Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
civilno društvo / prosvjedi protesti demonstracije
Zagreb, Povorka ponosa: “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”

Zagreb, Povorka ponosa:
“Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”

Dvadeseta Povorka ponosa prodefilirala je danas Zagrebom s oko 2500 sudionika, uz Covid potvrde i sve propisane epidemiološke mjere, i bez ijednog incidenta! Ako ništa drugo, postali smo makar tolerantnije društvo…

Ovogodišnji Pride s mjestom okupljanja na Rooseveltovom trgu, ispred muzeja Mimara, po prvi put je imao čast i zadovoljstvo da u njemu sudjeluje i zagrebački gradonačelnik. Tomislav Tomašević. No, Tomašević nije bio jedini političar koji se pridružio Povorci ponosa. Bili su tu i zastupnica lijevo-zelene koalicije Sandra Benčić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović

Nakon šetnje gradom, sudionici Povorke ponosa nastavili su druženje u parku Ribnjak gdje je predviđen prosvjedni skup pod egidom “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu” , nakon kojega će se zabava nastaviti uz dobru glazbu za koju su zaslužni Senidah, House of Flamingo, Željka Ru. i Tajga&Tundra.

-Napredovali smo- konstatirao je i sam Tomašević. – Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo, sad sam kao gradonačelnik. Želimo, kao nova vlast, pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi- izjavio je Tomašević, prenosi N1.

Iako su sudionici Povorke pazili da se ispune sve epidemiološke mjere, držali propisani razmak i nosili zaštitne maske, policija je na više punktova oko Rooseveltovog trga provjeravala imaju li doista svi u Prideu potrebne potrde.

Ipak, ovo je 20-ti Pride, svi skupa smo odrasli i sazreli što se dalo osjetiti po opuštenijoj atmosferi no ikad, a što se ipak treba pripisati i značajnoj promjeni klime dolaskom nove, tolerantnije i liberalnije vlasti u Zagrebu. Grad je bio obojan duginim bojama i okićen transparentima s porukama ljubavi, mira, tolerancije. “Ljubav ne pita što je ispod haljine/ hlaća”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”, samo su neke od poruka iz ovogodišnjeg Pridea.

Prva povorka održana je u Zagrebu 29.lipnja 2002. kada su transrodne, interspolne, aseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke zauvijek prekinuli tišinu i skrivanje.

-Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo- stoji u proglasu Povorke ponosa kojim se poručuje da “borba nije gotova, marširat ćemo zauvijek”.

Izvor: Zoran Pehar
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI