiraju tvrtke koje, uz potreban elaborat i stručni nadzor Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, mogu sami pokrenuti obnovu kuća.  Trošak obnove u cijelosti snosi država, kako izradu dokumentacije tako i gradnju. Medved i Horvat istaknuli su kako se ovom izmjenom očekuje brža obnova i veći angažman građevinskog sektora, što su, priopćeno je,  nazočni pozdravili.

Kao da je rat (foto TRIS/G. Šimac)

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je do sada obnovljena 451 kuća, a oko 200 ih se obnavlja. Do kraja rujna bit će potpisano još dodatnih 4000 ugovora za nekonstrukcijsku obnovu. Kako je dodao, u tijeku je natječaj za iskaz interesa za gradnju obiteljskih kuća, na koji se do sada javilo devet tvrtki.

Državni tajnik ministarstva financija Zdravko Zrinušić je podsjetio da je država do kraja srpnja u sanaciju posljedica potresa i obnovu na Banovini uložila  817,3 milijuna kuna. Od toga je 635 milijuna proračunski novac, a ostatak je novac izvanproračunskih korisnika kao što su HEP, Narodne novine i drugi.

Ništa od iznajmljivanja ((foto TRIS/G. Šimac)

Do sada je na stradalom području Banovine uklonjeno 336 objekata, od čega u Petrinji 153, Glini 59, Sisku 32, Majuru 20, Lekeniku 19, D. Kukuruzarima 17 itd. Trenutačno se uklanja još 26 objekata.

Na sjednici je bilo riječi i o teškoćama u redovitom funkcioniranju gradova i općina na potresom zahvaćenom području. S obzirom na to da su njihovi prihodi nedostatni za minimalno funkcioniranje, jer su prihodi značajno smanjeni, predsjednik Stožera Tomo Medved u suradnji s ministarstvom financija predložit će Vladi RH model kako bi se gradovi i općine financijski oporavili i osposobili za normalan rad.

Dakle, 256 dana poslije će se potpredsjednik Vlade RH Vladi RH predložiti model.

(foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI