Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
govor mržnje / POVIJEST/SADAŠNJOST
Pupovac: Treba nam moralni osjećaj u društvu u kojem će ZDS izazivati sram, a ne strah…

Pupovac:
Treba nam moralni osjećaj u društvu u kojem će ZDS izazivati sram, a ne strah…

U Srbu je danas obilježena 80-ta godišnjica podizanja ustanka, a Dražen Keleminac i njegova navodno autohtona pravaška stranka nisu je uspjeli omesti, a niti su bili dio pozadinskog folklora na koji smo gotovo navikli u ovoj prigodi. Policija je jučer obavila svoj posao i A-HSP-ove kampere izbacila iz Srba, a danas je Milorad Pupovac obećao iskoristiti svoju političku moć i poziciju kako bi se ZDS i ustaško znakovlje trajno zabranili u hrvatskom javnom prostoru. No, prije toga, rekao je, treba raditi na stvaranju tog moralnog osjećaja u društvu po kojem će ZDS izazivati sram, a ne strah…

Puno veća vijest od Keleminca i njegove družbe za prigodne cirkusarije jest da je iz Srba Milorad Pupovac, čelnik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS– a obećao učiniti sve da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” i znakovlje propalog NDH režima zabrane u hrvatskom javnom prostoru. I što je još važnije, da se, kako je kazao, u društvu izgradi čvrsti moralni stav da taj poklič ne može imati pravo građanstva u jednoj demokratskoj državi kakvom se smatra i Hrvatska. I da to bude dominantni stav i osjećaj.

Pupovac je u Srbu komentirao i izjavu bivšeg predsjednika Republike Stipe Mesića koji je posebno upozorio na pokušaje povijesnog revizionizma kojima se ZDS nastoji rehabilitirati i uvesti u javni prostor kao “stari hrvatski pozdrav”, te se založio za njegovu trajnu zabranu.

No, Pupovac smatra da ono što za takav potez nedostaje jest javna svijest o tome zašto nam je uopće taj moralni osjećaj potreban i da se stvori osjećaj srama kod onih koji zazivaju ustaštvo i u njemu vide uzor, a u NDH ozbiljan državni projekt.

Ocijenio je da se takvih pokušaja reustašizacije možemo riješiti na više načina, da se o tome razgovara, a jedan od načina su i ovakvi skupovi poput ovog u Srbu. Što se njega tiče, obećao je, da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pridonese stvaranju tog moralnog osjećaja u hrvatskom društvu koji ZDS i sve oblike ustaševanja više neće tolerirati niti im davati pravo građanstva i javnosti u Hrvatskoj. Svoj prilog tome dala je i policija, smatra Pupovac, time što je uoči obilježavanja Dana ustanka iz Srba izbacila Keleminca i njegovu sljedbu, a sada još treba postići da policijska opsada Srba više ne bude potrebna, da hrvatski sudovi i hrvatski političari rade svoj posao dosljedno i konzekventno.

-Uz ovako jake policijske snage, uz višednevne provokacije, višednevna ometanja i zastrašivanja, višednevno puštanje muzike, pozdravljanja sa ZDS, snimanja ljudi i mladića koje privodi policija i nakon toga huškanja na njih preko društvenih mreža, to je stvar koja je nedopustiva- poručio je Pupovac.

Najavio je i kako će javnost uskoro biti upoznata s time “kako ćemo mi doprinositi tome da popis stanovništva bude povod da se svatko u ovoj zemlji osjeća slobodan, rasterećen osjećaja straha, mržnje i netolerancije”.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI