Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
POLITIKA / zdravlje
Vrije u KBC-u Sestre milosrdnice: Ravnatelj Zovak podnio ostavku, Zadravec se ne čudi, novi v.d. bi, kaže, i ona mogla biti…

Vrije u KBC-u Sestre milosrdnice:
Ravnatelj Zovak podnio ostavku, Zadravec se ne čudi, novi v.d. bi, kaže, i ona mogla biti…

Situacija u KBC-u Sestre milosrdnice sve više eskalira, a ministar zdravstva Vili Beroš ponaša se kao da ga se to nimalo ne tiče. Ministar je fokusiran na cijepljenje, kojim pokušava vratiti povjerenje i popularnost koju je uživao kod građana na početku pandemije. A sustav kojemu je na čelu, po njemu se može i urušiti, a da i ne trepne. Uostalom, bolnice imaju svoje ravnatelje i upravna vijeća, na njima je da osiguraju normalno funkcioniranje ustanova. A kad to ne uspijevaju, zar ministar zdravstva to treba nezainteresirano promatrati?

Prof. dr. Mario Zovak podnio je ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice , koju bi sutra, kako se očekuje, trebalo prihvatiti Upravno vijeće. Razloge ostavke Zovak je objasnio u priopćenju u kojem kaže:
Poštovani, s današnjim danom dajem ostavku na mjesto v. d. Ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.
Od 2003. sudjelujem u radu Ravnateljstva KBC-a, kao pomoćnik Ravnatelja, zamjenik Ravnatelja, savjetnik Ravnatelja, Ravnatelj i na kraju v.d. Ravnatelja.
U svom sam radu uz rad na Klinici za kirurgiju čiji sam Predstojnik od 2011. pokušao dati svoj maksimalni doprinos razvoju i napretku KBC-a Sestre milosrdnice. Ostvarili smo više projekata čime smo osigurali opstojnost KBC-a koji je prema učinjenom druga najveća bolnička ustanova u RH, i to upravo u ova teška vremena pandemije, potresa i teške financijske situacije u hrvatskom zdravstvu.
Prema prethodnom dogovoru s UV ostavku dajem neposredno pred otvaranje natječaja za Ravnatelja KBC-a, a kako bismo uklonili i najmanju natruhu prigovora u procesu kandidiranja poštovanih kolegica i kolega koji imaju ambiciju voditi ovu uglednu ustanovu.
Istovremeno smo svjedoci kriznih situacija koje KBC prolazi, od kojih je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a. Ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a sa čvrstim mandatom.
Veliku zahvalu dugujem UV naše ustanove na čelu s g. Tomislavom Dulibićem koji svoju funkciju Predsjednika obnaša ne formalno, već doista kroz borbu za financijski i stručni status ove ugledne ustanove koja ove godine obilježava 175 godina postojanja.
Budućoj Upravi želim puno uspjeha u radu na boljitak KBC-a Sestre milosrdnice, naših bolesnika i djelatnika. Stojim na raspolaganju za stručnu suradnju u budućnosti.

Predsjendik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić najavio je, kako javlja N1, za sutra sjednicu UV-a i nestranačku ali stručnu osobu za novog v.d. ravnatelja KBC-a. O dosadašnjem v.d. ravnatelja Zovaku ima samo riječi hvale: Ravnatelj Zovak je vrhunski kirurg, predstojnik klinike za kirurgiju i ostat će na toj poziciji. Jako dobro je- kaže Dulibić– obavljao posao ravnatelja. Zovak je htio još prošlu jesen podnijeti ostavku, ali ga je Dulibić, kako je izjavo, molio zbog koronakrize da to ne čini.

A kad je riječ o , čini se, glavnom remetilačkom faktoru u KBC-u Dijani Zadravec, državni tajnik i predsjednik UV-a kaže da se prof. Zadravec ne želi baviti, da su mu pacijenti broj jedan, a ugled bolnice broj dva. O sudbini Zadravec odlučit će unutarnji nadzor, i ako on pokaže da je Zadravec prekršila pravila ponašanja, Dulibić očekuje da će je novi v.d. ravnatelja razriješiti, a ako je postupala u skladu s pravilima, nastavit će raditi.

Što se tiče optužbi Dijane Zadravec o nezakonitim radnjama nekih kolega u bolnici, upozorena je na ozbiljnost svojih tvrdnji, koje je, nota bene, Zovak demantirao i Upravno vijeće uvjeravao da nema nikakvih malverzacija. Zbog takvih optužbi prof. Zadravec, doktor Kalaušek je podnio tužbu za povredu časti i ugleda, o čemu će pravorijek kazati sud.

Predstojnica Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Dijana Zadravec, pak, nije iznenađena ostavkom v.d. ravnatelja Zovaka, i kako je kazala na N1, naslutila je da će povući takav potez.

-Ostavka me nije iznenadila budući da sam kroz njegovo ponašanje u zadnje vrijeme naslutila da će se to dogoditi. Želim mu, bez obzira što nismo ostvarili dobru suradnju, sve najbolje.

Na prijavu za mobing koju je protiv Zadravec podnijelo 17 djelatnika Klinike za tumore, tvrdi da je orkestrirani napad u čijoj pozadini stoje “veći igrači”, a to su, veli, sestre i radiološki tehnolozi od kojih je njih 13 razaznala… Misli da je radiološke tehnologe najviše “zapeklo” što je zatražila transparentno vođenje liste čekanja za naručivanje onkoloških pacijenata na MR. Smatra da je time dirnula u njihove male interese i privilegije. Odbija teze kako je kolektiv ne želi, to je samo manja skupina koja ima interese u velikim poliklinikama, kaže Zadravec, i dodaje kako u zadnje vrijeme ima veliku podršku građana koji je zaustavljaju na cesti, daju joj potporu putem mailova, pokazuju joj palac gore, građani su, kaže, prepoznali njezinu borbu protiv korupcije… Navodi i kako je više puta prijavljivala falsificiranje službenih dokumenata i stjecanje nepripadajuće materijalne koristi i doktora Kalouseka i doktora Čulu ŽDO-u, a u kojoj je fazi istraga, to ne zna. 

Zadravec smatra čak i da bi do izbora novog ravnatelja i ona mogla biti v.d. jer poznaje poslovne procese u bolnici. Nada se da to neće biti nitko iz “ove kriminalne interesne skupine koja mene napada svim sredstvima”. Ne osjeća se nimalo odgovornom za ostavku v.d. ravnatelja Marija Zovaka.

S ministrom Berošem je 15 godina vrlo dobro surađivala, a njihovi su se odnosi zahladili njegovim imenovanjem za ministra. Bi li prihvatila, u slučaju Beroševe smjene, i mjesto ministrice kad bi je premijer pozvao?

Na to pitanje Zadravec, sveučilišna profesorica s 25 godina karijere, članica HDZ-a od 2014., kaže:

-Prihvatila bih ponudu za v.d. ravnatelja KBC-a, a što se tiče mjesta ministra, mislim da Beroš još nije dao ostavku, niti sam čula da se to priprema.

I dok jedni daju ostavke, drugi ambiciozno čekaju da dođu na red za ravnateljski stolac, a prof. Zadravec možebitno i za onaj ministarski, iz KBC-a zaposlenici odlaze. Među njima i velik broj radiologa. O svojim razlozima za napuštanja Klinike očitovali su se u pismu v.d. ravnatelju Zovaku, predsjedniku Upravnog vijeća Tomislavu Dulibiću i Povjerenstvu za unutarnji nadzor, u kojem za sve optužuju predstojnicu Zavoda za radiologiju Dijanu Zadravec. Od 2016. Kliniku za tumore napustilo je sedam radiologa, redom, kako navode, zbog loših uvjeta za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju.

A dok se na KBC-u Sestre milosrdnice sustav raspada, optužbe za mobing s jedne, a za kriminal i korupciju s druge strane, pljušte, ravnatelj podnosi ostavku, ugled Klinike se srozava, a ministar Beroš– cijepi. Bolnice imaju svoje ravnatelje i upravna vijeća, na njima je da upostave red …

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI