Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Trenutak ispaljenja liganja u svemir

Lignje ispaljene u svemir

Trenutak ispaljenja liganja u svemir

Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za lignje. Lignje su otišle u svemir. Točnije, 128 mladih lignji ispaljeno je raketom u kozmos, kako javlja Američka svemirska agencija NASA. Oni su jučer na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) poslalii 128 mladih lignji ili paralarvi i 5000 mikroskopskih životinja dugoživaca (tardigrada), koji se zbog svojeg izgleda kolokvijalno nazivaju vodeni medvjedići, piše BBC.

Razlog slanja liganja u svemir nije u tome što je danas petak pa su se međunarodni astronauti zaželjeli prženih kolutića liganja, nego znanstveni pokus. Lignje i medvjedići su , zajedno s ostalom opremom za eksperimente, na ISS lansirani na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX, a svrha njihova putovanja do orbitalne ispostave je pomoći znanstvenicima da pronađu odgovore na ključna pitanja o svemirskim letovima i dio su istraživanja o učinku svemirskog leta na složene interakcije između korisnih mikroba i životinja, kako se pojašnjava.

Lignja beba

Stručnjaci su pojasnili da se mlade lignje i vodeni medvjedići koriste jer je njihov imunosni sustav sličan ljudskom.

Eksperiment bi znanstvenicima trebao omogućiti daljnji razvoj zaštitnih mjera čija je svrha očuvanje zdravlja astronauta tijekom dugih svemirskih misija.

NASA u svemir šalje paralarve ili mlade lignje da bi se doznalo kako se odnos lignje i skupine simbiotskih mikroba ponaša u mikrogravitaciji.

“Životinje se, poput ljudi, oslanjaju na svoje mikrobe da bi vlastiti probavni i imunosni sustav održali zdravima. A mi još u potpunosti ne razumijemo na koji način let u svemir utječe na ove korisne interakcije”, rekla je znanstvenica Jamie Foster, dodavši da bi mlade lignje trebale pridonijeti razumijevanju “važnih pitanja o zdravlju životinja”.

Vodeni medvjedići

Prije povratka na Zemlju lignje će biti zamrznute, piše BBC.

Nešto slično se događa i s jadranskim lignjama kojih je sve manje, pa je lignjolovci zamrzavaju tijekom zime kako bi ih ljeti prodavali restoranima za potrebe turista. Osim toga, i domaćima i turistima su puno poznatije smrznute lignje koje dolaze iz daleka: iz Patagonije i drugih udaljenih krajeva, pa zašto onda smrznute lignje ne bi došle iz svemira. Uostalom, u svemiru ne bi trebalo iti velikih troškova i problema sa zamrzavanjem liganja jer je tamo prosječna temperatura  –270,42 ° Celzija.

NASA na ISS šalje i 5000 vodenih medvjedića, mikroskopskih životinja koje mogu preživjeti u različitim ekstremnim okruženjima za razliku od ostalih živih bića.

Trenutak ispaljenja liganja u svemir

-Upravo zbog toga savršeni su za proučavanja o tomu na koji način živa bića reagiraju i kako se prilagođavaju ekstremnim okruženjima. Cilj je iskoristiti dobivene informacije da bi se bolje razumjeli faktori koji utječu na zdravlje astronauta tijekom dugih svemirskih misija, kako kažu u NASA-i.

“Jedan od naših ciljeva je shvatiti na koji način vodeni medvjedići preživljavaju i reproduciraju se u takvom okruženju te pokušati ustanoviti možemo li nešto naučiti o ‘trikovima’ kojima se pritom koriste da bismo ih kasnije iskoristili u zaštiti astronauta”, rekao je Thomas Boothby, voditelj eksperimenta.

Eto, svašta se događa, jadranski lignjolovci rekreativci koji se žale kako je liganja sve manje, sada mogu imati ‘poštu’ za lignjolov i i svemiru, ako se lignje tamo razmnože.

Lignje

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI