Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
ekoslov
Foto: WWF Adria

Europska Amazona:
UNESCO proglašava prvi svjetski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Foto: WWF Adria

Uoči Dana Europske Amazone, koji se obilježava svake godine 14. srpnja, i u godini kada će UNESCO proglasiti 5-državni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, WWF Adria i Graffiti na Gradele, uz podršku komunalnog poduzeća Komunalac i Grada Koprivnice, dio krajolika preselili su na pročelje Doma mladih u Koprivnici.

Rijeke Mura, Drava i Dunav teku kroz pet zemalja i čine zeleni pojas dug 700 kilometara koji povezuje gotovo milijun hektara jedinstvenog područja prirodne i kulturne baštine koji će ove godine od strane UNESCO-a biti proglašen kao prvi svjetski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

-Proglašenje od strane UNESCO-a značajan je korak za zaštitu prirode i kruna dvadesetogodišnjeg rada niza dionika – civilnog društva, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, lokalnih i regionalnih samouprava, upravljača vodama, fakulteta, istraživača i drugih. Muralom želimo podsjetiti građanke i građane da je Koprivnica u srcu ove inicijative te ih potaknuti na promišljanje kako mogu pridonijeti očuvanju prirode, ali i iskoristiti potencijale koje ovo zaštićeno područje nudi –  rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Rezervat biosfere također naglasak stavlja i na očuvanje kulturne baštine i održivi razvoj, a svoj doprinos kulturnoj komponenti dali su s oslikavanjem murala street art umjetnik Chez 186 i organizacija Graffiti na Gradele, koja je također održala street art radionicu za djecu i mlade.

Foto: WWF Adria

– Motivi murala odražavaju prirodne vrijednosti ovog kraja i u prvi plan stavljaju karakteristične vrste rijeke Drave, rijeke Muru i Dunav s kojima je povezana te ljude koji su neizostavni dio rezervata biosfere. Oslikavanjem murala htjeli smo dati svoj doprinos ovoj važnoj priči, a kroz radionicu djecu i mlade uvesti u svijet grafita i street arta –  dodao je Marko Boko iz Graffiti na Gradele.

Realizacija murala i radionice ne bi bila moguća bez podrške Grada Koprivnice i gradskog komunalnog poduzeća Komunalac koji je bio važna logistička podrška ovom projektu.

Foto: WWF Adria

-Drago nam je da sudjelujemo u ovom hvalevrijednom projektu, te da je upravo Dom mladih mjesto kojeg će krasiti mural rezervata biosfere. Upravo taj mural potaknut će naše građane i podsjetiti ih na sve ono što Komunalac provodi već godinama, a to je  da pravilnim gospodarenjem otpadom pridonosimo dugoročnom cilju očuvanja okoliša, da nastajanje smeća možemo spriječiti ponovnom uporabom predmeta i odvajanjem otpada. Nadamo se da će ovaj mural još više potaknuti građane na brigu o očuvanju prirode i okoliša te na korisnu međusobnu interakciju i razvijanje mašte – rekla je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca d.o.o.

Dan Europske Amazone obilježio se unaprijed i na drugim lokacijama duž rijeke Drave i to 11. srpnja Velikim skokom, tj. zajedničkim skokom više stotina građanki i građana u Svetoj Mariji (Međimurska županija) te u Križnici (Virovitičko-podravska županija), kako bi se na simboličan način ukazalo na važnost očuvanja rijeka i njihovih ekosustava te micanja nepotrebnih barijera koje sprječavaju slobodan tok rijeka.

Foto: WWF Adria

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI