Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
eu / POLITIKA
“Fredova rezolucija” usvojena u Europskom parlamentu: Nema zabrane pobačaja!

“Fredova rezolucija” usvojena u Europskom parlamentu:
Nema zabrane pobačaja!

Predrag Fred Matić je uspio! Europski parlament usvojio je u četvrtak njegovo izvješće ( rezoluciju ) o seksualnom i reproduktivnom zdravlju žena i odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke. Zabrane pobačaja u Hrvatskoj neće biti, svim “markićkama” unatoč i svim “suverenističkim” intervencijama u seksualna i reproduktivna prava žena.

Nimalo neočekivano, tek što je u EP-u “Fredova rezolucija” prihvaćena, kod kuće su se konzervativne političke snage digle ” na sve četiri”. Najglasniji su u tome Zekanovićevi “suverenisti”.

Nitko na “Fredovu rezoluciju” nije ostao hladan. Ili je dočekana s oduševljenjem, ili sa žestokim otporom, od Crkve do konzervativnih političkih opcija u Saboru i izvan njega.

Rezolucijom se apelira na sve države članice Europske unije da uvedu u škole cjelovit ” seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja”. Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj te naglašava da je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja”.

Rezolucijom se države članice obvezuju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače.

Ovako sročena i kolokvijalno nazvana “Fredova rezolucija” usvojena je u Europskom parlamentu sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana glasa. A to “znači da konačno postoji rezolutan stav da svatko u EU “mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim usluga”, kako je objavio Matić oduševljeno slaveći prihvaćanje rezolucije u EP-u koja jamči seksualna i reproduktivna prava za 250 milijuna žena u Uniji.

-Po meni, ovo je izniman dokument i želim čestitati zastupniku Matiću na ogromnom uspjehu- izjavila je danas na N1 televiziji zastupnica lijevo-zelene koalicije Sandra Benčić.

-Smatram da će sada bez obzira na ove pokušaje da se ta rezolucija ne provodi, pokušaje da je se na bilo koji način umanji, da će biti snažna poruka vladama da su reproduktivna i seksualna prava žena dio prava na zdravlje i da će se poštovati- kazala je s optimizmom Benčić, ocjenjujući da su post festum zahtjevi nekih zastupnika da se i u Hrvatskom saboru otvori rasprava o rezoluciji, bespredmetni.

-Ja mogu razumjeti da se netko protivi pobačaju i da na osobnoj razini smatra nečim što ne bi trebalo biti u zakonu. To je nečiji stav i to je shvatljivo. Međutim, ova rezolucija sama po sebi ne ide iznad onoga iznad čega ide naš  zakon. Naš zakon kaže i po pitanju priziva savjesti da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, ali da su bolnice dužne osigurati dovoljan broj liječnika koji nemaju priziv savjesti kako bi mogla omogućiti pobačaj onima koji žele- dodala je Benčić, posebno naglašavajući  da se u Hrvatskoj neće dogoditi zabrana pobačaja  jer više od 70 posto žena i muškaraca u ovoj zemlji smatra da pitanja pobačaja, kontracepcije i  reproduktivnih prava trebaju u najmanju ruku ostati kako su sada regulirana. Desnici neće proći zabrana pobačaja, zaključila je, naprosto stoga što građani to tako ne vide kao oni.

Prijedlog rezolucije SDP-ovog Freda Matića naišao je na kritike i osporavanja na desnom političkom spektru zbog “navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a”. Naravno, svi HDZ-ovi eurozastupnici bili su protiv “Fredove rezolucije”, a zanimljiva je opservacija Tomislava Sokola ( HDZ ) koji je u raspravi kazao da je Matić izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj…

Europski “pučani” parirali su Matiću vlastitom rezolucijom kojom se, uz ostalo, afirmira pravo liječnika na priziv savjesti i ne poziva države članice EU-a da osiguraju dostupnost pobačaja, već smatraju da je to pitanje u nadležnosti svake države članice samostalno.

Sa samostalnim prijedlogom rezolucije izašli su pred parlament i Europski konzervativci i reformisti ( ECR ) koji su čak tražili da se Matićevo izvješće skine s dnevnog reda, ali to nije prošlo.

Nakon burne rasprave Europski parlament većinom glasova je usvojio “Fredovu rezoluciju”, radi koje su Hrvatski suverenisti promptno sazvali konferenciju za novinare…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI