Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
HRVATSKA
Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

Dotad ‘ko živ, ‘ko mrtav:
‘U područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom do 2029. uložit će se 15 milijardi kuna…’

Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

Sedam mjeseci i desetak dana nakon katastrofalnog potresa na Baniji tamo se, u smislu obnove i normalizacije života, nije dogodilo ništa osobito. Dakako, ako izuzmemo periodična slatkorječiva obećanja iz usta državnih glavešina, najave milijardi za obnovu i tome slično. A aktivisti upozoravaju: uskoro će i zima, a većina stradalnika od potresa dočekat će ju u kamp kućicama i drugim improviziranim i za velike hladnoće (i vrućine) neuvjetnim smještajima.

No, u međuvremenu evo i još jedno novo obećanje. Kako bi se zaustavio i preokrenuo negativan prirodni prirast, zaustavilo iseljavanje i potaknulo doseljavanje u područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom do 2029. uložit će se 15 milijardi kuna, navodi se programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, piše danas Večernji list, a prenosi Hina.

Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

Lijepo, ali… do 2029. godine? Dotad ‘ko živ, ‘ko mrtav, rekao bi narod. I bio bi u pravu. Najugroženije skupine, posebice starije osobe koje žive sami ili u izoliranim selima i u lošem smještaju, teško da će dočekati operacionalizaciju tog velebnog plana i podjelu navodnih milijardi.

Budimo realni: iseljavanje je već počelo – i oni najtvrdokorniji i najprivrženiji svome kraju, može se čuti, razmišljaju o odlasku i iseljavanju iz njega, jer u aktualnim (ne)prilikama ne vide kako će se u skoro vrijeme život na tom području koliko toliko normalizirati i učiniti perspektivnijim.

Kako se pojašnjava, riječ je o Programu društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko- moslavačke županije pogođenih potresom kojim se predviđa ulaganje od 15 milijardi kuna do 2029., a kratkoročno, do kraja 2023., 3,1 milijarde kuna i to u obnovu i sanaciju od potresa.

Puknuta štala foto TRIS/G. Šimac

Ima još jedan program,  on se zove: Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom području – taj će, kažu, Banovini donijeti 196 milijuna kuna dok je odlukama Vlade donesenim nakon potresa tom kraju namijenjeno još 500 milijuna kuna. Dakle, i dalje se, 26 godina poslije, govori o ratom pogođenom području.

Ističe se da osim gradova Siska i Kutine, prema kriteriju vrijednosti indeksa razvijenosti, sve ostale jedinice lokalne samouprave kao i čitava županija pripadaju kategoriji potpomognutih područja.

Prema posljednjoj procjeni broja stanovništva Državnog zavoda za statistiku, SMŽ je 2019. imala 144.599 stanovnika i prosječnu gustoću naseljenosti od 32,37 stanovnika na četvorni kilometar, što je čini trećom najrjeđe naseljenom županijom, dok je po površini treća po veličini županija u Hrvatskoj.

Ilija u razvaljenoj kući foto TRIS/G. Šimac

Prema procjeni DZS-a, stanovništvo županije se u 2019. smanjilo za 8,95 posto u odnosu na 2015., a autori Programa pojašnjavaju da SMŽ pripada najgorem, egzodusnom tipu prostora – izumirućem.

To je prilično uznemirujuća riječ, reklo bi se, no u u navedenom Programu su, kako kažu,  predložena prioritetna područja budućeg razvoja županije, a kao posebni ciljevi navode se povećanje produktivnosti i zaposlenosti te demografska revitalizacija.

-Oni bi trebali kao ishode imati porast broja poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, povećanje dohotka stanovništva, porast prirodnog prirasta i doseljavanje. Uz to bi se povećao broj grla stoke i nasada u voćarstvu, povećala bi se ulaganja u turizam… Strateški smjer Otklanjanje i ublažavanje posljedica uzrokovanih potresom kao posebne ciljeve ima obnovu stambenih i gospodarskih objekata te infrastrukture. A kao jedan od njegovih ishoda navodi se i gradnja novih stambenih i poslovnih objekata. Prijedlog Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom trenutačno je u javnom savjetovanju – piše Večernji list, a prenosi Hina.

(foto TRIS/G. Šimac)

Dakle, polako…. Program je još uvijek na javnom savjetovanju, a na kojega možete dospjeti klikom na ovu poveznicu. Dosad je zabilježen samo jedan komentar (ne)zainteresirane javnosti.

-…Sisačko-moslavačka (SMŽ)  je od prosinca 2020. godine zbog serije razornih potresa koji su pogodili gradove i općine ove Županije u posebnom fokusu hrvatske javnosti te nositelja vlasti i  nadležnih institucija. Postojeći socio-ekonomski problemi značajno su pogoršani devastacijom i uništenjem velikog broja stambenih i poslovnih objekata te intenziviranjem emigracije stanovništva, što u konačnici dodatno degradira već osiromašene gospodarske i demografske resurse Županije. – piše u uvodu tog Programa oko kojeg se još uvijek javno savjetuje, no kojeg je, budimo realni, trebalo početi primjenjivati – prije sedam mjeseci.

Inače, fotografije u tekstu su iz arhive.

Ali, kao i da nisu.

Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI