Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
crovid / turizam / zdravlje
Hrvatska, na koronakarti Europe, obojana u – narančasto!

Hrvatska, na koronakarti Europe, obojana u – narančasto!

Europski centar za kontrolu širenja zaraznih bolesti hrvatsko je priobalje obojio u –narančasto. Moglo bi to biti pogubno za nastavak turističke sezone koja je puno obećavala.  Jer, samo smo korak od crvenog, a to je onda kraj sezone!

Neselektivno bojanje cijele obale u narančasto izazvalo je golemo nezadovoljstvo u Istri koja je u epidemiološkom smislu puno discipliniranija od ostatka priobalja,  sa značajno manjim brojem zaraženih, a shodno tome i puno sigurnija od ostatka  hrvatskog priobalja. Nije ista situacija u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji,  koje bilježe značajan porast novooboljelih, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj i u Istarskoj, ističu, a svi trpe jednake posljedice nediscipliniranosti i neodgovornosti nekih županija.

Što će učiniti hrvatska vlada kako bi zaustavila novi pandemijski val i omogućila nastavak sezone o kojoj ovisi i gospodarska slika Hrvatske? Da se pita predsjednika Republike, Zorana  Milanovića, ne bi trebalo poduzeti ništa. Jer, kaže, zar ćemo sutra progoniti ljude i zbog karijesa?

Ivana Pavić Šimetić, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostujući na Hrvatskom radiju, kazala je da je hrvatska obala na koronakarti Europe od jučer narančasta, što je, smatra, prvi znak za uzbunu. Po njezinim mišljenju cijepljenje je najbolji odgovor na ovu situaciju, a i za siguran nastavak sezone, ali u tome moraju svoj doprinos dati svi akteri u turizmu, od organizatora događanja i putovanja, do iznajmljivača i zaposlenika u ugostiteljstvu  i turizmu. Nužno je, ističe, smanjiti porast incidencija u županijama na Jadranu, jer se može dogoditi da se iz narančastog Hrvatska vrlo brzo oboji u crveno.

-To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanja koje je bilo i prošle godine- upozorila je Pavić Šimetin, podsjećajući svih na činjenicu da smo lani u kolovozu imali naglo prekinutu turističku sezonu ( odmah nakon Velike gospe, 15. kolovoza).

A da se to ne bi dogodilo i ove sezone, jedini je siguran način cijepljenje, ali za sve, i bez odgađanja, napominje zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Apelirala je na građane i da se pridržavaju dosadašnjih epidemioloških mjera- nošenja maske, držanja fizičke distance, izbjegavanja velikih okupljanja.

Vlada Andreja Plenkovića već je najavila moguće obvezno cijepljenje za tri sektora: zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo. Hoće li sada, nakon što je porast novozaraženih zaprijetio nastavku turističke sezone, ta mjera biti urgentno primijenjena, ili se spremaju neke nove za spas sezone, nije poznato. Činjenica je da Hrvatska ima nisku razinu procijepljenosti,  a što je najgore i da nisu do kraja cijepljene ni najugroženije skupine, stariji i nemoćni građani, nažalost, ni zdravstveni i socijalni radnici koji o njima skrbe.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI