Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA / šibenik
Konstituirana Šibensko-kninska županijska skupština: S.Petrina predsjednik Skupštine iz koje je nekoć izbacivan, Dujić mu ostaje jedini za oštre duele…

Konstituirana Šibensko-kninska županijska skupština:
S.Petrina predsjednik Skupštine iz koje je nekoć izbacivan, Dujić mu ostaje jedini za oštre duele…

U Drnišu je danas konstituirana nova Skupština Šibensko-kninske županije u kojoj vladajuću većinu, s trenutno 19, od ukupno 37, vijećnika čini grupacija NL Stipe Petrine, Lista Marka Jelića, SDP, te koalicja Most, Loza Domovinski pokret.  HDZ sa svojih 14 mandata, i Hrvatski suverenisti s dva, ostaju u oporbi. Za predsjednika skupštine, s 21 glasom potpore, izabran je Stipe Petrina, a podršku su mu uskratili vijećnici HDZ-a ( 14 ) dok su dva vijećnika Hrvatskih suverenista bila suzdržana. Izborom na čelnu poziciju u ŽS Stipe Petrina je napokon došao na svoje! Skupština s koje je svojevremeno bio izbacivan, za što su posebno angažirani zaštitari iz susjednog Zadra, sada je pod njegovom „komandom“.

Da će zadržati polemičan ton, ponajviše obilježen duelom Dujić- Petrina, samo sada u obrnutim ulogama, pokazala je već i ova prva, u osnovi svečana sjednica ŽS. Vladajuća grupacija je redom predložila radna tijela Skupštine bez predstavnika oporbe, što je izazvalo nezadovoljstvo HDZ-ovog Nediljka Dujića,  pa je čak odbio i predsjedati Skupštinom do izbora novog predsjednika, kao prvi s liste koja je osvojila najviše mandata. Je li to omaška ili namjera?

No, Lozin Ivica Ledenko velikodušno im je ustupio mjesta predstavnika svoje liste ( Most, Loza, DP ), pa se problem amortizirao najavom da će HDZ svoje članove predložiti na idućoj radnoj sjednici, a Petrina se ispričao kolegama u oporbi što su na njih zaboravili kod formiranja radnih tijela.

U nastavku sjednice  vijećnici su položili svečanu prisegu a potom su izabrani predsjednik ( Stipe Petrina ) i potpredsjednik Skupštine (  Branko Dželalija, Loza, Most , DP ).

Ledenko je oporbi poručio da ih nije okupila „pasja vjera“ nego vjera  u bolju Šibensko-kninsku županiju, županiju jednakih, koja će krenuti naprijed, i najavio zamrzavanje mandata.

Hrvoje Zekanović je u nekoliko navrata podvukao kako je riječ o vladajućoj koaliciji koju čini i SDSS, i da to građani moraju znati, „sve je to legitimno, nemojte se sramiti“. Na to je reagirao i vijećnik SDSS-a primjećujući kako nekima nije dosad smetalo što su ih podržavali, pozvao da se s njima ne loptaju u Skupštini, te poručio: Vidjet ćete da je SDSS hrvatska stranka, naša stranka“.

I Stipe Petrina je u svom nastupnom govoru, bez kojega bi rado bio prošao, nepretneciozno tek kazao kako je ovo samo još jedna politička utakmica, „ svi dođu i prođu, pa ćemo tako i mi proći, ali jedino me smeta gospodine Zekanoviću što vi toliko inzistirate na tome tko je s kim u koaliciji. Pa svih 37 vijećnika su ravnopravni u ŽS, svi živimo u istoj Hrvatskoj i besmisleno je da se dijelimo. Vjerujem u podršku svih za dobre projekte i vjerujem da ćemo stati konstruktivni u poboljšanju uvjeta života u ovoj županiji“- poručio je Petrina.

Župan Marko Jelić u svom obraćanju Skupštini je podvukao kako je izabran s velikom većinom glasova, zajedno sa svojim zamjenicima ( Iris Ukić Kotarac, Ognjen Vukmirović ).

– Meni su svi jednaki, i nema potrebe da se dijelimo , osobno me to rastužuje. Ja sam s brojnima od vas ovdje i dosad surađivao, najčešće konstruktivno. Ovo nisu bili ideološki izbori, ovo su bili komunalni izbori i ovo je Skupština koja se bavi komunalnim pitanjima. Moja, i vrata županijske uprave bit će vam uvijek otvorena za sve što vam treba i što vas zanima- rekao je Jelić i poželio vijećnicima uspješan rad, uz nadu da će biti demokratični, inkluzivni i da će raditi na opće dobro.

Ovaj saziv Županijske skupštine sasvim sigurno, ma koliko nastavio tradiciju verbalnog prepucavanja između Dujića i Petrine, zasigurno neće biti ni približno incidentan kao prošli. Dobrim dijelom i zbog činjenice da je dosad Petrina vodio i žešće duele s bivšim županom Goranom Paukom, nego s Dujićem, a novi župan Marko Jelić, osim što je po sebi pomirljiviji i smireniji tip, na tu je dužnost došao i uz veliku podršku Stipe Petrine.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI