Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
ekoslov
Štuka u ustima ima 700 zuba

Štukolov u Nacionalnom parku Krka:
Opet lov na proždrljivog uljeza – štuku

Štuka u ustima ima 700 zuba

Štuka, proždrljiva riba koja tamani sve manje ribe odreda te koju je netko nepametan donio u rijeku Krku, i dalje prijeti i proždire endemske ribe u Nacionalnom parku Krka. Nakon više sličnih akcija, u Nacionalnom parku Krka je nakon višemjesečnih priprema, kako kažu, krenuo štukolov, izlov invazivnih vrsta ribe, odnosno štuke… 

-Endemične i rijetke slatkovodne ribe uvrštavaju Krku, u ihtiološkom pogledu, u prirodni spomenik od najveće nacionalne i međunarodne vrijednosti. Stoga je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ 2020. godine pokrenula projekt „Rasprostranjenost i stanje populacija ciljanih vrsta slatkovodnih riba NP ‘Krka’“ s ciljem prikupljanja dodatnih podataka o zajednici slatkovodnih riba s obzirom na staništa i rasprostranjenost ciljanih vrsta i zoniranja područja ekološke mreže. Projekt predviđa primjenu specifičnih mjera za očuvanje vrsta, a uključuje i indikatore uspješnosti implementacije tih mjera. – kažu u NP Krka.

Lokalni ribolovac s dvije štuke u ruci (u pozadini labud)

Zbog unesenih invazivnih vrsta koje prijete autohtonim riječnim endemima, izrađen je Protokol za izlov invazivnih vrsta, prema kojemu je proteklog vikenda, u suradnji s tridesetak lokalnih ribiča, duž obala Krke počeo izlov invazivne vrste štuke. Podsjetimo, prva faza štukolova, odnosno izlova štuke ribolovnim alatima i strujom, odnosno elektroagregatom započela je 3. veljače 2018. na području Ćorića jezera/ Brljanskog jezera i 4. veljače 2018. na području manastira Krka.

-Prvi rezultati očekuju se već ove jeseni. S obzirom da je riječ o dugoročnom projektu, njegov uspjeh ovisi o kontinuiranim i organiziranim aktivnostima izlova. Podaci prikupljeni od ribiča – lokacija ulova, vrsta, dužina, težina i broj jedinki – koristit će se za obradu kao jedna od implementiranih metoda za praćenje stanja. JU „Nacionalni park Krka“ prije provedbe projekta održala je sastanke s predstavnicima lokalne zajednice na jednom od kojih su sudjelovali i ravnatelji Uprave za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Predstavnici lokalne zajednice informirani su o planovima JU „NP Krka“ vezanim za projekte očuvanja prirode, bioraznolikosti i autohtonih i endemskih vrsta te smo ih zamolili za suradnju i podršku u njihovu provođenju, kažu u NPK.

Lokalni ribolovac sa štukom u ruci

Ribe su važan bioindikator kvalitete okoliša pa su stanje njihovih populacija i zastupljenost u NP „Krka“ pokazatelj očuvanosti kvalitete vode rijeke Krke. Zakonom o slatkovodnom ribarstvu (NN 63/19) i Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ (NN 123/19), snažno usmjerenim na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti, ribolov je u Parku zabranjen, upravo kako bi se sačuvali bogatstvo i raznolikost ribljeg fonda, poglavito onih riba kojih nema nigdje drugdje na svijetu. Kakav ćemo ekosustav ostaviti novim generacijama, treba zanimati svakog čovjeka, a kontrolirani izlov invazivnih ribljih vrsta korak je k održivom riječnom ekosustavu.

Ribe (Pisces) najbrojnija su skupina kralježnjaka, s oko 28 000 poznatih svojti. U rijeci Krki živi trideset jedna vrsta riba, što je 20,7 % ukupnog broja vrsta riba zabilježenih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja riba zabilježenih u rijeci Krki, 12 (40 %) su endemi. Devet vrsta su endemi jadranskog slijeva, a tri endemi (stenoendemi) rijeke Krke. Izraziti su endemi glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Ugroženi su organskim onečišćenjem voda, promjenom staništa, ribolovom, poribljavanjem alohtonim populacijama riba (ugrožavanjem genetičke raznolikosti) i globalnim zatopljenjem.

Inače, štuku neki nazivaju riječnim vukom. Glava joj podsjeća na bezazleni pačji kjun, no u njoj je čak 700 oštrih zubiju. Priče kažu kako je znala ugristi i čovjeka za nogu ili kravu koja pije za njušku. Jede sve odreda: ribe, žabe, miševe, zmije i jadne ptice koje se dođu napiti vode na rijeku.

Štuka u ustima ima 700 zuba

Navodno je ulov najveće štuke zabilježen u Češkoj: ribetina je bila teška 27 kila i duga 137 cm (!).

Za štuku ribolovci tvrde kako ima izuzetno kvalitetno bijelo meso, pa će akcija od petka možda okončati u loncima i na tanjurima.

Inače ne objavljujemo recepte, ali evo jednoga: Štuka s rezancima u umaku od rajčica.

  1. Luk nasjeckamo, a ribu očistimo i narežemo na odreske debljine 3-4 centimetra.
  2. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, dodamo protisnuti češnjak i pržimo 2-3 minute.
  3. Zatim ulijemo bijelo vino i kuhamo 5-6 minuta dok vino napola ne ispari.
  4. Potom dodamo lovorov list, pelat rajčicu i malo ju izgnječimo te kuhamo dalje na srednje jakoj vatri.
  5. Nakon 7-8 minuta dodamo odreske ribe, kuhamo ih 5 minuta, potom ih okrenemo, posolimo i kuhamo još toliko.
  6. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju.
  7. U zasebnoj ugrijanoj tavi rastopimo maslac, dodamo ocijeđenu tjesteninu, posipamo sjeckanim peršinom, promiješamo i maknemo s vatre.
  8. Na tanjure rasporedimo kuhanu ribu s umakom i tjesteninu te poslužimo.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI