Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
haerte / HRVATSKA / MEDIJI
Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Nu2: Ministrica, unatoč svemu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu!?

Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Nu2:
Ministrica, unatoč svemu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu!?

Nikad zanimljiviji početak HRT-ove emisije Nedjeljom u 2. Emisija je otvorena isprikom voditelja Aleksandra Stankovića koji je priznao da se osjeća neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, a potom mu se u isprikama gledateljima pridružila i gošća,  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, konstatirajući da se i sama osjeća neugodno jer to uhićenje baca sjenu na sve dobro što se radi na HTV-u.

– Neugodno mi je zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a, to je velika sramota za ovu kuću, neugodno mi je jer radim u ustanovi koja tuži svoje i druge novinare zbog kritike, neugodno mi je što se troši novac pretplatnika kako bi se plaćali sudski procesi, neugodno mi je što se ponekad u HTV-ovim emisijama prikazuje program povijesno-revizionističkih sadržaja- započeo je Stanković, prenosi HRT, i nastavio niz:

– Neugodno mi je što su ukidane emisije javnog karaktera na štetu emisija koje smo radili u vlastitoj produkciji, za što je dobrim dijelom odgovoran zakonodavac, neugodno mi je kao novinaru što je u proteklih 10 godina bilo intervjua s premijerima, predsjednicima, ministrima koji su izgledali kao da te osobe razgovaraju same sa sobom u ogledalu-  započeo je emisiju HTV-ov voditelj u doista izvanrednim okolnostima. Svjestan da je emisija Nedjeljom u 2 zaštitni znak javne televizije, imao je posebnu potrebu ispričati se gledateljima zbog sramote koja se dogodila na HTV-u, gdje je velik broj zaposlenika koji dijele to mišljenje, ali  ga nemaju priliku, poput njega, iznijeti.

Ministrica se pridružila isprikama ali je ovu pomalo bizarnu situaciju pokušala relativizirati opaskom kako je HTV i dalje jako gledana televizija, i vjeruje joj se, pa bi ona, dodala je, HTV-u ipak dala vrlo dobru ocjenu ( ?! ).

Obuljen Koržinek ne misli da je odgovornost za izbor Kazimira Bačića za glavnog ravnatelja HRT-a na HDZ-u, jer, kako reče, ravnatelj se bira u Saboru, a Bačić je prije izbora za ravnatelja radio 30 godina na HTV-u i s razlogom ga se moglo gledati kao profesionalca koji će raditi i na novoj dužnosti na dobrobit javne televizije. Štoviše, ministrica očito zadužena za kakvu takvu “kontrolu štete” nakon sramotnog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a, ističe kako je Bačić u prvoj godini mandata napravio iskorake u poslovanju, a što se tiče tužbi koje je podizao protiv vlastitih  novinara, to je, veli, fenomen koji je prisutan i u drugim medijskim kućama u EU.

Unatoč golemom broju tužbi protiv novinara generalno u Hrvatskoj, ministrica tvrdi da je u mandatu ove Vlade sloboda medija, po ljestvici Europskog udruženja novinara, poboljšana za 30 mjesta, a da nije bilo nerazumnih tužbi HRT-a rezultati bi bili i bolji, kazala je.

Na pitanje, kako nakon svega čemu smo mogli ovih dana svjedočiti, građanima objasniti i uvjeriti ih da moraju plaćati pretplatu, a i sam je šef države predožio da se na javnoj televiziji eliminira informativni program, Koržinek se spasonosno odmah dohvatila predsjednika Republike:

-Nemojmo o predsjedniku, on vas je nazvao Yutelom, osjećate li se vi Yutelovim novinarom?- uzvratila je brzo. Svoditi HRT na informativni program je pogrešno, ocijenila je, jer je to tek manji dio proizvodnje. A pristojbu treba shvatiti kao instrument da se proizvode hrvatski sadržaji ( ? )

Stanković je ministricu podjetio da je Kazimir Bačić za glavnog ravnatelja predložen od Kažimira Varde iz Stranke MB 365, ali je taj prijedlog HDZ podržao, pa se ne može eskulpirati od odgovornosti, Obuljen Koržinek na to će na to kazati da se ravnatelj bira u Saboru, da su bile dvije kandidature i da je on izgledao kao dobar i profesionalan kandidat.

– Glavnog ravnatelja bira Sabor, došle su kandidature, Bačić je izgledao kao profesionalac. Ne sjećam se, možda je Varda bio u Odboru za medije, koji predlaže ravnatelja. HDZ je tada za vrijeme pregovora iznjedrio zakon koji je imao vrlo demokratsku proceduru donošenja odluke o glavnom ravnatelju gdje su se trebali usuglasiti vladajući i oporba- nevješto se branila ministrica i tome pridodala:

– Kada sam radila na Zakonu o HRT-u 2009. i 2010. u jednom intervjuu sam rekla da mi je žao da Hrvatska nema kraljicu, pa da ona imenuje ravnatelja HRT-a iza zatvorenih vrata i da završimo priču. Od 1990. do danas izvrtili smo 10-15 modela izbora i svaki je upao u problem. Zato je važno inzistirati na profesionalizmu, odgovornosti, praćenju ugovora- zaključuje.

Hoće li Renato Kunić biti ravnatelj HRT-a kako se spominje, a kojem je ministričin suprug kum?

Ministrica, međutim, nije stekla dojam da je Kunić sklon toj funkciji, njezin suprug je bio Kunićev kum prije 35 godina, a njezin muž je postao prije 10. Kunić je tada već izgradio karijeru na HRT-u, kazala je, pa ne vidi nikakvu poveznicu među njima, a ni sukob interesa. Uostalom, on  zamjenjuje Bačića jer je to tako propisano Statutom HRT-a. Ipak, poručila je kako bi bilo bolje da se ne kandidira dok je ona ministrica…

Inače, Obuljen Koržinek ne zna baš ništa o tome da je Bačić navodno nekome u Ministarstvu kulture i medija u srpnju prošle godine nosio dokumentaciju kako bi se njegovom “pajdi” u korupcionaškom poslu, Lončareviću, izašlo u susret i ukinulo status kulturnog dobra na jednoj građevini. Je li Bačić s nekim u Ministarstvu razgovarao ili nije, ministrica ne zna, ali to je uostalom u nadležnosti gradskog Zavoda.

Generalno je izrazila solidarnost s novinarima koji ostanu bez posla, ali napetu situaciju u Glasu Istre gdje je četvero novinara dobilo otkaze, nije htjela komentirati. Načelno je tek kazala da svi znaju kako u Hrvatskoj postoji problem netransparentnog financiranja, napose lokalnih medija.

– U prvom čitanju prošao je Zakon o elektroničkim medijima. Predložena su 3 instituta: svi podaci o financiranju od strane javnih vlasti morat će biti javno objavljeni ako se mediji financiraju od strane lokalne samouprave, od sad će se sukladno zakonu morati raditi javnim natječajem i morat će se objaviti javno. U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predvidjeli smo posebnu alokaciju za financiranje medija, gdje će se sustav javne objave učiniti potpuno transparentnim. Tada će se moći vidjeti stoji li iza toga interes lokalnih ili nekih drugih vlasti ili neki drugi interes. Da bi sustav profunkcionirao, moraju novinari unutar ceha biti puno čvršći za određivanje prema takvim fenomenima- rekla je ministrica, piše HRT.

Priznala je da ju je jako iznenadilo ono što se događalo s N1, smatra da je to kvalitetan medij na kojem rade vrhunski profesionalci, ali rade nevjerojatan pritisak, veli, kada se mijenja zakon da se promijeni tako da se pogoduje njihovom vlasniku, koji je znao kakva su pravila igre. Takav pritisak, rekla je, još nije doživjela, a “nije naša odluka bila da se radi na naplatni kanal, a sad bi odjednom htjeli drugačije”.

-Uvest ćemo obvezu ponude, tzv. Must Offer, gdje će se kanali koji imaju koncesiju morati nuditi svim teleoperaterima pod istim uvjetima- najavila je ministrica odbijajući licitirati oko toga hoće li , kada se donese novi zakon, Telemach moći emitirati N1.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI