Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
vijesti iz svemira
Ilustracija: Sat-Mjesec

Koliko je sati na Mjesecu?:
Amerikanci bi prvi odredili vrijeme u svemiru prije nego opet odu tamo

Ilustracija: Sat-Mjesec

Sjedinjene američke države su naredile državnoj svemirskoj agenciji  NASA-i da odredi koliko je sati na Mjesecu. I ne samo to: naložili su im da stvore jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela dok, kako kaže agencijska vlast,  traje nadmetanje vlada i privatnih tvrtki u svemiru.

Što to znači? Valjda misle kako će, ako ranije odrede koliko je sati na Mjesecu, imati veća prava na mjesečeve nekretnine, rudna bogatstva i ostalo što je već eksploatirano na Zemlji.

Budući da Sjedinjene Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

“Dok NASA, privatne tvrtke i svemirske agencije diljem svijeta pokreću misije na Mjesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i točnosti”, priopćio je zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Steve Welby.

Rekao je da “vrijeme različito prolazi” ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela.

“Dosljedna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspješne sposobnosti svemirske situacijske svijesti, navigaciju i komunikaciju”, rekao je Welby.

Bijela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vrijeme ili LTC bude povezano s koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u cijelom svijetu za reguliranje vremena na Zemlji.

Bijela kuća uputila je NASA-u da surađuje s ministarstvima trgovine, obrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebice u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

“Baš kao što se zemaljsko vrijeme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mjesecu mogao bi postaviti lunarno vrijeme”, priopćio je OSTP.

SAD planira povratak na Mjesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo slijetanje čovječanstva na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine – 54 godine kasnije.

A kad već slete na Mjesec, valjda bi htjeli znati koliko je tamo sati.

Ilustracija: mjesec – sat

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI