Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
nevolje / POLITIKA / potresno
Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu od potresa u klin, ministar Darko Horvat u ploču! Tko govori istinu?

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu od potresa u klin, ministar Darko Horvat u ploču! Tko govori istinu?

Otkako je imenovan na čelo Fonda za obnovu od potresa Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Damir Vanđelić se  po prvi put danas obratio javnosti s podacima Fonda o tijeku obnove, odnosno razlozima njezine blokade i 14-mjesečnog stagniranja. Najveće usko grlo, izjavio je, su neobrađeni zahtjevi, a što je u ingerenciji Ministarstva graditeljstva, i presporo donošenje odluka o obnovi. Pritom je, kad je o zahtjevima riječ,  Zagreb najloši, a Sisačko-moslavačka županija najbolja.

Ministar poduzetništva Darko Horvat (Foto: Tris/H. Pavić)

Protivno ravnatelju Fonda, ministar graditeljstva Darko Horvat tvrdi da su napokon demistificirani zahtjevi i da njihovo ispunjavanje i podnošenje  uopće nije tako zahtjevan posao kao što se sustavno isticalo. Ministar, štoviše, tvrdi da je riješeno više zahtjeva negoli to navodi Vanđelić i, nakon punih 14 mjeseci od potresa,  najavljuje značajno ubrzanje obnove koja, zapravo i nije krenula. U stilu, nije važno je li to točno, važno je da dobro zvuči…

Prema podacima Fonda u dva razorna potresa, na zagrebačkom i petrinjskom području, oštećeno je 18.905 zgrada, a na adresu Ministarstva graditeljstva stiglo je dosad 11.238 zahtjeva građana za obnovu. U podnošenju zahtjeva najbolja je Sisačko-moslavačka županija, a najlošije u tome stoji Zagreb, pri čemu Vanđelić ocjenjuje da je to zbog toga što u Sisačko-moslavačkoj županiji posao obnove koordinira i vodi Stožer koji je svoju zadaću odradio vojnički!

Do danas su, naveo je,  od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimili 19 odluka, 98 privremenih odluka i 47 zaključaka, na temelju kojih je obavljeno preko Fonda 104 postupka nabave. Kod privremenih odluka i zaključaka Ministarstvo je zatražilo od Fonda utvrđivanje nekih dodatnih činjenica vezanih za površinu zgrade,  konstrukcije itd. I što se Fonda tiče, trenutno im nema druge nego sjediti i čekati nove odluke Ministarstva, jer što su imali to su odradili , i sve novčane obaveze prema pristiglim odlukama platili. Preostaje , izjavio je ravnatelj Fonda za obnovu, 97  posto zahtjeva tek  pregledati!

Nije do Fonda, u najkraćem će Vanđelić, jer Fond je samo jedna karika u lancu obnove, što je važno znati s obzirom da neki apsolutno ne razumiju kako funkcionira Zakon o obnovi. A Zakon kaže da je prva započeta  obnova, nakon 446 dana, ona u Fabijanićevoj 14.!

-Jučer smo u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi svjedočili prvom rušenju kuće koja je stradala u potresu, sljedeće rušenje planirano je za ponedjeljak, te još jedno u idućem tjednu. To su jedine tri odluke o uklanjanju zgrada koje smo zaprimili, ali me veseli čuti najave ministra Horvata da je prema Fondu krenulo još nekoliko desetaka odluka. Preostalih 16, od 19 zaprimljenih odluka, odnosi se na isplatu novčane pomoći. Nakon ta preostala dva rušenja idući tjedan, sve odluke koje smo zaprimili od Ministarstva ćemo i provesti-   kazao je Vanđelić, prenosi tportal, de facto demantirajući ministra Horvata koji se pohvalio s čak tri objekta na kojima je započelo rušenje, odnosno uklanjanje( !? ) Blago stradalnicima od potresa na takvoj dinamici Ministarstva graditeljstva preko kojega idu zahtjevi građana i koje donosi odluke o obnovi, ritmom dvije odluke tjedno!!!

Vanđelić je upozorio i na problem cijena, jer po ponuđenim, nerealno niskim, cijenama za rušenje ( uklanjanje) oštećenih objekata, nitko se ne želi prijaviti za taj posao, pa će trebati osigurati  donacije da bi se troškovi rušenja podmirili, dok se cijene ne promijene, a na što, naglasio je ravnatelj, iz Fonda upozoravaju već četiri mjeseca. Fond je i kadrovski potkapacitiran,  ovog trenutka njegova planirana popunjenost nije veća od 35 posto, ali, zbog sporosti u donošenju odluka o obnovi,  to je  ovog trenutka sasvim dostatan broj, jer je odluka premalo.

O čemu se tu, dakle, radi? Ministar Horvat govori jedno, a ravnatelj Fonda, Vanđelić nešto sasvim drugo. No, očito da bi izbjegao izravno konfrontiranje s ministrom, s radom čijeg ministarstva u procesu obnove besumnje nije zadovoljan, Vanđelić razlog za evidentnu kontradiktonost nalazi u tome da dio odluka koje Ministarstvo obradi ide građanima izravno, a dio u Fond. Ali, Horvat mjesecima zna za te probleme, ali unatoč upozorenjima, od preko 11 tisuća prispjelih zahtjeva građana obrađeno ih je u 14 mjeseci tek par posto.  Neshvatljivo mali, sasvim simboličan broj…, a upravo su zahtjevi u slučaju Zagreba najveći problem, odnosno premali broj obrađenih zahtjeva najveće je usko grlo u ovom procesu, ocijenio je Vanđelić i podvukao da su podaci koje iznosi apsolutno točni. Pa je iz toga sasvim logično proizašao zaključak kako ministar Horvat ne govori istinu o stvarnom stanju s obnovom nakon potresa.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI