Neovisni novinarski portal
27.4.2024.
'rvatska / svemir / vijesti iz hrvatske / vijesti iz svemira
Hrvatski satelit u hrvatskom svemiru: Dogodine ispaljenje satelitića-kockice CroCube

Hrvatski satelit u hrvatskom svemiru:
Dogodine ispaljenje satelitića-kockice CroCube

Hrvatski satelit u hrvatskom svemiru! Dobro zvuči… Čini se kako bi uskoro oko Zemlje mogla letjeti hrvatska kockica veličine 10 cm s kamericom, memorijskom karticom, radiom i pločicom s ugraviranim imenima njegovih autora i sponzora. Budućoj letećoj kockici je ime CroCube, i ističe se kako je to nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram veličine 10x10x10 centimetara.

-Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati 3 puta dnevno otprilike 12 minuta. Prvi hrvatski satelit CroCube predstavljen je u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a trebao bi u veljači biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska. Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu poličicu s ugraviranim najvećim sponzorima. – ističe se.

Blago sponzorima i pokroviteljima, moći će se vrtjeti oko Zemlje dan i noć. Sve dok hrvatski satelit ne izgori u atmosferi. Naime, CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina, pojašnjavaju tvorci satelita.

Voditeljica misije Daniela Jović rekla je da je današnji dan povijesni trenutak za Hrvatsku i njezinu budućnost u svemiru.

– CroCube je malo više od jednog satelita i kada ga promatramo ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje. CroCube predstavlja ogroman korak naprijed u području svemirske tehnologije.  Ova misija pokrenuta je izvan nekakvih tradicionalnih svemirskih agencija. Rezultat je predanosti i suradnje lokalnih stručnjaka, partnera iz Hrvatske i svijeta. Važno je naglasiti da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Njegovo sastavljanje i registracija i pripreme za lansiranje pokazuju da ovdje u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima.To je prva hrvatska kockica u svemiru, ali i kockica koja ide u svemir, koju šaljemo kroz prijateljstvo i zajedništvo s partnerima iz Europske unije. CroCube nas povezuje s međunarodnim partnerima poput Slovačke, Češke, ali i šire. CroCube je također novi poticaj i daljnim koracima Hrvatske prema članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji – rekla je Danijela Jović.

Jović je istaknula da CroCube otvara vrata za budućnost Hrvatske.

CroCube: Pločica s imenima autora i sponzora

– Ovo je prvi korak prema prepoznavanju postojećih kapaciteta i stvaranju pretpostavki za razvoj lokalnih tvrtki inovacija u svemirskom sektoru. Naš tim od 30 članova u proteklih godinu i pol dana pronašao je otprilike šest lokalnih tvrtki spremnih za izazove koje nosi svemirska industrija. Uvjereni smo da naš primjer lansiranja CroCubea motivirati će još više tvrtki i stručnjaka da se usude sanjati i ostvariti svoje snove o svemiru. Prva hrvatska kockica je dokaz da je svemir moguće doseći iz Hrvatske – zaključila je.

Eto, svemir je moguće doseći i iz Hrvatske, uz napomenu kako se Hrvatska prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama i od ranije nalazi u Hrvatskoj.

Poslije predstavljanja satelita CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja, odnosno treba se doznati hoće li hrvatski satelitić izdržati trešnju kada ga ispale u svemir, a da se ne rasklima.

I u hrvatskoj Vladi su ponosni: ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić kazao je da je lansiranje CroCubea ujedno i velika prilika za gospodarstvo Hrvatske.

Možda bi to moglo biti tako, ali jedino da se skupa sa satelitom lansiraju u svemir i vodeći hrvatski političari i njihove političke partije, uključujući i one koji njome vladaju zadnjih desetljeća, te zbog kojih se brojni građani Hrvatske poželjeli ispaliti i odseliti u svemir, ali su radi bolje prometne povezanosti otputovali u Irsku, Njemačku, Švedsku…

-Hrvatska je zemlja inovatora i inovacija. Padobran, torpedo, izmjenična struja, daktiloskopija, brodski kompas, najbrži hiper-auto, sumamed i olovka samo su neki od hrvatskih izuma koji su pomogli svijetu i pokazali pravu sposobnost hrvatskog uma. – ističu u svojoj kampanji iz CroCube momčadi.

Na žalost, Hrvatska će zbog svoje novije povijesti zasigurno postati uzor nevaljalcima u inovacijama kako što bolje opljačkati vlastitu zemlju radi privatnog bogaćenja.

-Najveće hrvatsko tehnološko dostignuće 21. stoljeća. sažima i nadilazi sve dosadašnje tendencije razvoja naprednog hrvatskog društva, zaustavljanja odljeva mozgova i poručuje svijetu da Hrvatska može, zna i hoće, da nije mala za velike stvari, da će se snovi ostvariti! – optimistični su CroCuberi.

Neka tako i bude. Hrvatskom satelitiću želimo sretan put u svemir.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI