Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA / PLESANJE
SplitskaTiramola i Hartmut Reichel uče Splićane “klasičnom baletu za suvremene plesače”…

SplitskaTiramola i Hartmut Reichel uče Splićane “klasičnom baletu za suvremene plesače”…

Splitska plesna udruga Tiramola, aktivna je cijelog ljeta, a u najavi ima i dvije plesne radionice koje će voditi inozemni umjetnik Hartmut Reichel, profesionalni plesač, koreograf, glumac i umjetnički direktor plesne kompanije Compagnie Empreintes koja djeluje u Lilleu u Francuskoj. Prvu radionicu “Klasični balet za suvremene plesače”, Hartmut će voditi od 23. do 25. kolovoza, a drugu- “Suvremena plesna praksa”, od 26. do 28. kolovoza. Obje radionice održat će se u Beton kinu Doma mladih u Splitu.

Hartmut Reichel se školovao u New York City Ballet School, a karijeru je započeo kao profesionalni plesač u nekoliko kompanija u Engleskoj, Irskoj, Belgiji i Francuskoj, poput Northern Ballet Theatre (Manchester), Irish National Ballet de Cork ili Dansemble Bonarius de Bruxelles da bi se 1990. pridružio francuskom Ballet du Nord. Međunarodna plesna trupa u kombinaciji sa sveučilišnim obrazovanjem iz etnologije, kako navode iz Tiramole,  omogućila mu je rad u kulturološki raznolikoj sredini te ga suočila s različitim multidisciplinarnim umjetničkim izričajima, a danas se ponajviše bavi suvremenim plesom i vertikalnim plesom.

Za splitsku plesnu udrugu Tiramola najzaslužnije su dvije Zadranke, Nikolina Dolfić  i Lucija Zalović, koje su dolaskom u Split otvorile novu eru u razvoju suvremenog plesa u Dalmaciji. Njihova Tiramola organizira poduku iz suvremenog plesa za najrazličitije uzraste, ali također i kreiraju predstave suvremenog plesa za velike ansamble, dostupne široj splitskoj publici.

Tiramola je osnovana 2017.,  a za ovu pandemijsku godinu pripremila je cjelovit edukacijski program od čak 14 radionica, pod nazivom Mala škola suvremenog plesa, u kojem sudjeluju predavači i plesni pedagozi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a  namijenjena je i znalcima i početnicima. Mala škola je startala u proljeće, a kako vidimo, ni usred žarkog ljeta  ne prestaje s radom. Naprotiv!

Rad udruge Tiramola podržavaju Zaklada kultura nova, Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split, a program se odvija uz partnerstvo s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI