Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
klima(nje) / KULTURA
Vjetropirasta priča meteodramatičara Vakule i karikaturiste Titanika za male i velike

Vjetropirasta priča meteodramatičara Vakule i karikaturiste Titanika za male i velike

Nik Titanik i Zoran Vakula, u zajedničkom projektu? Što se iz toga može izroditi? Pa, vrlo jednostavno- serija meteoslikovnica pod egidom “Vremenaste priče”. Prva od njih, koja će ugledati svjetlo dana, je “Vjetropirasta”. A koliko su vjetropirasti bili Vakula i Nik Titanik, uvjerite se sami. Slikovnica će se moći kupiti preko linka niktitanikstudio.com/slikovnica, a uskoro, kako vele autori, i u boljim knjižarama…

Zoran, poznatiji kao Vakula, meteorolog – prognostičar, koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju, svojevrsni meteodramatičar.
Nik Titanik – vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu, u neku ruku “kronični slikosatiričar”. Njihovom kreativnom sinergijom nastao je proizvod koji nadilazi pozitivno stanje duha i jednog i drugog- meteoslikovnicu “Vjetropirasta” iz ciklusa neobičnih “Vremenastih priča”, prvijenac Vakule i Titanika.

-Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi- stoji u priopćenju Nik Titanik Studia.

Kreativni dvojac upoznao se zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodnoj izložbi karikatura na temu meteorologije – koja još uvijek traje – brzo su „kliknuli“ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije.

Njihova je ambicija “educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. “

Prva slikovnica- “Vjetropirasta”- ne govori o “vjetropirima” koji je potpisuju, koji su lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt – iako bi neki mogli i tako komentirati – nego o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…

A vjetrovi bi Nika i Zorana mogli dopuhati i do oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava, ovisno, kažu u priopćenju, o prihvaćanju “Vjetropiraste”, koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a u svojoj bogatoj edukativnoj ponudi ima i križaljku, premetaljku i rebuse.

Njezin je izdavač Nik Titanik Studio d.o.o., jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica. E, pa djeco, i zaigrana odrasla publiko, navalite dok “Vjetropirasta” nije nestala!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI