Neovisni novinarski portal
4.10.2022.
divljaštvo / POLITIKA
Milorad Pupovac o napadu na 13-godišnjaka u Vukovaru: Moramo imati jasnu osudu političkih piromana na tom području i zaštititi djecu

Milorad Pupovac o napadu na 13-godišnjaka u Vukovaru:
Moramo imati jasnu osudu političkih piromana na tom području i zaštititi djecu

Brutalni napad iz mržnje 30-godišnjeg pripadnika beogradske navijačke skupine Grobari na maloljetnika, 13-godišnjeg dječaka u Vukovaru, koji je pritom zadobio lakše tjelesne ozljede, a napadnut je samo zato što je nosio zaštitnu maskicu s hrvatskim obilježjima, naišao je na nepodijeljenu osudu. Napadač je priveden i određen mu je jednomjesečni pritvor. Povodom ovog gnjusnog čina, izvanrednu konferenciju za novinare danas je sazvao predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Odlučio je sazvati pressicu, javlja HRT, jer nakon njegove izjave za jednu televiziju i statusa potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na Facebooku, nekima još nije bilo dovoljno kako je SDSS reagirao na tako nemio događaj.

-Želim ponoviti što smo već kazali, takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu, samo zbog toga što je netko na komadu svoje odjeće imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika koje među nama moraju postojati kad su posrijedi bilo navijačke, bilo političke ili neke treće razlike i simboli koji te razlike manifestiraju- izjavio je Pupovac.

Obitelji dječaka još jednom je uputio ispriku zbog onog što je njihovo dijete doživjelo dok je kupovalo kruh u pekarnici te ustvrdio da nema opravdanja za takav nasilnički čin, neovisno o tome što i kako je osoba koja je posegla za nasiljem proživjela tijekom ratnih godina.

No, Pupovac je s današnje konferencije za novinare poslao i posebnu poruku gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi.

– Politički piromani u Vukovaru i na drugim mjestima, koji mene i pripadnike SDSS-a prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje kao rezultat njihova političkog piromanstva, bi trebali shvatiti da su oni ti koji neprestano potpiruju, i kod navijača različitih klubova i kod pripadnika različitih političkih orijentacija, tu vrstu netolerantnih nasilnih radnji. Krajnje je vrijeme- rekao je Pupovac– ili da oni sami shvate da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar, niti se mogu rješavati međuetnički odnosi, nesporazumi i ratna iskustva koja postoje među pripadnicima hrvatske i srpske zajednice u cijeloj Hrvatskoj. Za to je potreban drugačiji pristup, pristup koji će raditi ono što se radilo tijekom mirne reintegracije s politikom međunacionalnog pomirenja. Utoliko smo zabrinuti- poručio je- što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara i njegov zamjenik najavljuju da će ukinuti manjinske škole po modelu A i B jer se to njima ne sviđa. Oni u tome vide problem, a ne vide problem u sebi. Problem vide u nečemu što predstavlja međunarodnim standardima zajamčena prava nacionalnih manjina, pravo na školovanje na vlastitom pismu. Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti. Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći ‘ne’ i u Gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama- kazao je zastupnik SDSS-a.-

Izrazio je zabrinutost što nakon popisa stanovništva kao motiva za političko piromanstvo, pa potom ćirilice i njezinog službenog statusa u Vukovaru i drugim mjestima, Penava i suradnici pronalaze manjinske škole kao glavnu temu kojom će se baviti u tek započetom mandatu.

Na pitanje bi li rigoroznije kažnjavanje nasilnika pridonijelo suzbijanju nasilja iz mržnje , Pupovac je kazao kako su stroge kazne nekad dobra stvar, a nekad ni to nije dovoljno.

-U našem slučaju to neće biti dovoljno- smatra- ni u smislu ZDS, ni u smislu četničkih kokardi. Treba učiniti sve da se osvijesti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području. Moramo zaštititi djecu. Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez da budu žrtve tih simbola i ideologija-poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI