Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
knin / šokantno
Knin u žalosti, otac tragično preminulog dječaka, pušten na slobodu…

Knin u žalosti, otac tragično preminulog dječaka, pušten na slobodu…

U Kninu je sutra Dan žalosti. Sa zastavama na pola koplja, s tišinom u ugostiteljskim objektima i na svim javnim mjestima. Kako priliči žalovanju za jednim nesretno okončanim dječjim životom koji jedva da je počeo.  Grad je zapravo u šoku i žalosti od jučer, 8. lipnja 2021., otkako se dogodila tragična smrt petogodišnjeg dječaka koji je nesretno izgubio život, ostavljen u automobilu svoga oca, na 28 stupnjeva, koliko je Knin jučer bilježio u hladu. Kninjani ne pamte ovakvu tragediju…

Pusti kninski trg (foto TRIS/G.Šimac)

 Prema neslužbenoj rekonstrukciji događaja 34-godišnji otac tog je jutra majku i dječaka povezao automobilom s namjerom da suprugu odveze na posao, a potom dječaka u vrtić, prije negoli i sam ode na posao. Majka je na posao uredno stigla,  na vrijeme je došao na svoj posao u vojarnu i otac, profesionalni vojnik, jedino njihov dječak vrtića nije ugledao. Otac je usnulog dječaka ostavio na zadnjem sjedištu automobila i potpuno zaboravio na njega. Dijete je ostalo u zatvorenom, tijekom dana pregrijanom, vozilu na parkiralištu u Jovićevoj ulici.

Tek kada je majka oko 15 sati otišla u vrtić po svoga dječaka i saznala da tog dana nije ni došao, nastala je panika. Odmah je zvala supruga kako bi saznala gdje je dijete, ali on je uvjeravao da ga je ostavio u vrtiću. No, kako dječaka u vrtiću nije bilo, otac je panično pojurio prema svom parkiranom crnom BMW-u i pronašao sina u besvjesnom stanju tamo gdje ga je tog jutra i ostavio. Reanimiraje djeteta nije pomoglo, njegov se život ugasio, a da nitko i ne zna je li dozivao, plakao, molio pomoć, ili je samo tiho, savladan vrućinom i dehidracijom, otišao. Suočen s prizorom, otac se, kako se govori, srušio u nesvijest.

 Danas se o tragediji oglasila policija koja je 34-godišnjeg oca preminulog djeteta privela te je nad njim provedena kriminalistička obrada o čijim je rezultatima izvijestila javnost.

-Utvrđeno je da je osumnjičeni 8.lipnja u jutarnjim satima u Kninu neodgovornim postupanjem prema svom djetetu grubo zanemario roditeljsku dužnost te time prouzročio njegovu smrt- priopćila je policija, navodeći i da je osumnjičeni, uz kaznenu prijavu ŽDO u Šibeniku, predan pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske. Šokirani su bili i istražitelji, i ljudi koji su dječaka pronašli, kako je kazao glasnogovornik PU šibensko-kninske Šime Pavić, naglašavajući da okolnosti tragedije još nisu poznate, te „nećemo prejudicirati kako je do toga došlo, to ćemo utvrditi kriminalističkim istraživanjem“, rekao je Pavić.

Poslijepodne je i DORH objavio priopćenje u kojem se govori o 34-godišnjaku koji je jučer ujutro u Kninu u automobilu ostavio i zaboravio dijete koje je u vozilu i preminulo. DORH navodi da je otac ( 34-godišnjak ) ispitan te potom pušten na slobodu jer nisu postojali zakonski uvjeti za zadržavanje u istražnom zatvoru.

-U Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku ispitan je hrvatski državljanin (1987.) koji je priveden uz kaznenu prijavu zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona.

Prema navodima kaznene prijave, postoji osnova sumnje da osumnjičeni 34-godišnjak, 8. lipnja 2021. oko 8:00 u Kninu, iz nepoznatih razloga nije odvezao dijete (2015.) u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu. Kada je oko 15:00, nakon poziva supruge, otišao do automobila, zatekao je dijete bez svijesti te ga je iznio iz automobila. Djelatnici hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15:30 konstatirana smrt djeteta”, priopćio je DORH, napominjući da će o daljnjem postupanju Državnog odvjetništva biti odlučeno kada dobiju rezultate pregleda i obdukcije djeteta.

Kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić, koji broji jedva nekoliko dana na toj dužnosti, zgromljen je ovim strašnim događajem, kao i svi Kninjani koji nesreću doživljavaju kao vlastiti gubitak.

-Mlada obitelj ostala je bez svog malog člana. Svi smo šokirani, građani me zovu cijelo vrijeme. Odmah sam sazvao sve pročelnike da pripreme odluke o proglašenju Dana žalosti  u Kninu, u četvrtak, 10. lipnja. Ovo je mali grad- kazao je gradonačelnik Ćaćić–  svi se mi poznajemo i svi doživljavamo ovakve tragedije kao gubitak za sve nas- izjavio je medijima, i sam duboko pogođen.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI