Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
hadeze / izborište / POLITIKA
Žestoka postizborna bitka HDZ-a za Šibensko-kninsku županiju : Pauk žestoko krenuo na Jelića, tvrdi da je marioneta Stipe Petrine, “psovača s plakata”…

Žestoka postizborna bitka HDZ-a za Šibensko-kninsku županiju :
Pauk žestoko krenuo na Jelića, tvrdi da je marioneta Stipe Petrine, “psovača s plakata”…

Nakon gotovo tri desetljeća vladavine HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji, koju je stranka ponosno nazivala svojom utvrdom, bastionom, tvrđavom, nedjeljni lokalni izbori donose ozbiljne promjene. Po prvi put HDZ bi mogao ostati bez većine u Županijskoj skupštini, jer je ona, čini se, već u rukama antihadezeovskog pakta. Izgledno je da će kod konstituiranja Skupštine HDZ biti oporba.

No, to se može promijeniti naknadnim izborom još dva vijećnika srpske nacionalne manjine ( ukupno ih po Zakonu pripadaju četiri mjesta, a u nedjelju su izabrana tek dva vijećnika ) , a s kim će oni nakon toga u savez, vidjet ćemo. Rok za održavanje dopunskih izbora za vijećnike nacionalne manjine je 90 dana. Do tada će biti uvelike poznato tko je novi župan, a za očekivati je da će se njemu manjinci i prikloniti.

Marko Jelić (Foto: Tris/H. Pavić)

Drugo, malo tko bi se prije izbora bio spreman kladiti na donedavnog kninskog gradonačelnika Marka Jelića da će u prvom krugu uspjeti čak pobijediti dosad neprikosnovenog dugogodišnjeg HDZ-ovog župana Gorana Pauka. Ali, dogodilo se. Jelićeva prednost je na razini simbolične, za svega 187 glasova više dobio je prvu rundu s Paukom. U drugi krug ulaze gotovo izjednačeni, ali je psihološka prednost ipak Jelićeva.

U ovu bitku Jelić ulazi puno relaksiraniji od Pauka, jer, kako je više puta i sam apostrofirao, on od politike ne živi. Doktor znanosti, Marko Jelić,  profesor je na kninskom Veleučilištu na kojem je predavao i tijekom gradonačelničkog mandata, a ne uspije li osvojiti povjerenje birača za dužnost novog župana, uvijek ga čeka njegov primarni posao profesora i znanstvenika.

Pauk ima puno više razloga za nervozu i na njemu je neusporedivo veći pritisak. I stranke, koja je računala da je njegova pozicija i u novom mandatu neupitna, ali i osiguranja egzistencije za svoju obitelj. I sam je na jednoj televiziji, dosta neoprezno i kontraproduktivno za nastavak kampanje, na ( ne baš umjesno ) pitanje hoće li mu biti žao izgubi li ovu bitku, pogotovo jer je i na čelu Zajednice županija po drugi put, kazao kako je odgovor predvidiv. Naravno da će mu biti žao. Jer, rekao je, za razliku od Marka Jelića koji se premišlja hoće li, ako bude izabran za župana i dalje ostati i na Veleučilištu, ili neće, “ja nemam alternativu”, rekao je sasvim iskreno. I na svoju štetu!

S obzirom da je Pauku funkcija župana de facto jedini posao već godinama, a o pričuvnom nije ni razmišljao, u nastavak kampanje, za razliku od Jelića, ulazi naoružan svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima. Pauk je već najavio da će ovu drugu rundu, do odlučujućeg ogleda na biralištima 30.svibnja, biti dominantno fokusiran na osobu svoga protukandidata, da će na sve načine pokušati razotkriti tko je Marko Jelić, i još više tko stoji iza njega, a stoji ni manje ni više nego “psovač s plakata”, Stipe Petrina.

Aktualni HDZ-ov župan sada se obraća biračima Šibenika, vjeruje da tu ima još prostora za njegov rast, i ponajviše se ufa da ponosni Šibenik, kako je rekao, neće dozvoliti da mu u Šibeniku, koji je sjedište županije, stoluje netko tko ne živi u Šibeniku, i umjesto koga će iz sjene upravljati Gradom i ŽupanijomStipe Petrina. Zanimljivo je da netko iz HDZ-a igra na tu kartu kod toliko načelnika i gradonačelnika koji upravljaju općinama i gradovima u kojima ne žive…( !? )

Povijest “rata” između Petrine i Pauka je duga. Još od vremena kada je Stipi Petrini bilo zapriječeno konzumiranje na izborima legalno osvojenog vijećničkog mandata u Županijskoj skupštini, zbog, kako je to tada zakon definirao, nespojivosti funkcija ( općinskog načelnika i županijskog vijećnika). Petrina je odbijao prihvatiti takvo tumačenje, jer su istodobno u Saboru, bez ikakvih zakonskih zapreka, sjedili brojni gradonačelnici. Dolazio je na sjednice Skupštine županije gdje su ga dočekivali zadarski zaštitari, posebno angažirani radi njegovog “discipliniranja”, i izbacivali van. No, na idućim izborima, zakon je redefinirao ovu vrst limita, Stipe Petrina ponovo je dobio mandat u Županijskoj skupštini, ovog puta nije bilo zakonske inkopatibilnosti funkcija, i četiri godine kontinuirano je govornicu ŽS koristio za žestoku kritiku HDZ-a i njihova župana Pauka. Katkad je ta kritika prelazila mjeru prihvatljive javne komunikacije, ali Stipu više nitko iz vijećnice nije izbacivao…

I sada, imati Petrinu kao sivu eminenciju u županiji, temeljem sedam mandata koje je izborila njegova lista, a možebitno i uz župana ( Marka Jelića ) kojega je izravno podržala NL Stipe Petrine te kandidirala za dožupanicu Iris Ukić Kotarac, jedno od vodećih imena NLSP-a, e to Goran Pauk smatra nepodnošljivim, neprihvatljivim i za interese Grada i Županije štetnim. Zato je već najavio vatrenu kampanju u ovih desetak dana ne bi li raskrinkao, kako veli, tu perfidnu podvalu koja se žiteljima županije šibensko-kninske sprema, u slučaju pobjede Marka Jelića.

Ali, to svakako nije dobra strategija. Jer, Petrina i njegove kolege s liste su voljom birača na izborima postali druga politička snaga i u Gradu i u Županiji. To se ne može osporiti. Stoga, pucanje iz svih oružja po primoštenskom načelniku u drugom krugu izbora za župana, u kojem Petrina ne sudjeluje, osim što dovodi u pitanje racionalnost i razboritost onih koji su mu dali glas, vrijeđa i samog Jelića, čiji se integritet kao osobe i političara, dezavuira tezom da je “nečija marioneta”. Na negativnu kampanju ljudi često odgovore otporom. Nije li se upravo to dogodilo HDZ-ovom Davoru Filipoviću u Zagrebu? A ako nastavi u istom tonu kako je započeo nakon nedjeljnih izbora, to isto, vjerojatno, čeka i Miroslava Škoru, lidera Domovinskog pokreta. Zašto bi bilo drugačije s Paukom…?

Goran Pauk/Foto:Tris/J.Krnić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI